O casă care vorbeşte frumos despre simplitate

Împreună cu prietenii de la igloo, vă prezentăm o locuinţă din Corbeanca, casa a doi tineri curajoşi  – un proiect despre care veţi putea citi atât în numărul 125 al revistei, dar şi în paginile celui mai recent album igloobest: Case din România 4. Locuinţa, al cărei proiect a început în 2008, a fost concepută pe ideea unui volum minimalist, dimensionat pe măsura stilului lor de viaţă şi a unui buget relativ redus, care trebuia însă să satisfacă şi standardele de calitate dorite.

Proiectul s-a situat de la bun început în zona modestiei arhitecturale: fără artificii formale spectaculoase, fără să apeleze la o structură îndrăzneaţă, nepotrivită, în fond, calităţii intime a locuirii – casa este o construcţie simplă, confortabilă, la scară umană.

Scaunele Panton punctează grafic spaţiul deschis, simplu

Ridicată pe un teren de mai puţin de 550 de metri pătraţi, casa este compusă din două volume glisate, ca să permită amplasarea ulterioară a unei piscine la parter, atunci când bugetul o va permite. Orientarea fericită a laturii lungi a terenului spre sud a creat posibilităţi de iluminare naturală a spaţiului interior, dar şi adăpostirea zonelor de odihnă spre partea mai răcoroasă a construcţiei. Întregul scenariu de desfăşurare a zonelor de zi/noapte ţine cont de parcurgerea „în lung” a habitatului construit.

Lămpile transparente imprimă spaţiului o senzaţie de plutire

Reţeta este pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Volumul principal, cel dreptunghiular, include parter şi etaj, iar corpul decalat are doar un nivel, astfel încât zonificarea în funcţie de nivelul intimităţii spaţiului este clară. Parterul este cel ce primeşte, eventual, oaspeţi în living, dining, bucătărie sau birou, în timp ce nivelul superior este destinat odihnei. Două dormitoare ocupă întregul etaj, incluzând spaţii generoase proprii pentru dressing, băi şi terasele orientate diferit (cea mai mare dintre ele ocupă întregul acoperiş al corpului dezvoltat la parter), dar şi o zonă de relaxare ce priveşte asupra livingului de dedesubt. De altfel, terasele ce punctează întregul proiect – acoperite sau nu, placate cu lemn sau (încă) nu – înlesnesc comunicarea vizuală cu împrejurimile.

Bucătăria deschisă spre dining şi living

Pe fondul finisajelor discrete, s-a intervenit cu piese de design într-un mix firesc cu cele tradiţionale, româneşti. Întreaga compoziţie câştigă astfel subtilitate şi un rafinament degajat.

Beneficiarii – doi tineri ce lucrează în domeniul designului – şi-au dorit o casă minimalistă, descrisă de linii drepte, simple, însă una care să traducă tridimensional ideea lor proprie asupra spaţiului. Etajul pare că pluteşte peste parter, generând o terasă intimă, adâncă, la etaj, proprie unuia dintre dormitoare. Consola de trei metri ar fi putut fi realizată, poate, folosind o structură cu dale groase, eliminând grinzile, dar această casă îşi declară sincer şi neechivoc propriile limite.

Situat undeva între minimalism şi poverism (ca expresie plastică a modestiei arhitecturale), proiectul nu propune finisaje preţioase şi nu epatează câtuşi de puţin. Volumele rectangulare sunt tencuite în alb, iar excepţiile de la această regulă sunt inserţiile din lemn. În zona de intersecţie dintre cele două volume, peretele este propus a fi placat cu piatră, ce anunţă la interior şemineul, punctul „cald” al casei.

Casa aceasta este o lecţie despre modestie asumată, o dovadă de maturitate nu doar a profesionistului (arhitectul), ci şi a beneficiarilor, care arată inteligenţa de a face diferenţa între a copia diverse modele contemporane şi a construi un proiect propriu. Un arhitect cu imaginaţie ştie să transforme eventualele limite financiare în premisele unui proiect unic şi irepetabil, altfel spus – unul bogat în conţinut.

Dormitorul cu Audrey cea şic

Baia minimalist antique

Proiect: arh. Mădălin Ghigeanu

Text: Luiza Hanc
Foto: Cosmin Dragomir
Articolul a fost preluat din numărul 125 al revistei igloo şi îl veţi regăsi şi în paginile celui mai recent album igloobest: Case din România 4

8 Comments

  1. Mona

    Nice. Imi place combinatia de contemporan si elemente vechi

  2. Mery

    f interesanta aceasta prezentare.

  3. Pingback: O reşedinţă super designish din India | Designist

  4. Anca

    Imi place muult de tot biblioteca de sub scara…

  5. Da, spațiu folosit inteligent 🙂

  6. Tavanul, oglinda, felul in care piese de mobilier de diverse forme si culori coexista armonios…O treaba buna!

  7. Si noua ne place mult 🙂

  8. Janis

    Superb! Aveti vreo idee de unde este fotoliul galben? de cel putin 2 ani caut asa ceva. Sper sa ma puteti ajuta 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog