Deasupra Bucureștiului, într-un birou în care lumina este coleg de lucru

Da, și noi avem zile în care ne-am dori mai degrabă să rămânem acasă și să ne ghemuim în vreun colț, cu o carte sau cu laptopul în brațe. Sau să fugim în parc și să ne dăm în leagăn pe furiș. Sau pur și simplu să privim soarele cum se scufundă încet-încet în spatele clădirilor, la apus.

Dar avem noroc cu un birou care arată ca o “acasă” pregătită de lucru. Deci, atunci când descoperim și alte echipe cu același noroc ca al nostru, care se pot lăuda cu birouri în care și utilul, și plăcutul sunt trecute pe ordinea de zi, nu pregetăm să ți le arătăm. Așa ni s-a întâmplat cu proaspătul birou Dalberry din București, în care am găsit și zone de relaxare, și leagăne, și un luminator fabulos, în dreptul căruia ne-am muta de fiecare dată când ne prinde asfințitul la lucru. De altfel, așa cum o să vezi în continuare, lumina este personajul principal al întregii amenajări.

lumina

Spațiul de 300 mp se află la etajul al 11-lea, ultimul, al unei clădiri de birouri din București, iar proiectul a fost realizat de arhitecții Anca Plăcintă și Cosmin Cehan, care formează Live In. Și dacă acum lumina și căldura (sufletească sau nu neapărat 🙂 ) fac parte din fișa postului amenajării, începutul a fost diametral opus.

“Proiectul Dalberry a început într-o seară geroasă de ianuarie în care am vizitat spațiul care urma să fie noul birou al companiei. Nu mai fusese niciodată amenajat și fusese folosit până atunci ca depozit, iar noi am găsit înăuntru un șantier în fază de demolare, într-o stare deplorabilă. Era întuneric și foarte frig, am văzut totul la lumina lanternelor de telefon, dar am început să ne facem planurile chiar de atunci. Iar principalul scop a fost să valorificăm spațiul cu ajutorul luminatorului”, ne-a povestit Anca. 

luminaSeparatorul din lemn de nuc “îmbrățișează” zona de recepție și reprezintă, în același timp, un spațiu de depozitare. Ne-a plăcut logo-ul companiei modelat din mușchi natural. 

Luminatorul a dictat, de altfel, următorii pași ai amenajării. Echipa de arhitecți și-a dorit să profite cât mai mult de lumina naturală, așa că nu a trasat niciun perete pe lungimea ferestrelor. Din același motiv, biroul este, de fapt, un imens open space cu doar câteva mici partiții realizate cu ajutorul pereților vitrați, care lasă lumina să pătrundă cu ușurință (în meeting room, interview room și bucătărie). În plus, înălțimea plafonului a fost păstrată tocmai pentru a nu diminua efectul luminatorului.

luminaPer total, biroul a fost păstrat cât mai simplu, domină stilul industrial, cu multe elemente metalice, dar este îndulcit ici-colo de câte un accent de culoare. Stâlpii de susținere din beton aparent răspândiți de-a lungul întregului birou și conductele metalice vizibile sunt principalii pioni ai stilului. Pardoseala continuă, din rășină epoxidică,  păstrează continuitatea spațiului și accentuează ideea de open space.

luminaPeretele din fundal, care se zărește încă din zona recepției, marchează hotărât finalul circuitului: este îmbrăcat în lemn de nuc.

Pentru că Dalberry este o companie tânără, care își propune să își mărească echipa curând, arhitecții au ales să populeze spațiul de lucru cu piese de mobilier modulare, cărora să li se poată schimba poziționarea foarte ușor. În plus, tot aici, podeaua este flotantă și ascunde cablurile simplu. Dacă biroul va fi recompartimentat pe viitor, mutarea birourilor se va putea face cu mult mai puțin efort.

luminaÎți spuneam la început despre senzația aceea de casă pregătită pentru lucru, iar la Dalberry asta se vede cel mai bine în spațiul office întrepătruns cu spațiul de relaxare. Separarea dintre birourile sobre și zonele ceva mai jucăușe se face prin sfori colorate în nuanțele companiei, care nu izolează deloc, ba chiar oferă un plus de unitate identitară.

luminaDacă tot e joacă la birou, să fie leagăne! Recunoaștem, ni le-am dori și noi :). Am văzut ideea integrată în garsoniera cu canapea galbenă și leagăn.

luminaNișele de sub luminator existau încă de la construcția clădirii, însă fuseseră acoperite înainte de sosirea echipei Dalberry aici. Arhitecții au decis să le facă utile și le-au transformat în zonă de relaxare (în open space) și în spații de depozitare (în bucătărie). 

luminaVegetația este și ea o prezență demnă de lumina naturală din fiecare colț. 

luminaÎn zona de stand-up meeting, destinată întâlnirilor scurte, unul dintre pereți a fost finisat cu vopsea tip tablă de scris. Perfectă și pentru brainstorming-uri, și pentru remindere, și pentru citate motivaționale.  

luminaBucătăria se bucură și ea de luminator și îi respectă impactul vizual înconjurându-se cu pereți vitrați pe întreaga înălțime a parapetului ferestrelor. Peretele este sablat doar parțial, cât să mascheze zona mesei, dar să permită trecerea luminii spre hol. Pe partea opusă a bucătăriei, pereții îmbrăcați în plăcuțe ceramice au rolul de fundal grafic.

“Siluetele urbane, clădirile, au fost reinterpretate prin jocul de forme și culori al faianței din bucătărie – negrul reprezintă liniile acoperișurilor, iar albastrul și albul, cerul și norii. Am vrut să sugerăm așa expunerea exteriorului la interior”.

luminaluminaFinal de vizită și final de zi. Apus de soare și un pahar de vin. 🙂

Fotografii: Silviu Petrina

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog