Un dormitor matrimonial ia locul bucătăriei unui apartament vechi de două camere și reușește să includă dressing, bibliotecă și măsuță de toaletă.

În zona de nord a Bucureștiului, într-un bloc vechi, un apartament obișnuit de două camere s-a transformat într-unul de trei. Nimic spectaculos până aici, veți spune – doar v-am mai spus astfel de povești.

Numai că, ce ne-a atras atenția la această transformare au fost soluțiile ingenioase care fac din micul dormitor matrimonial – amenajat pe locul fostei bucătării – un spațiu ce a reușit să inclusă o bibliotecă generoasă, un dressing, un birou rabatabil și multe spații de depozitare pe orizontală, sub patul supraînălțat.

abdk_dormitor_designist6Dar, mai întâi, te introducem în povestea apartamentului. Să facem prezentările: o familie tânără cu un bebeluș pe drum urma să se mute aici acum un an. Știau că vor locui în apartamentul vechi, de două camere, pentru 5-7 ani, așa că și-au dorit foarte mult o separare a spațiilor: un dormitor matrimonial, o cameră a copilului, precum și o depozitare generoasă. Bugetul inițial alocat proiectului nu a fost deloc mare, de 8.000 de euro. Tocmai de aceea, trăgând linie la final doar finisajele și mobilierul aproape că s-au încadrat. Pe parcurs proprietarii s-au convins că transformarea a două camere în trei, realizată de arhitecta Alexandra Barbu și designerul Dana Kallo, a însemnat un efort mai consistent, iar dormitorul matrimonial, cu depozitarea pe orizontală a fost o idee salvatoare.

abdk_dormitor_designist2

“Inițial, proprietarii doreau să folosească livingul drept dormitor, cu nelipsitul pat rabatabil, iar restul camerelor să ramână “pe poziție”. Cu experiența unui copil mic în casă, explicându-le că vor fi zile în care nu vor ridica acel pat pe perete și, mai mult decât atât, că aspectul apartamentului ar fi devenit “de garsonieră”, i-am convins să ne lase să căutăm altă soluție,” ne povestește Alexandra.

abdk_dormitor_designist1

abdk_dormitor_designist

Practic, Alexandra și Dana au regândit compartimentarea întregului apartament, au transformat fostul living în zonă de zi (cu bucătărie deschisă și dining), iar vechiul spațiu al bucătăriei a devenit noul dormitor matrimonial, cu un dressing generos în zona balconului integrat acum spațiului. Cum un dulap și un pat suficient de mare nu ar fi încăput, au apelat la supraînălțarea pardoselii și crearea unor așa-zise “buzunare” pentru depozitare.

abdk_dormitor_designist4

abdk_dormitor_designist12

“Am poziționat “capace” pe toată suprafața platformei supraînălțate pe care stă salteaua, inclusiv sub saltea, pentru lucrurile de care nu ai nevoie foarte des (haine în afara sezonului, pilote, cărți deja citite)”, aflăm de la Alexandra.

abdk_dormitor_designist16

abdk_dormitor_designist15Colecția impresionantă de cărți a familiei și-a găsit în sfârșit un loc al ei, fiind expusă pe verticală cu ajutorul unui sistem de polițe, mascat de draperii albe pentru a nu încărca vizual dormitorul.

abdk_dormitor_designist7

abdk_dormitor_designist9Când sunt trase draperiile albe mate, stând în vârful patului, îți poți imagina o fereastră ascunsă. 🙂 
abdk_dormitor_designist8

Cel mai mult ne-a atras ideea birouașului rabatabil care, la nevoie, devine măsuță de toaletă sau suport pentru laptop. 

Before

abdk_dormitorbefore_designist

Afterabdk_dormitor_designist17

“Pentru că orice dormitor are nevoie de un dressing, am deschis accesul din actualul dormitor către vechiul balcon, eliminând parapetul de sub fereastră. Pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală (apartamentul e orientat spre est), am ales un sistem de depozitare deschis, de la IKEA, alb, poziționat simetric, pentru ea și pentru el,” povestește Alexandra.

abdk_dormitor_designist14

abdk_dormitor_designist18

Dormitorul este spațiul în care te retragi după o zi lungă sau în care te trezești cu entuziasm într-o sâmbătă dimineață – vrei să fie cald, primitor și aerisit, ca o zi de primăvară. Vopseaua albă pe toți pereții și pe tavan, drapajele albe, diafane, oglinda orizontală făcută pe comandă, ce amplifică spațiul, și țevile, luate ca un dat, dar vopsite în culorile tapetului sunt trucurile folosite de Alexandra și Dana pentru a crea atmosfera aerisită, relaxată & jovială.

Poți vedea întreaga amenajare aici.

Iar pentru soluții ingenioase aplicate de Alexandra și Dana într-un birou de designist, citește și povestea biroului B.sorted.

abdk_dormitor_designist10

Iată și planul apartamentului, înainte și după amenajare:

Model

Fotografii: Bogdan Dincă

2 Comments

  1. Andrada

    Buna ziua,

    Puteti sa imi spuneti va rog de unde s-a achizitionat tapetul din dormitor de pe peretele din spatele patului?

    • Designist

      Andrada, nu avem această informație. Cel mai bine este sa contactezi arhitecții care s-au ocupat de amenajare.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog