5.700 mp de culoare, la finalul Sibiu International Street ART Festival 2018

Îți povesteam săptămâna trecută despre picturile stradale din cadrul Sibiu International Street ART Festival 2018 (SISAF 2018) și despre cei 30 de artiști invitați din România, Brazilia, Rusia și Anglia, iar acum revenim cu noutăți: evenimentul, încheiat pe 8 iulie, a făcut orașul mai colorat cu 2.200 mp de picturi murale incluse în Turul de Artă Stradală din Sibiu și cu o serie de lucrări în premieră, realizate pe un autobuz, 3 puncte de transformare electrică și un panou publicitar. Ca urmare, galeria e artă stradală a Sibiului a ajuns la 67 de lucrări și peste 5.700 metri pătrați.

Sibiu

Au fost realizate 19 picturi murale pe o serie de calcane gri, fie ale școlilor generale și liceelor din Sibiu, fie parte din lucrări de mari dimensiuni, în premieră: un perete de 300 mp pe spatele Sălii Transilvania, la care a lucrat artistul Ortaku, dar și o fațadă vizibilă a Casei de Cultură a Studenților, semnată de Recis de la Sweet Damage Crew. În plus, artistul Cristian Scutaru a realizat o lucrare pe un bloc, iar Optics Crew, format din artiștii Lost.Optics și Pren, îmbracă o întreagă centrală termică în 400 mp de culoare, cea mai mare lucrare din toate edițiile.

SibiuO altă noutate importantă este revitalizarea a 3 puncte de transformare electrică, regăsite pe strada Cetăţii, în Piaţa Habermann şi pe Calea Poplăcii. De asemenea, artistul sibian Alin Trif a realizat lucrarea colaborativă “#HOPE”, pe un perete al sediului Fundației U.C.O.S., în care a implicat copii cu deficiențe, iar un perete interior din cadrul Școlii Finlandeze din Sibiu a fost pictat de artistul Pisica Pătrată.

Aceste noi murale au fost văzute pentru prima dată de aproximativ 70 de persoane, în ultima zi de festival, în cadrul Sibiu Street Art Tour 2018. Circuitul a fost parcurs cu autobuzul, care a fost pictat timp de o săptămână, în zona centrală a Sibiului, de către artistul Bogdan Cazacincu și care va fi inclus pe una dintre rutele companiei de transport public Tursib. Turul va fi reluat într-o variantă completă la sfârșitul acestei săptămâni, atunci când oricine este așteptat să îl parcurgă pe biciclete.

Sibiu

În afara lucrărilor incluse în cadrul turului, SISAF a activat și alte locații din Sibiu, în care au fost organizate o serie de evenimente conexe, având în centru arta și cultura urbană. Festivalul a debutat cu un vernisaj al artistului vizual Pisica Pătrată, în Turnul Sfatului, urmat de o expoziție a lucrărilor sale la Sibio, deschisă până pe 13 iulie. Au urmat
sesiuni de dialog la Librăria Habitus, atât cu Ciprian Ciocan, cât și cu același artist Alexandru Ciubotariu, cunoscut ca Pisica Pătrată, care a afirmat că se simte apropiat festivalului de la Sibiu, cel mai important demers de acest gen din țară.
În continuare, 5 dintre artiștii selectați în urma Open Call-ului SISAF 2018 au început munca la panourile amplasate în Parcul Sub Arini, în fața trecătorilor și publicului. Dintre aceștia, Robert Roca a realizat o lucrare care va fi plasată începând din această săptămână pe un panou publicitar din Sibiu, un nou spațiu de expunere a artei, inclus în premieră în cadrul festivalului.

SibiuSpre sfârșitul săptămânii de festival, ea mai mare parte dintre activități s-au mutat în parc, acolo unde atmosfera de festival a fost întreținută de DJ Funkydrop, Homeboy LDJ, Tuți și Noisytape. Aici, a fost organizat un workshop cu carioci și desene pe asfalt la care au participat câteva zeci de copii. Seara, proiecția filmului „Cu drag, Van Gogh” în colaborare cu Este Film Festival a adunat în parc sute de persoane dornice să urmărească primul film realizat în întregime din picturi. După acest moment, fațada Turnului Sfatului – simbolul Sibiului – a găzduit o proiecție specială Live Drawing cu artiștii Pisica Pătrată, Robert Obert și Maria Bălan. Nu a lipsit un atelier bazat pe tehnica stencil-ului, urmat de un concert live cu rapper-ul Macanache, care a atras câteva mii de persoane. O noutate a ediției a fost lucrarea comisionată a artistului ILUC, ce a fost adusă la viață printr-un video-mapping spectaculos, realizat de 360view. Printre ultimele evenimente ale festivalului s-au numărat cele două concerte live programate, susținute de trupele All This Band și Nopame.

Fotografii: prin SISAF 2018

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed