Când o casă din anii 1990 trece printr-o reconfigurare pentru ca spațiile și rolurile lor să aibă un sens

Mai precis, își schimbă pe alocuri forma și oferă zonelor noi funcțiuni, lăsând spațiului și momente de respiro. Prin această transformare a trecut Casa S., din Băneasa, pe care echipa KiwiStudio a regândit-o așa încât să se muleze pe stilul de viață și gusturile noilor săi proprietari, o familie tânără, îndrăgostită de designul curat și simplu, de lumină și de materialele naturale. Dar înainte să continuăm povestea, hai să facem câțiva pași în urmă ca să vedem și contextul – ni l-a povestit arh. Cosmina Aloman de la KiwiStudio.

reconfigurare

Casa S., cu trei niveluri (parter, etaj și mansardă) și o suprafață de 200 mp, a fost ridicată în anii ’90 și locuită doar o vreme înainte să fie lăsată goală. Noii proprietari au descoperit-o numai după ce construcția apucase deja să se deterioreze, așa că schimbările au intrat în povestea casei din plin. Intrăm și noi un pic mai jos 🙂 .

reconfigurareStilul Mid Century Modern al amenajării, virat spre minimalismul scandinav – spații deschise, linii geometrice, siluete zvelte, design redus la esențial, cromatică temperată – se simte încă din lobby-ul casei. În stânga se văd spațiile de depozitare, iar în față, prin ușile French style, intrăm în living.

“Deși nu am anticipat pe deplin acest efect atunci când am făcut randările, holul s-a dovedit a fi „camera de detensionare” din casă. Pur și simplu te relaxezi când ajungi aici venind de afară. Nu știm dacă de vină sunt cărămizile aparente albe, oglinda cu ramă de cupru, lumina ce vine prin ușile franceze, ori toate acestea la un loc, dar cert este că de aici, de undeva, a rezultat un spațiu care te îndeamnă să-ți lași toate grijile la ușă”, ne spune Cosmina.

reconfigurareNe-a plăcut mult comoda-consolă din lobby, lemn + alb. Toate piesele de mobilier din apartament sunt realizate pe comandă, după schițele KiwiStudio, de producătorii brașoveni Gantiaro.

reconfigurareSimplitatea albului se întinde și în spațiile de depozitare custom made ca să exploateze nișa din fața scărilor.   

reconfigurare

Etapa de reconfigurare a parterului într-un spațiu continuu, de 85 mp, în care și-au făcut loc livingul, diningul și bucătăria deschisă a însemnat găsirea unui rol estetic și funcțional pentru cele două alveole care secționează laturile casei.

“Practic, aveam un dreptunghi cu laturile lungi întrerupte la jumătate de câte un triunghi ieșit în afară – un artificiu la modă prin anii ’90, dar care între timp a căzut în desuet. Și total nepractic, de altfel. Am decis să plasăm acolo zona de dining, iar triunghiul cu pricina a devenit o jumătate de hexagon prin interpunerea, între cei doi pereți cu fereastră, a unui zid suplimentar. Am pierdut câțiva centimetri de spațiu, dar am câștigat la partea funcțională și la cea estetică. Acum pare că masa de dining și jumătatea de hexagon care o flanchează au fost croite anume una pentru cealaltă. În alveola opusă zonei de dining, am plasat cămara”, completează Cosmina. 

reconfigurareMasa de dining, creată după schițele KiwiStudio, are blatul din MDF vopsit și picioare din MDF furniruit, aplicate pe un cadru din metal, astfel încât să fie rezistentă și să arate bine. Nu are alte elemente de construcție/susținere în afara celor patru picioare în L.

reconfigurare

Cosmina ne-a povestit că șemineul, acum retras într-un colț al livingului, trona în amenajarea inițială direct în mijlocul spațiului. A fost mutat tot dintr-un complex de motive și funcționale, și estetice:

“Dat fiind că există un copil mic în familie și este posibil să mai vină și alții în viitor, am decis să mutăm șemineul, așa încât să creăm o zonă sigură, care să-i fie dedicată și să poată fi îngrădită la nevoie. Pe de altă parte, am vrut să putem trasa mai precis cele trei funcțiuni – dining, living, bucătărie – astfel încât fiecare din ele să poată ieși în evidență prin ceva. Or un șemineu central ar fi furat toată atenția, ar fi fost soarele în jurul căruia se rotesc celelalte elemente, mai mici”.

reconfigurareInsula este punctul de atracție dublu funcțional al bucătăriei – poate fi folosit și ca masă, și ca spațiu de lucru. 

reconfigurareLiniile când geometrice, când organice se reiau și în biroul improvizat la etaj – not a bad idea! :). Și jocul simetriilor din lemn natur pe care l-am văzut la parter se continuă. reconfigurare

La etaj, reconfigurarea spațiului a însemnat repartizarea unei băi separate fiecăruia dintre dormitoare – cel matrimonial și cel al copilulului -, băi așezate în aceleași alveole triunghiulare. Proprietarii au preferat să păstreze imaginile camerei matrimoniale pentru ei, dar am descoperit că dormitorul copilului este singura încăpere în care cromatica iese din zona soft conturată până acum și îndrăznește nuanțe mai calde. În rest, mobilierul este redus la strictul necesar, în același spirit al restului casei. Ne-au plăcut spațiile de depozitare-căsuțe pentru jucării, și ele custom made.

reconfigurare

Tapetul din dormitorul copilului vine de la Decora House. 

reconfigurare

reconfigurareAlveolele triunghiulare dicteză formele neconvenționale ale celor două băi. 

Spre deosebire de procesul de design pe care ți l-am prezentat, drumul nostru prin Casa S. nu trece prin nicio reconfigurare și ajunge acum la final. Dar abia așteptăm să vedem și alte proiecte noi care actualizează spații mai puțin funcționale 🙂 .

Fotografii: prin KiwiStudio

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed