Reconversie spectaculoasă în București: o casă ce îți schimbă perspectiva asupra peisajului urban

Sunt multe case frumoase și uitate în București, demne de o hartă a salvării care ar putea reda acestui oraș aerul cosmopolit și frumusețea despre care numai în poveștile interbelice am auzit. Se întâmplă rar însă să apară pe harta reală reconversii sau transformări capabile să-ți schimbe perspectiva asupra peisajului urban. Ne-am bucurat să descoperim de curând o astfel de reconversie, absolut spectaculoasă, a unei case interbelice, construită în anii ’40.

Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (8) Before & After Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (9)

Nu ne-am fi așteptat ca starea în care se afla casa, dintr-un vechi cartier rezidențial al Bucureștiului, să poată “susține” transformarea semnată de Studio 1408: arh. Lucian Bugnariu, arh. Diana Bugnariu, prof. dr. ing. Tudor Bugnariu, arh. Andrada Toader Pasti.

Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (11)

Casa are o amprentă la sol de doar 38 metri pătrați, însă demisolul, primul nivel și etajul oferă spațiul ideal unui cuplu tânăr, care a avut această viziune – să investească în reconversia unei case vechi, câștigând o curte de 100 mp și un stil de viață cu totul diferit celui din oricare apartament bucureștean de trei camere.

Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (10)

E de ajuns să vezi terasa ca să înțelegi asta și să realizezi cum acest proiect schimbă la modul real perspectiva asupra peisajului urban. Casa R, cum a fost numită, demonstrează că salvarea imaginii unui oraș împovărat de moșteniri uitate este posibilă.

Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (14)

Primul pas a fost reconsolidarea clădirii: un proces amănunțit, care a ocupat și cea mai mare parte a proiectului. Au urmat înlocuirea tuturor instalațiilor, iar apoi detaliile finale ale amenajării. Casa a fost îmbrăcată cu plăci metalice alb satinat, iar ferestrele sunt punctate de ancadramente negre – compoziția volumului este una minimanlistă, de impact. Noua fațada metalică este ventilată, ceea ce contribuie mult la izolarea casei.

Am stat de vorbă cu arh. Lucian Bugnariu, care ne-a explicat că, în urma lucrărilor ample de reconsolidare, revenirea la fațada inițială nu mai era posibilă. Soluția aleasă de Studio 1408, o fațadă albă, geometrică, e un exemplu de urmat în abordarea unei estetici urbane, într-un context care are mare nevoie de simplitate și rigoare.

Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (12)

Albul fațadei e completat de lemnul de iroko cu care sunt placate spațiile de acces spre cele două terase, de la parter și de pe acoperișul vechii case – total reconstruit. Terasa de la parter, datorită acoperirii, pare mai degrabă o cameră cu totul deschisă spre curte. În timp ce terasa de pe acoperiș pune orașul într-o ecuație vizuală nouă. Visăm cu ochii deschiși la ce petreceri fine pot avea loc aici, în lumina colorată a asfințitului.

Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (13)

Albul, verdele ierbii, lemnul, felul în care pică lumina absorbită și reflectată de pietricele albe decorative sunt, de fapt, definiția pusă în practică a minimalismului – stil rafinat, armonie studiată, texturi impecabile. Același echilibru, impecabil strunit, e continuat și la interior.

Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (23)

 Livingul de la parter. Pentru că am vorbit de cât pe bine pune lumina în evidență elementele casei, consultantul în iluminat a fost Alexandru Bucur (Luminna). Iar mobilierul a fost realizat de Idezio, cu ajutorul consultantului arh. Florin Negru.

Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (20)Peretele din beton aparent al balustradei punctează intervenția Studioului 1408 pe fosta structură a casei. Plafonul dormitorului, ce reprezintă vechiul acoperiș reconstruit pentru amenajarea terasei, este și el tot din beton aparent.
Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (21)

Compartimentarea actuală presupune o funcțiune pe fiecare nivel: la demisol sunt bucătăria și un spațiu mai tehnic; la parter, livingul și o baie; iar la etaj dormitorul matrimonial și o baie al cărei duș a migrat în spațiul dormitorului (să nu uităm că amprenta la sol a casei e de 38 mp) .

Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (1) Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (6) Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (2) Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (5)

În bucătărie, structura metalică aparentă a luat locul unui perete despărțior, înlăturat pentru a crea un spațiu mai generos. Această structura centrează insula și oferă un sentiment de siguranță, protector.

Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (16)Casa din Bucuresti - reconversie - Designist (18)

Fotografii: Cosmin Dragomir

All rights reserved.

38 Comments

 1. LFC

  Care a fost investitia?

  • Bună,

   Nu te putem ajuta cu date despre costuri, însă cu siguranță vorbim de o investiție mare, având în vedere lucrările de reconsolidare și reconversie ale întregii clădiri. Însă materialele și soluții alese (pentru termoizolare, instalații, sistem de iluminat integral cu LED) cu siguranță o vor amortiza în timp.

   Multumim că ne urmărești!

   • HN

    Nu se vor amortiza niciodata. (E stiut.)

 2. Anna

  Spectaculoasa intradevar, dar nu s-a mai pastrat nimic din specificul cladirii initiale in afara zidurilor. In final este optiunea proprietarului ce isi doresti de la casa in care locuieste, dar mie personal mi se pare stearpa si fara personalitate.

  • Bună, Anna,

   Nu s-a putut păstra prea mult din specificul clădirii din cauza lucrărilor de reconsolidare. Pe scurt, pereții au fost îngroșați, acoperișul refăcut etc.: cum spuneam și în articol, era imposibil să se refacă fațada inițială. Iar compartimentarea interioară a fost ajustată stilului de viață al cuplului tânăr ce locuiește aici.

   Mulțumim că ne urmărești!

  • Cristi

   Nu imi place livingul. Cand vad peretele ala gri mi se ridica parul pe mana. ma simt de parca m-as uita la televizor intr-o pestera rece si umeda.

   Tapet ar fi fost o solutie. Cu linii drepte verticale. In schimb, ador bucataria si terasele. Chiar si dormitorul.

 3. Alina

  Cu pat divanissimi:)

 4. Alex

  presupun ca e mai bine decat o ruina, dar exteriorul initial avea personalitatea unei case din bucuresti, iar exteriorul actual este o cutie alba fara personalitate. probabil contrasteaza cu restul cladirilor vecine (nu se vede din poze) si aici ar fi frumos sa intervina autoritatile cu planuri urbanistice care sa impuna sa se pastreze anumite stiluri sau macar elemente stilistice care sa dea coerenta starzilor/cartierelor/zonelor. Asta nu inseamna neaparat piedici, ci mai mult ajutor prin niste directii pe care arhitectii sa le includa in proiectele pentru astfel de conversii.

  • HN

   Corect.

 5. Andreea Ursu

  M-a impresionat mult grija pentru detaliu.

 6. Dan

  Cele câteva sute de lei necheltuite pe tencuirea peretelui din spate ne dau de înțeles ca proprietarii sunt romani …

 7. Măi Dan

  Măi Dan, cele câteva sute de lei necheltuite pe tencuirea peretelui din spate ne dau de înțeles că acel perete are alți… proprietari!

 8. Pingback: Casa R | Reconversie eleganta in detalii minimaliste |

 9. Andreea

  Imi puteti spune unde anume in Bucuresti se afla aceasta casa ? Arata foarte bine si as vrea sa o vad.

 10. Valentin

  Buna ziua,

  Am citit in revista Igloo si am vazut pozele acestei locuinte deosebite, si tin sa spun ca -spre deosebire de privitorul obisnuit- am observat ceva conexiuni vizibile cu vechiul aspect al casei. In special pozitionarea golurilor de ferestre, accesul, dar si tratarea cu linii orizontale a unor portiuni din elevatii. Aminteste foarte mult cu perioada interbelica.. forme simple, materiale cu care suntem obisnuiti in viata de zi cu zi si un interior cald si placut pentru utilizatori, intr-adevar tineri.

  Trebuie sa ne obisnuim cu faptul ca lumea evolueaza, tehnologia evolueaza, casele evolueaza si nu pot arata la infinit ca acum 70 de ani. Personalitatea casei reiese din aspectul ei vizual dar si din incadrarea in context. Prefer sa vad asemenea arhitectura, decat niste coji vechi de secole pentru care nu se intervine si se lasa in paragina, ori se vopsesc “de ochii lumii”.

  Felicitari, la mai multe astfel de proiecte!

  • studio 1408

   O observatie de nota 10…

 11. Romania va ramane probabil ultima tara europeana unde fiecare face ce vrea, unde vrea. Pacat. De-asta Praga e Praga, iar Bucurestiul e…Bucuresti.

  • HN

   Romanul nu are nici un respect pentru valori pentru ca nu le cunoaste. Pina nu demult, era taran sau muncitor, fara educatie, fara proprietati. Ii vine usor sa distruga ceea ce nu intelege.

 12. ovidiu

  clar a costat ceva bani, dar rezultatul este absolut fabulos !

 13. Mihai

  Buna ziua,

  Felicitari, designul este superb, cald, primitor. Case care arata ca acum 100 de ani chiar si intretinute, in occident sunt iesite din gustul clientului – conteaza doar daca este vorba de o casa de vacanta intr-un mic fost sat de munte care e acum doar statiune turistica, sau in cazul castelelor, mici si mari, aici pastrate, in tara cam distruse. Era si timpul, nu putem sa ne mindrim mereu doar cu ce faceau oamenii acum 10 generatii. Putem adapta, innova, re-imagina, si rezultatul se vede in acest caz. Bravo !

 14. Sticla este pe jumatate plina, sau pe jumatate goala. Depinde cum o privesti:
  Partea plina: nu s-a propus demolarea cladirii initiale si construirea in loc a unui bloc cu P+”x” etaje.
  Partea goala: s-a transformat o fatada Art Deco interbelica intr-o fatada minimalista / cubista moderna. Teoria conform careia “nu s-a putut mentine (reface) fatada initiala” nu subzista nici din punct de vedere tehnic, nici din punct de vedere financiar.

  • HN

   Partea goala atirna mai greu!

   • Ahh

    Total Gresit! Esti negativist(a), nu intereseaza partea buna…

 15. Adriana

  Nu s-a dorit pastrarea designului original,in mod cert.Exista case refacute integral,in acelesi conditii,dar care au pastrat fatada.Peste tot in lume.Mie nu imi spune nimic un drsign modern,decit integrat cu un rost anume in zona veche a orasului.Foarte frumoasa noua cladire.Pacat de vechiul stil ce se pierde tot mai mult in Romania.

 16. gogu

  spectaculoasa transformarea dar impresia generala este de rece, terna, metalica, fara viata- gen hotel

 17. gheorghe

  “vezi o casa si-i sari gardu’,
  in gradina leopardu’!”
  😛
  Tututror “nostalgicilor” de mai sus, cateva explicatii mai jos 🙂
  O casa urbana are doua vieti:
  una publica(prin fatada si volumetria pe care le ofera orasului) si una intima, care este o “manusa” croita omului ce urmeaza sa o locuiasca.
  Casa a pastrat tot ce era de pastrat de dragul contextului urban, iar despre “leopardul” din curte zau, ar trebui sa discutam dupa ce ii cunoastem fiecare in parte, intim, pe locuitorii ei(sau poate nici atunci).
  Programul de LOCUIRE este unul foarte special, intrucat cere arhitectului sensibilitate de psiholog mai degraba decat de artist, modestie, aptitudini de pedagog si, la cat de prost este platita proiectarea in Romania, chiar veleitati de “bun samaritean” :))
  Bravo proiectantilor daca benficiarii sunt multumiti si bravo oricum pentru decenta cu care au tratat proiectarea de arhitectura, vizibila cel putin in detaliile desenate.

 18. cristi

  frumosss!! se poate pune la dispozitie proiectul casei ( gen plan partier si celelalte ?) Multumesc !!

 19. Cristina

  DA ! DA ! DA ! Așa casă visez și eu = complet albi pereții, culorile fiind date prin decorațiuni. Aceste culori sunt și cele cu care eu rezonez : alb, negru, verde, gri, maro, wenge și bej cu două tonuri de roșu (al scaunului și pe perete în acel tablou). Baia are bleu în blatul chiuvetei. SUPERBĂ !!! Felicitări celor cărora le aparțin alegerile și combinarea materialelor.

 20. Ana

  Pare un hotel dragut, dar mai draguta era casa.

 21. andre

  interioarele apartin celor care si le-au dorit si…le-au platit.
  nu sunt nici urate nici plate sunt…ale lor.
  in ceea ce priveste exteriorul e o alta poveste,si imi permit sa ma exprim atat datorita varstei,cat si experientei culturale-avis celui care habar nu are de cat de paysana e ,sau nu, natia noastra.
  daca aceasta casa era in unul din cartierele sarace,marginase,industriale,daca ar fi fost intr-adevar inlocuita o maghernita darapanata,proiectul ar fi fost de nota 10.
  insa,cum au sesizat multi,vechitura era mai sharmanta ca noutatea tinerilor proiectanti.
  avea ceva viu ,ceva din vechiul Bucuresti,aroma si amprenta,stilul unor arhitecti valorosi.tineretea proiectantilor e evidenta din pasiunea violenta cu care isi apara proiectul,pacat de vechea fatada.

  insa,sunt sigur,e o locuinta in care se sta putin,se curata usor,si e buna pentru o mica petrecere.

 22. catalina

  Pe mine mai mult ma intristeaza ceea ce vad… Nu cred ca nu ar fi fost posibila restaurarea detaliilor arhitecturale originale. Poate asta este identitatea Bucurestiului si asa a facut intotdeauna, sa inlocuiasca cu nou fara respect pentru istorie si sa isi doreasca sa stearga tot din urma… dar tot nu imi creeaza o stare placuta. Ar fi putut construi pe un teren neocupat, iar casa aceasta poate ar fi putut avea parte de o interventie mai respectuoasa.

 23. Bogdan

  Pt. cei de la Designist:
  http://dexonline.ro/definitie/reconversie

  Asta este o reabilitare, nu reconversie. Functiunea de baza este tot de locuire.
  Referior la solutiile arhitecturale si de design… acestea sunt subiective. Atata timp cat propunerea se integreaza in contextul urban ceea ce se intampla la interior este strict problema beneficiarului si a arhitectului.
  Mie unu imi place foarte mult.

  • Bună, Bogdan,

   Arhitecții de la Studio 1408 au insitat că acest proiect este o reconversie, adică mult mai mult decât o reabilitare. Chiar dacă imobilul este destinat tot locuirii, transformările prin care a trecut sunt nenumărate: practic, au intervenit masiv pe structura preexistentă, adăugând noi funcțiuni și modificându-le pe cele existente.

   Mulțumim!

   Mulțumim!

 24. Pe ce strada se afla casa ? Se vede din strada ?

 25. Catalin Mihaila

  Casa nu cred ca are deschidere directa la strada principala – drumul public. La cum arata arhitectura strazii din care se face accesul nu vad mare pierdere culturala – au fost alti proprietari care au avut grija de “peisaj”.
  Casa este una deosebita si felicit atat arhitectii cat si proprietarii.

 26. Bogdan

  Ce trist. Asa se distruge vechiul Bucuresti si unii sunt chiar incantati de rezultat! Era mult mai spectaculos daca renovau casa si gaseau un design interior senzational(sunt o multime de exemple reusite si la noi si in tari cu respect fata de patrimoniu). Daca doreau o casa noua nu o puteau face pe un teren de la zero…? Facand abstractie de distrugerea unei case vechi pline de charm, exteriorul alb cu negru pare un mic bloc si pare facut ieftin (cu siguranta nu este) iar interiorul rece, combinatie de clasic cu modernism de tip Mobexpert nu iti inspira decat ca proprietarii au banii si nu au gust…

 27. carmen

  Nu se da nici macar o estimare de costuri?

 28. Calin

  Se vede cu cit efort si dragoste s-a facut Reabilitarea / Renovarea, intrebarea totusi ramine : ce ar fi insemnat darimarea si constructia de la zero vis-à-vis de solutia aleasa. Ma refer mai ales la inaltimea etajelor, aproximex inaltimea in dormitor la 2,40 m. Foare ingenioasa solutia cu dusul in dormitor care mareste baia. Studioul 1408: Notez si tin minte.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog