Ai visat vreodată să locuiești într-o peșteră?

Întrebarea noastră nu se referă la momentele în care ești exasperat de vreun vecin sau la reacția pe care o aveai citind știrile din lungile săptămâni de autoizolare. Ci la o construcție care sugerează silueta și neregularitățile unei peșteri, dar îi diminuează masivitatea prin unghiuri ascuțite și îi adaugă o doză mare de design care o ajută să se confunde cu relieful deluros. Se întâmplă în orășelul portughez Povo, la marginea Leiriei, într-un proiect semnat de studioul Contaminar Arquitectos (da, un alt element al poveștii ironic de potrivit cu această perioadă 🙂 ). 

Privind fotografiile, am putea să spunem că arhitectura casei Povo se aseamănă și cu un buncăr secret din vreun film science-fiction. Dar arhitecții Contaminar au declarat că în realizarea proiectului s-au lăsat inspirați, cu adevărat, de peșterile calcaroase ale regiunii, de la care au împrumutat cromatica și cărora le-au finisat scenografia. Mai mult, construcția s-a adaptat nu doar la terenul prăfos, ci și la pinii din jur: cu toții au fost integrați în proiect.

Citește și: Suntem lângă Cluj-Napoca, într-o casă când introvertită, când extrovertită…

Ferestrele au propriul rol în reproducerea modelului inițial: au fost gândite să sugereze crăpăturile cu forme neregulate din pereții unei peșteri.

Casa Povo este compusă din două niveluri așezate la înălțimi diferite, traversând dealul: garajul se află la etajul inferior, iar livingul, diningul, bucătăria și cele trei dormitoare sunt aliniate la etajul superior, în partea cea mai înaltă a reliefului, la care poți ajunge cu ajutorul unei rampe mobile. Da, acasă, în peștera tehnologizată 🙂 .

Cum amenajezi o “peșteră”? Răspunsul dat de casa Povo este cât mai simplu, fără artificii superflue, dar cu materiale, texturi și nuanțe calde: catifea, lemn. Arhitecții au ales să creeze spații interioare în strânsă legătură cu austeritatea exteriorului, așa că piesele de mobilier sunt reduse la minimum, iar accentul stă pe spații deschise și volumetrii.

Citește și: Cum arată casa de vacanță a unor pensionari suedezi?


Toate încăperile au acces direct către grădina interioară – pinul pe care îl vezi în fotografie se numără printre copacii care au fost integrați în scenografia casei. Un alt traseu spre grădină urcă până pe acoperișul casei și coboară apoi cu ajutorul unei alte rampe mobile.

“Ne-am dorit să interpretăm motivul peșterii sub forma unui adăpost compus din scări și niveluri diferite, care să treacă privitorul printr-o mulțime de senzații distincte: de la strâmt și ferm la lejer, de la înalt la jos, de la rece la cald. Dinamic, dar foarte confortabil”, a explicat arh. Joel Esperança. 

Fotografii: Fernando Guerra

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed