Curat minimalist! 7 interioare “clean”, în care te simţi ca nou

“Alo, ești acasă? Eram prin zonă, pot să trec pe la tine?” – sună cunoscut, nu-i așa? Și la fel de cunoscută, probabil, este și senzația că nu știi de ce te apuci mai întâi, în cele 5-10 minute rămase (jumătate de oră este deja un lux!), astfel încât și tu, și casa, cufundată în semi-haos, să arătați cât de cât prezentabil.

interioare in stil minimalistLivingul unei case eco, amenajată excepțional de echipa de arhitecți Beros Abdul. Povestea casei, pe larg, aici.

Pornind de la această situație mai mult decât familiară, și având în minte interioarele impecabile care apar în fotografiile pe care le prezentăm, îți propunem o selecție de interioare de inspirație minimalistă, “clean”, în care ordinea nu este deloc o problemă, pentru că au doar strict ce le trebuie – și nimic în plus! Alte elemente specific minimaliste, cum ar fi mobilierul cu forme simple, geometrice, spațiile neaglomerate, organizate, suprafețele curate, lipsite de detalii superflue, finisajele de bună calitate, numărul redus al decorațiunilor și, nu în ultimul rând, luminozitatea, naturală sau indusă, fac ca aceste locuințe să te invite la calm și relaxare.

E mult mai ușor să îți eliberezi mintea de griji și să te relaxezi cu adevărat atunci când fiecare lucru este la locul lui, pentru că a-ți face ordine în casă – marea ordine! – înseamnă, de fapt, să îți schimbi stilul de viață și să câștigi timp prețios pentru tine și lucrurile pe care le consideri importante, după cum ne învață Dominique Loreau, scriitoarea franceză inspirată de filosofia orientală, în “Arta de a pune lucrurile la locul lor”.

1. Transformă finisajele în vedete!

interioare in stil minimalist

Simplitatea maximă a acestui apartament este “contracarată” de finisajele care devin vedete și de fotoliile și canapelele grafice, ce invită la relaxare. Pereții din beton aparent și jaluzelele gri sunt încălzite de pardoselile din lemn masiv închis la culoare, și de “petele” generoase de galben ale mobilierului. Totul este și mai bine pus în valoare prin sistemul de iluminare difuză, cu spoturi încastrate. Chiar și după o petrecere cu dans și voie bună, iată un interior care poate arăta ca nou în doi timpi și trei mișcări. 🙂

În dormitor, ambientul se compune după aceeași formulă: beton gri (rece) + galben + lemn masiv = vibe minimalist. Ca derivație, peretele din beton ce străjuiește patul (tot gri) are un alt pattern decât cel din living, obținut prin folosirea unor matrițe din lemn. Autorii amenajării sunt arhitecții de la Studio 1408, iar povestea întregului apartament o poți citi aici.

interioare in stil minimalist

2. Evită supraîncărcarea!

Un spațiu mic nu e o problemă, dacă știi cum să îl valorifici prin finisaje, iluminat, alegerea pieselor de mobilier (profită de cele multifuncționale!), dispunerea lor. Aceasta este lecția pe care o învățăm din interiorul acestei case, care a avut ca principală provocare un parter foarte îngust, de numai 2,8 m.

interioare in stil minimalist

Pentru a degaja vizual spațiul, s-a mizat pe mult alb (pereții și corpurile de depozitare), lemn și accente de beton, spațiul este lăsat să curgă liber, fără delimitări între diferitele zone, și s-au creat mai multe deschideri pentru a lăsa lumina naturală să pătrundă în interior. Mobilierul este redus la minimul necesar: dala de beton maschează traseul instalației termice și poate fi utilizată și ca banchetă.

Mobilierul din living este multifuncțional, având integrată zona de birou, care poate fi ascunsă rapid privirii. Poziționarea nu este întâmplătoare, exact deasupra luminatorului, pentru ca cel care lucrează aici să se bucure de lumină. Alături, peretele alb se poate transforma în ecran pentru proiecția filmelor. Ce zici? 🙂

interioare in stil minimalist

3. Un spațiu care face impresie: zone deschise, delimitări “transparente”

Un fundal în culori neutre servește ca pânză pentru a așterne piese de mobilier-icon, într-un apartament din zona Floreasca, amenajat de Ioka Design. Peretele din gips-carton placat cu beton care încastrează șemineul, cu o nișă pentru butucii din lemn aduce un contrast de texturi și susține conceptul minimalist.

interioare in stil minimalist

Pentru cei care preferă oricând un open space, iată câteva idei cu ajutorul cărora poți delimita zonele cu funcțiuni diferite, la nivel vizual: living-ul este separat de dining prin peretele “spart”, finisat cu beton aparent, iar de hol îl delimitează un paravan “transparent”, confecționat din metal și lemn.

interioare in stil minimalist

4. Nu te feri de aspect de “beton”, dacă ai lumină naturală și adaugi culoare!

Un apartament de 70 mp din Brașov a fost metamorfozat în spirit minimalist de Stardust Architects. Ingredientele de bază: finisajul gri al pereților, astfel încât să pară că este vorba de beton aparent, mult lemn și, constant, tușe de culoare, atât cât îi trebuie unui burlac îndrăgostit de natură și confort. Pentru un minimalist autentic, acest loc reușește să transmită multă liniște și apropiere de natură. Da, ne-am putea obișnui cu “less”, dacă arată astfel!

interioare in stil minimalist

5. Când principalul câștig e libertatea de mișcare

Într-o casă pe pământ, reamenajată și extinsă printr-o porțiune nouă din beton de arhitecții de la Lama Arhitectura, spațiul imens al livingului este lăsat să se afirme în toată splendoarea. Impresia de spațiu este accentuată de betonul aparent al pereților și de jocul plafonului înclinat, pus în evidență de spoturile luminoase, care atrag privirea spre înălțimi. Îți mai dăm un pont: lungimea încăperii este și ea amplificată datorită pardoselii din lemn masiv și modului de dispunere a lamelelor.

interioare in stil minimalist

Dacă vă întrebați cum ar arăta un dormitor din același scenariu, vă satisfacem curiozitatea și vă confirmăm că și aici regăsim un joc al volumelor datorită acoperișului mansardat, și mult lemn, cu diferite texturi, ce conferă căldură. Mobilierul este redus la minimum, iar decorațiunile, practic inexistente. Dragă cățelule, poți alerga în voie! Cu cât mai puține obiecte în drum, cu atât mai rapid se întâmplă și curățenia, iar tu ai mai mult timp să te bucuri de casa ta frumoasă și de… patruped 🙂

interioare in stil minimalist

6. Nu-i așa că ai nevoie de o oază de confort urban?

Relaxare, acesta ar fi primul cuvânt care ne vine în minte la vederea acestui amplu living, dintr-o casă de 350 mp, amenajată de biroul de arhitectura SYAA. Ca să obțină această impresie, arhitecții au ales culori estompate, atât pentru finisaje, cât și pentru mobilier.
“Am ales culori estompate, iar mobilierul este ales astfel încât să nu iasă în evidență și totul să predispună la seri relaxante după un job solicitant în timpul zilei”, ne-a explicat arh. Eliza Yokina.

interioare in stil minimalist

În bucătărie, povestea din living continuă: nuanțe calme de alb și bej și prezența materialelor naturale (lemn, piatră) creează aceeași impresie de “less is more”. Da, ai toate condițiile ca fiecare îndeletnicire de care te ocupi în acest spațiu să fie o adevărată plăcere!

interioare in stil minimalist

7. Oricât de auster este decorul, lemnul îl încălzește într-o clipită! 

Tot de la Studio 1408 vine și această amenajare (un apartament în zona Kiseleff, din București) în care regăsim contrastul între griuri și lemn de esență tare. Și ne dăm seama că e greu să spui  “NU!” stilului minimalist atâta vreme cât este animat de câteva accente de culoare și de piese de mobilier irezistibile.

interioare in stil minimalist

În băi, tot finisajele sunt lăsate să se afirme. Iar curajul de a folosi lemnul exotic (rezistent la umezeală) și pentru pardoseala din baie e salutat de un aspect unitar și o atmosferă caldă. Din nou, corpuri de depozitare închise, suspendate, ne ajută să creăm impresia de ordine și curățenie absolute.

interioare in stil minimalist

Sincronizează decorul cu soluții smart de curățenie!

Și dacă tot am vorbit de ordine și de suprafețe impecabile, îți facem cunoștință cu aspiratoarele Dirt Devil. Nu, nu sunt niște aspiratoare obișnuite, pentru că ele combină tehnologia cu designul în aparate ergonomice, ușor de folosit și foarte performante. Ok, ne plac pentru că au design inclus, dar nu ne-am oprit aici. 🙂

De ce ne place aspiratorul vertical Samurai 18 Silver-Red?

 • este mic, rapid și ușor de folosit la curățenia zilnică, după masa copiilor sau atunci când ești anunțat că urmează să primești o vizită neașteptată, de exemplu.
 • design-ul aspiratorului vertical face ca interacțiunea cu produsul să fie una imbatabil de rapidă, iar curățenia se realizează imediat.
 • este versatil și 2 în 1 – adică poate fi folosit ca un aspirator clasic, dar și ca un aspirator mic, portabil, fără sac, cu ajutorul căruia cureți mobila, tapițeria mașinii sau ajungi în spații mai înguste.
 • este dotat cu lampă cu LED, ce îți permite să aspiri și pe lumină difuză.
 • îl poți depozita oriunde, neavând nevoie de nici un alt sistem de prindere.
 • este foarte ușor (2 kg); este ușor de depozitat şi portabil, putând fi folosit cu ușurință.
 • este prevăzut cu baterie reîncărcabilă și are o autonomie de 35 de minute (la putere maximă). Deci nu depinzi de prize și ai mai multă libertate de mișcare.

Mai multe informații despre Samurai 18 Silver-Red găsești aici.

Dar cum ar fi ca tu să te ocupi de alte lucruri, iar un aspirator-robot să facă toată treaba?

Acum intră în scenă Dirt Devil Spider – aspiratorul robot fără sac, care asigură o curățare de lungă durată, printr-un program cu 3 trepte. Nu are sac, dar are peri ce aspiră pardoseli dure și mochete cu fir scurt. Altfel spus, îl poți folosi pentru gresie, parchet, dușumea, covoare, mochete.

interioare in stil minimalist
Cel puțin 6 motive pentru care ne-am împrieteni cu Spider pe viață:

 • gândește-te cât timp economisești: doar îi dai drumul prin casă și uiți de el. Cât îți faci tu treaba, el curăță în locul tău.
 • este mic, rapid, deștept și ușor de folosit – după masă, tu îți faci siesta, iar Spider curăță rapid diningul.
 • are un preț accesibil în comparație cu alte produse de tipul lui, este eficient, simplu de depozitat și nu-ți dă bătăi de cap.
 • ca orice produs Dirt Devil, este versatil: poate aspira orice tip de suprafață, fie vorba de parchet, gresie sau mochetă.
 • este prevăzut cu baterie reîncărcabilă, iar în cazul în care aparatul întâlnește un obstacol, bara înregistrează acest lucru și modifică direcția de deplasare.
 • last, but not least, design-ul său este un punct forte: zici că e rupt din filmele SF, mai că îți vine să-l ții la vedere decât ascuns în debara. 🙂

Mai multe informații despre Spider găsești aici.

Spor la aplicat soluții smart, și de curățenie, și de amenajare! 🙂

Fotografii: arhiva Designist (prin birourile de arhitectură prezentate)
Fotografii de produs: prin Dirt Devil România

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog