Camping-ul din deșert care-ți provoacă perspectiva despre locuire

Am descoperit săptămâna trecută “locuințele” create de artista Andrea Zittel în deșertul Californiei (zona parcului național Joshua Tree). Ne-a plăcut nu doar mixul de reședință artistică, și în același timp personală, și camping, pe care l-a creat, dar mai ales aspectul futurist al acestor “celule” spațiale presărate printre pietrele deșertului californian.

2Wagon Station Encampment - Andreea Zittel - Designist 3Wagon Station Encampment - Andreea Zittel - Designist

Nu sunt primele spații al căror design îl semnează. Pe proprietatea ei din deșert, inițial “celulele de locuit” aveau și un mic spațiu de gătit atașat, pentru prietenii pe care îi primea în vizite lungi. Acum, aceste noi spații, fără electricitate sau conexiune la Internet, și fără bucătărie, îți permit să te relaxezi și să… privești cerul. Le deschide de două ori pe an pentru artiștii, cercetătorii, drumeții care vor să vină să lucreze sau să se regăsească aici, nu înainte de a fi selectați în urma aplicației trimise. Se reunesc cu toții în bucătăria comună, în aer liber, în apropriere fiind dușurile.

4Wagon Station Encampment - Andreea Zittel - Designist 6Wagon Station Encampment - Andreea Zittel - Designist Bucătăria comună9Wagon Station Encampment - Andreea Zittel - Designist

Pe lângă peisajul cu totul selenar al pauzei pentru meditație și inspirație, necesară nu doar artiștilor, acest tip de locuințe sunt o provocare pentru perspectiva clasică a locuirii. Pentru Andrea, ele fac parte din “Institute of Investigative Living” – un proces continuu prin care studiază nevoile și natura umană, și felul în care acestea sunt influențate de mediul natural & social.

Credem sincer că experimentarea unor condiții mai spartane în ce privește confortul (deși sună oximoronic) te învață lucruri noi. Mai direct spus, după o săptămână de dormit în aceste wagon station, în deșert, cu siguranță te-ai putea despărți mai ușor de mărunțișurile care nu mai au loc prin sertare. Și ți-ai (re)structura mai clar lista priorităților în materie de consum.

Un alt motiv, cu totul subiectiv, pentru care am dat play video-ului de mai jos, ce prezintă experimentul și creația Andreei, este și fascinația noastră personală pentru acest tip de panoramă marțiană. 🙂
Am descoperit fotografiile Andreei și filmul despre proiectul ei pe Art21.

Mai multe despre Andrea Zittel și proiectele ei pe site-ul A-Z.

Fotografii: prin Andrea Zittel & Art21

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed