Art de vivre à la française. Mobilierul ale cărui detalii au făcut istorie, adus mai aproape de noi de La Maison.

Când spui “mobilier de tradiție” la ce te gândești? E cazul să înlături imaginea tradițională a pieselor masive, dacă cumva asta aveai în minte, căci brandurile ce scriu isorie își păstrează artizanii, dar în același timp își reinventează contemporan piesele.

A vorbi despre companiile ce creează mobilier în Franța, perfectând metode artizanale de peste 100 de ani, e egal cu a deschide un capitol de istorie a mobilierului european. Vorbim de furnizori pentru care semnătura artizanului și calitatea produsului, făcut să fie lăsat moștenire următoarei generații, sunt toată cheia manufacturii. E drept, tehnologia își face loc în producția lor, tocmai pentru a puncta racordarea la stilul de viață al zilelor noastre.

Filosofia acestor producători este un art de vivre în sine, moștenit, păstrat și transmis mai departe. Un art de vivre dublat de o artă a moștenirii (Héritage) reintegrate armonios secolului XXI. Nu am fi cunoscut îndeaproape aceste piese și nu le-am fi putut studia în voie detaliile, dacă nu ar fi ajuns atât de aproape de noi, în București – în showroom-ul La Maison.

2Grange - La Maison - DesignistMăsuța de toaletă Grange, ce dezvăluie sertare șic, roz

Multe dintre aceste piese sunt deja integrate interioarelor din România, ducând tradiția à la française mai departe. Nu degeaba e o formulă consacrată: frumusețea lor, calitatea și prețiozitatea detaliilor le-au făcut celebre în multe colțuri de lume, pentru mulți proprietari în căutarea unui stil autentic, designeri sau arhitecți îndrăgostiți de clasicul actual, ce nu-și pierde savoarea datorită urmelor pe care numai mâna unui artizan le poate lăsa.

Vă facem cunoștință, pe rând, cu 6 dintre furnizorii ce fac cinste formulei à la française aplicată stilului de viață și designului interior.

5Grange - La Maison - Designist

Începem cu Grange și Mis en Demeure, branduri franțuzești de tradiție, pe care le găsești în România exclusiv prin La Maison.  Brandul Grange, de exemplu, fondat în 1904,  pune mare accent pe frumusețe clasică, fin adusă în prezent. Iar creațiile Mis en Demeure sunt de o suavitate princiară, cu tapițeriile lor în culori vibrante ce ies în evidență prin contraste dinamice.

Ce trebuie să știți despre Grange? Fiecare piesă este finisată manual,  lemnul folosit vine din păduri protejate și dezvoltate pentru producția sustenabilă de mobilier, iar piesele sunt finisate cu vopseluri pe bază de apă și sunt recunoscute pentru suprafața satinată, extrem de fină a lemnului, obținută  prin savoire faire-ul artizanilor – ceea ce le face de neimitat. Fabrica Grange se află și astăzi în Franța, în regiunea Monts du Lyonnais.

3Grange - La Maison - Designist 6Grange - La Maison - DesignistPiese Grange, sau despre armonia culorilor și formelor clasice perfecte.

1Grange - La Maison - Designist

Vă antrenăm să faceți diferențele, ca niște adevărați cunoscători, și vă introducem rapid în atmosfera Mis en Demeure. Este un brand nu fondat acum un secol, ci acum 23 ani – în 1993 (sic!), dar care lucrează exclusiv cu artizani pentru a crea piese high end, cu trimiteri la stilul clasic și Artele decorative, și impact în orice interior contemporan. E mai subtil, pattern-urile în constrast ale tapițeriilor punctează stiluri și perioade diferite, culorile sunt vibrante, iar detaliile mai romantic evidențiate – spre deosebire de Moissonnier (cu care veți face cunoștință mai jos), unde sunt bold.

mis-en-demeure-5 mis-en-demeure-6 mis en demeure

Moissonnier este brandul lansat în 1885 și revitalizat masiv, începând cu anii ’80, de moștenitorii conectați nu doar lumii designului de produs, ci și a artelor. Piesele încă poartă seria fabricii din Franța (sunt numerotate pe măsură ce sunt create, ca tu să știi al câtelea exemplar din colecție deții), iar interfața lor e o adevărată operă de artă ce îmbină meșteșugul cu pattern-urile și combinațiile de culori în vogă, mărci ale stilului la timpul prezent.

moissonnier-5690-table-dominicaineMasă Dominicaine, de la brandul francez Moissonnier, alături de scaunele Eames

moissonnier-6767-lampes

moissonier-3 moissonnier-6-697-lit-bonaparte

moissonnier-5696-commode-buffet

Ce e foarte interesant, am remarcat noi urmărindu-le, e că fiecare dintre brandurile dedicate mobilierului ce-și poartă șic, chiar și după 100 de ani, moștenirea artizanală și-au impus personalități diferite. De exemplu, e imposibil să nu recunoști o piesă Moissonnier, după pattern-urile ei flamboaiante; sau o piesă Grange, datorită accentului pus pe perfecțiunea și detaliile impecabile ale unui piese clasice, “îmbrăcată” șic în culori actuale.


2Grange - La Maison - DesignistComodă Grange

De ce să alegi piese high end, de la branduri de tradiție?

  • Amprenta artizanilor lasă urme de neegalat – ingredientul de bază al unui stil autentic. Și, pe lângă semnătura artizanului, regăsești seria și marca furnizorului. Sunt piese lucrate într-un număr limitat de exemplare.
  • Piesele sunt create pe comandă, iar totul (de la culori, la dimensiuni) poate fi adaptat proiectului tău. Ceea ce înseamnă că, pe lângă o bibliotecă realizată la milimetru, vei avea exact nuanța de turcoaz pe care ți-o dorești. Poți crea contraste, asorta tapițeria etc.
  • Se vorbește mult despre noul clasic sau retro-ul contemporan. Un interior impecabil până în cele mai mici detalii, unde tu poți controla totul – de la nuanțe, la dimensiuni și pattern-uri – prin astfel de piese trăiește. Pentru că sunt esența clasicului, lucrate cu migala și atenția de acum un veac.

3Grange - La Maison - DesignistSalon ce poartă semnătura Grange, în care ar merge și…

mis-en-demure-7 un fotoliu Mis en Demeure

Să trecem la Tapet, căci clasicul actual e despre pereți cu texturi și pattern-uri ca niște tablouri delicate. De-a lungul timpului ți-am povestit despre tapetul din mătase naturală, pictat manual, prin La Maison, dar și despre o selecție cool de pattern-uri ce va înviora orice interior. Ne oprim la brandul Pierre Frey (lansat în Franța, în 1935), doar vorbim de art de vivre à la française. Tapetul Pierre Frey este produs în nordul Franței, dezvoltă propriile pattern-uri, iar o parte din creație are la bază manufactura și vechile procedee artizanale.

E imposibil să nu-i recunoști culorile și stilul atât de parizian, unde clasicul e eclectic, iar eclectiul merge până la exotic, amintind de vremurile când Franța însemna (și încă mai înseamnă) un mix de culturi și continente.

pierre frey 2 pierre frey 4 pierre-frey-BRAQUENIE-4Colecția Braquenie by Pierre Frey

E musai să vezi definiția luxului și a mărcii Made in France, explicată de creatorii Pierre Frey:

De la tapet, sărim la altfel de textile pentru acasă, create de Alexandre Turpault – brand fondat în 1847. Tradiția celor mai fine materiale și broderii merge mână în mână cu noile tehnologii: îți povesteam despre fețele lor de masă tratate cu Teflon ® Stain Release, ceea ce le sporește rezistența la pete și uzură. De la lenjeria de pat la halatul tău cu monogramă, totul poate fi creat… pe măsură, ca în orice atelier de tradiție ce-și respectă blazonul.

Alexandre-T-Gabrielle-ambiance Alexandre-T-Gabrielle-Zoom

Când spunem pat și, cel mai important, cele mai bune saltele, trebuie să spunem Treca Interiors Paris (înființată în 1935).  Saltele pe care le produc sunt un must-have al confortului. Cu siguranță, se bat pentru numărul 1 mondial în termeni de “savoir vivre = savoir dormir”, motto-ul super fain al brandului.

Și asta pentru că sunt lucrate din materiale naturale (mătase, păr de cămilă, cașmir, fibră de bambus etc.), la care se adaugă sisteme de suspensie diferite, în funcție de nevoile fiecăruia dintre cei ce împart salteaua: suspensiile pot fi dispuse asimetrice sau lucrate pentru diferite niveluri de fermitate ce se regăsesc în aceeași saltea.

1Treca - La Maison - DesignistCe ne-a mai plăcut este că forma paturilor, pe care tot ei le produc, îmbină scenografic linia clasică cu pattern-uri de impact și texturi în trend. Trebuie să recunoașteți că dormitorul de mai sus e un exemplu de melanj armonios între clasic & contemporan. Cât despre confort, vorbim despre crema performanței la nivel internațional.
treca 5

2Treca - La Maison - DesignistNu putem închide acest capitol, pe scurt, despre art de vivre fără să-i menționăm pe La Cornue (din 1908). Căci, în Franța, a trăi frumos are mare legătură cu a găti frumos. 🙂

Insulele lor de gătit sunt arta măiestriei și a designului cu rădăcini de peste 100 de ani. Le-am văzut distribuite în bucătăriile amenajate de echipa la Maison și, dincolo de finisajele și accesoriile absolut impecabile, fiecare insulă de gătit este unică, croită pe nevoile și bucătăria clientului. Treci să vezi un La Cornue veritabil în showroom-ul La Maison (Bulevardul Dacia nr. 73, București) și îți garantăm că vei gândi bucătăria în jurul lui.

la-cornue-chateau-1

La cornue 4

E drept, multe dintre piesele acestor branduri par aspirații “de neatins”. Visul nostru, de exemplu, este să avem o comodă Moissonnier. Însă e bine să fii informat, să poți face diferența între ce înseamnă design, know how și calitate ireproșabilă, testată de generații. Pentru că, vei fi surprins, o diferență nu uriașă în ce privește bugetul îți poate asigura căminul acela autentic, personalizat pe toate nevoile tale și ale spațiului tău. Doar intră în showroom-ul La Maison și vei simți, peste tot în jurul tău, frumusețea pieselor unde mâna artizanilor lasă urme de nereprodus altfel.

Fotografii: prin La Maison

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed