Casa inteligentă sau ce “vrăji” fac aparatele și prizele cu “IQ ridicat”

Când am aflat despre casa inteligentă GIRA și minunile din spatele tehnologiei made in Germany, cu tradiție de un secol, ne-am zis că-i musai să vă povestim și vouă. Imaginați-vă că sunteți încă la birou prinși cu treabă și, dintr-o simplă apăsare de buton, de pe smartphone, aprindeți lumina în propriul living, coborâți jaluzele și faceți un pic mai cald în casă pe când vin musafirii. Sună ca-n filme, dar scenariul se întâmplă deja în realitate în mai multe case din România! V-ați prins deja că vorbim despre mai mult confort, mai multă siguranță și facturi mai mici la energie. Noi, în redacția Designist, am decretat: casa visurilor e designish, smart și are nevoie de sistemul GIRA, cu prize și întrerupătoare cool, minimaliste, ori opulente. În funcție de gusturi, c-avem de unde alege. Stați să vedeți ce vrăji mai face GIRA.

Înainte să pășiți într-o casă inteligentă, dați cu ochii de un interfon premium. Nici nu zici că-i interfon, atât de bine se integrează în design-ul casei, asortat perfect cu restul prizelor și întrerupătoarelor – pus într-o ramă identică. La exterior, System 106 e ușor de instalat, are un look ultra-modern, minimalist, o cameră video performantă și sunet precis. Apoi, când în sfârșit intrați în casă, începe magia. Ați mai auzit de muzică din perete? Cu GIRA orice e posibil. Un radio montat sub tencuială asigură fondul muzical, iar pentru dansul de lumini e responsabil GIRA G1, un dispozitiv compact, puțin mai mare decât un telefon mobil, care, pe lângă iluminat, mai controlează încălzirea, jaluzele, interfonul etc. Uau!

“GIRA vine cu două sisteme smart care permit automatizarea și controlul la distanță a funcțiilor de casă inteligentă. Sistemul eNET poate fi folosit pentru a upgrada o instalație care există deja. Se pot schimba oricând prizele și întrerupătoare cu unele GIRA, elegante și discrete. Iar acestea funcționează pe bază de unde radio și nu e nevoie de cablare nouă. Însă sistemul KNX se aplică încă din faza de proiectare a casei inteligente. Nu de alta, dar cablurile au o tipologie diferită”, ne-a explicat Doru Calangea, director GIRA România by Demco.

Așadar, dacă aveți deja o casă sau un apartament fain și vreți să-i creșteți “IQ”-ul, se poate. Tehnologia GIRA se montează oriunde, în orice apartament, fie el vechi sau nou, într-o clădire de birouri, în case aristocratice sau în imobile abia construite, ori în clădiri istorice. Ca să intre în scenă scenariile de lumini și controlul climatizării la distanță nu se dau găuri în pereți, totul e rapid și fără mare deranj.

Aproape că pocnești din degete și te bucuri de confort, plus facturi mai mici la energie electrică. Doar trăim în epoca eficienței. Cum se poate? Ei bine, prin simpla monitorizare a consumului și automatizare. Jaluzelele se ridică singure, la răsăritul soarelui, își ajustează unghiul în funcție de momentul zilei, e mai multă lumina solară în casă și nu se mai consumă la fel de multă energie electrică pentru încălzire. Senzorii GIRA de la fereastră opresc ventilația când geamul e deschis și iar economisești. Căldura se pornește și oprește când vrei, lumina se stinge automat când în cameră nu-i nimeni și uite cum mai scazi niște kilowați.

“Alegem dispozitivele pentru casa inteligentă GIRA în funcție de cerințele clientului și de dimensiunile locuinței. Pentru vizualizarea și gestionarea consumului de energie electrică folosim GIRA G1. Se pot utiliza și aplicațiile GIRA HomeServer sau X1 pentru smartphone, tabletă, laptop”, ne-a explicat Doru Calangea.

Haideți să povestim un pic mai multe despre dispozitivele demne de Oscar din industrie. GIRA HomeServer este “inima” casei inteligente și conectează instalația electrică a sistemului KNX la rețeaua de calculatoare și la internet. Și uite așa, întreaga clădire e controlată la distanță, indiferent de locul unde se află stăpânul norocos al casei.

“De la sistemul de interfonie la camere video, de la electrocasnice până la sisteme de home entertainment – toate se pot integra foarte ușor în sistemul de control al clădirii gestionat de GIRA HomeServer”, a adăugat Doru Calangea.

Nu vă imaginați că o să vă prindeți urechile în butoane. Nu-i mare filosofie să folosești aplicația de smartphone pentru HomeServer. E extrem de intuitivă și foarte ușor de folosit. Ca să vă faceți o idee, să știți că GIRA a obținut premii de design chiar și pentru sistemul de pictograme utilizat în aplicații. Aparatele GIRA sunt ușor de înțeles, de folosit și intuit, acolo unde utilizatorul nu are răbdare să citească instrucțiuni tehnice. Mai mult decât atât, se pot seta dinainte anumite scenarii – de iluminat, de climatizare, de ventilație etc. – scenarii care se stabilesc în funcție de dorințele proprietarului. Indiferent de situație, echipele GIRA România vă sar în ajutor cu toate informațiile necesare. Toate broșurile există și online pe site-ul GIRA.

Dacă tehnologia GIRA ne-a convins pe deplin și visăm deja cu ochii deschiși la casa designish, inteligentă, design-ul prizelor și întrerupătoarelor ne-a cucerit la prima vedere. Și nu doar pe noi, ci și pe arhitecți și designeri care își fac drum la GIRA cu fiecare nou proiect. Ați fi tentați să spuneți că prizele și întrerupătoarele sunt chestii mărunte, dar nu-i deloc așa. Sunt piese importante în puzzle-ul unei amenajări estetice. Iar la GIRA există vreo 10 programe de întrerupătoare și peste 50 de variante de rame frumoase și deștepte, numeroase elemente de diferite culori şi materiale, toate cu suprafețe ușor de curățat și rezistență UV foarte mare.

Gama Gira Event arată inedit prize și întrerupătoare în culorile verde, aubergine, chihlimbar sau albastru intens pentru concepte de design interior unice. Am remarcat și prizele cu protecție la apă, numai bune de montat în pivnițe, garaje ori magazii.

“Ramele GIRA E2 au un design robust, minimalist, extrem de versatil. GIRA Esprit sunt din sticlă albă, sticlă neagră, linoleum-multiplex sau metal. GIRA TX_44 e prima gamă de exterior, cu design sobru, iar rezistența materialelor și ușurința cu care se montează sunt demne de laudă. Majoritatea sunt recunoscute de autoritățile în design pentru aspectul lor minimalist, high-tech și pentru materialele neobișnuite din care sunt făcute. GIRA e prima companie din industrie care a avut curajul să folosească sticlă, metal, linoleum”, am mai aflat de la Doru Calangea.

Toate prizele și întrerupătoarelor GIRA, multe dintre ele cu premii pentru design, nu sunt doar ochioase, ci pot îngloba peste 300 de funcții inteligente. Pe noi ne-a impresionat System 55, un singur pătrat cu posibilități infinite, disponibil într-o gamă de opt culori – antracit, aluminiu, alb pur, alb lucios, crem, auriu, bronz și crom.

“GIRA este în România de peste 20 de ani. Calitatea produselor, încrederea în dispozitivele fabricate exclusiv în Germania, dar și designul minimalist, curat, robust al produselor GIRA i-au cucerit pe clienți noștri”, ne-a spus Doru Calangea, director GIRA România by Demco.

Înainte “să stingem lumina” în articol, încheiem cum am început. Cu interfonul System 106, că prea ne-a plăcut. Asta da carte de vizită pentru proprietarul unei locuințe smart.

Dacă vreți să vă bucurați de o casă inteligentă, mergeți la showroom-ul GIRA România by Demco – București, Str. Matei Elina Voievod, nr. 14A. Prietenii noștri vă asteptă la o cafea și o discuție lejeră despre tehnologii pentru case inteligente și planificare eficientă. Cu ajutorul GIRA casele chiar se învârt după soare!

Fotografii: prin GIRA România by Demco

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed