Care e asemănarea dintre albul în amenajare și un cameleon? Sunt la fel de versatili!

Și adaptabili! Doar că, în timp ce un cameleon își asortează cromatica la mediul în care sălășluiește, albul rămâne alb și dă dovadă de o versatilitate stilistică. Așa că ne-am propus să demontăm mitul conform căruia albul într-o amenajare și într-o proporție ridicată este exclusiv apanajul stilului nordic sau minimalist. Ne vom folosi de amenajări distincte și de scenografii aparte, în care albul are un discurs la fel de consistent și conturează decoruri spațioase și luminoase, echilibrate și nefragmentate indiferent de stilul abordat sau de nevoile practice ale interiorului. Pregătește-te, un nou episod al serialului #MagiaAlbului feat. savana e gata să înceapă! 🙂

Albul provensal

Nu ai nevoie de o casă înconjurată de câmpuri de lavandă pentru asta (cu toate că poți împrumuta măcar o nuanță de la ele). Este suficient un dormitor cu alură provensală dintr-o casă de lângă București, amenajată de echipa La Maison. De fapt, este suficient colțul vanity în care ne-am oprit și noi, cu piese de mobilier clasice și mult alb, care dă amplitudine și lumină spațiului. Folosește o singură nuanță de accent ca să dai o notă feminină-chic stilul provensal, fără să sufoci albul pereților, al podelei și al mobilierului.

Albul cu elemente industriale

Privește imaginea de mai sus. Ți se pare că se întâmplă multe lucruri în ea, nu-i așa? Sunt și plante decorative, sunt și rafturi care înconjoară fereastra cu tâmplărie metalică. O lustră supradimensionată accentuează dialogul alb-metal. În dreapta ieși pe o terasă printr-o ușă casetată cu structură metalică…  Și totuși, este o amenajare alb-aproape negru fără zgomot, iar asta este meritul procentului mare de alb – firul roșu al amenajării. Sau mai bine să-i spunem “firul alb”? 🙂 Albul neutralizează senzația de aglomerare pe care o aduc cu ele atâtea elemente. Poți obține și tu același efect cu savana superlavabilă pentru interior superalbă 3D, care folosește tehnologia 3D Alb pentru a crea senzația de alb spațios și a intensifica luminozitatea încăperilor.

Peretele de cărămidă aparentă intră tot în repertoriul stilului industrial, chiar dacă pe cel din imagine l-am găsit într-un apartament calm și liniștit din Ploiești (amenajare: Ioka Design, Camina Nicolau și Iulia Oniciuc), într-un stil mai degrabă nordic-scandinav. Cărămida acoperită cu vopsea albă păstrează efectul scontat și subliniază stilul. Imaginează-ți acest perete din cărămidă, dar în nuanța ei naturală! Efectul de lumină, de spațiu aerisit și calm s-ar diminua considerabil. Iar trio-ul de lustre se conturează grafic pe peretele din cărămidă, care se diferențiază prin textură, nu prin culoare.

O să te gândești că exagerăm: câți dintre noi au la îndemână un loft industrial în care să-și încerce abilitățile de designer de interior? Așa-i, dar îl putem folosi ca un exemplu suplimentar că albul dă luminozitate și continuitate spațiului chiar dacă tu înglobezi în acelați spațiu mai multe funcțiuni. Și pentru că am spus continuitate…

Albul continuu

Dacă te gândești că repetitivitate = monotonie, înseamnă că nu ai văzut încă apartamentul de 150 mp amenajat de designerul Hamid Nicola Katrib în București. Holul casei, un spațiu eliberat de decorațiuni, mizează pe continuitate cromatică – alb pe alb plus alb, ceea ce ne-a dat o senzație de cocon de design, clean și luminos, chiar dacă se află într-o casă care pare că nu primește suficientă lumină naturală. Apropo, este tot meritul albului, iar dacă ai copii și ți-e teamă că nu e o soluție care să ți se potrivească, vopsește-ți pereții cu savana superlavabilă superalbă cu Teflon™, care oferă rezistență ridicată la pătare și murdărire.

Albul care camuflează

Probabil că, uitându-te la imaginea din acest apartament amenajat de arhitecții de la CRAFTR (arh. Cătălin Sandu și arh. Andrei Butușină), te gândești că l-am ales datorită stilului scandinav și al amenajării minimale. Da, dar nu doar pentru asta. Mai uită-te puțin cu atenție în fundal. Nu, nu vezi doar o fereastră înconjurată de un perete alb. Este vorba, de fapt, despre un spațiu de depozitare generos care înglobează o mască pentru calorifer și una pentru aparatul de aer condiționat – totul camuflat perfect datorită albului care uniformizează. Un artificiu smart, care a creat și o banchetă-zonă de lectură la fereastră.

Albul care domină chiar negrul

Și nu, nu vorbește cam tare numai pentru că acoperă un procent mai mare din dining-ul scandinav de mai sus – negrul intervine și prin dinamica formelor și materialelor diferite ale scaunelor și decorațiunilor. Rezultă o amenajare pe care am asemăna-o cu un dialog echilibrat și liber (și foarte luminos!).

Albul pro decorațiuni

La fel cum există little black dress, potrivită pentru orice tip de eveniment, credem că ar trebui să devină cunoscută și little white room, potrivită în orice tip de amenajare, dar mai ales atunci când vrei să scoți în evidență niște decorațiuni sau accesorii statement, așa cum sunt tabloul și covorul de mai sus. Fie că e vorba de cromatică sau de dimensiuni, albul pereților le lasă spațiu să se manifeste.

Albul etno

Multe decorațiuni și multă culoare într-un living în stil marocan. Dar nu-i așa că albul le dă un boost? Poate că o amenajare etno 100% o să ți se pară prea mult, însă poți integra natural câteva accente, cât să-ți aducă aminte de vacanța aceea minunată de acum câțiva ani sau de planurile de călătorie pe care le tot amâni.

Momentan, ne oprim aici cu discuția despre alb și versatilitatea sa. Totuși, serialul Magia albului continuă ? . Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele episoade.

Fotografii: Albul provensal: Alex Boghian / Albul cu elemente industriale 1, 3, Albul pro decorațiuni și Albul etnic: unsplash.com / Albul cu elemente industriale 2: prin Ioka Design / Albul continuu: prin HNK / Albul care camuflează: Andrei Mărgulescu 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed