O amenajare fără alb este ca o dimineață fără cafea

Prea monoton și aseptic, prea greu de întreținut, prea rece – iată câteva dintre cele mai întâlnite temeri legate de folosirea albului în designul interior. Toate pot fi demontate, cum te-am obișnuit deja. 🙂

Alb

O casă din Târgu Mureș, cu mult alb și câteva pete de culoare tonice. Mai multe despre ea aici.

1. Albul mărește senzația de spațiu și luminozitate

O pardoseală albă într-un apartament mic schimbă radical perspectiva și crește luminozitatea cu 50%. Podelele albe îți dau impresia unui spațiu aerisit, deschis, curat. Ce mai, parcă plutești în nori! Ca pardoseli calde, poți folosi rășină epoxidică, parchet vopsit, parchet laminat sau parchet masiv din lemn deschis la culoare – mesteacăn, pin – și obții un interior parcă desprins din amenajările scandinave.

Din același motiv, albul este o culoare indicată – și des întâlnită – în spații închise, de mici dimensiuni, cum sunt holurile, băile, dressing-urile. Să nu uităm nici că tavanele sunt de obicei albe pentru că măresc impresia de spațiu într-o încăpere. Iar dacă ești adeptul pereților albi, atunci niște uși tot albe, crem sau nisipii vor asigura continuitatea decorului.

Alb

Decor contemporan scăldat în alb într-o casă din București, cu vedere spre lac. Află mai multe despre această amenajare aici.

2. Alb + culoare: care pe care?

Nu spune nimeni ca nu poți introduce o altă culoare într-un ambient dominat de alb. Tocmai pentru că albul este neutru, se pretează la diferite combinații cromatice, mai ales în tandem. Combinația de alb și negru este atemporală și constituie o marcă a interioarelor în stil nordic, însă, în funcție de efectul urmărit, albul se potrivește de minune fie cu galben, într-o asociere tonică, fie cu roșu și albastru, într-o paletă nautică, fie cu nuanțe potolite (bleu, roz, verde), pentru un look relaxant, perfect pentru camera copiilor sau pentru dormitor.

Alb

Un studio de 40 mp, în alb și negru, pare mult mai mare datorită soluțiilor creative. Te invităm să-i citești povestea aici.

Alb

Alb, negru și lemn natur într-un dormitor dintr-un apartament în stil contemporan, transformat spectaculos, dintr-o casă monument istoric. Povestea aici.

Alb

Apartamentul unei arhitecte, cochet și luminos, anulează neajunsurile unui spațiu mic. Iar albul este vedeta. Citește mai multe aici.

3. Albul nu e atât de greu de întreținut

…. în ciuda prejudecăților. Este adevărat, albul poate trezi unele temeri în privința întreținerii. Însă există soluții. Poți folosi materiale rezistente la pete (mai scumpe, dar merită!), țesături care se pot spăla la temperaturi înalte fără a intra la apă, materiale textile pentru exterior. În plus, apelând la combinații de culori, poți evita folosirea albului în zonele cele mai expuse. Chiar și într-o casă cu copii, aceste soluții îți permit să te lași dus de pasiunea pentru alb, fără să te epuizezi făcând curățenie.

Alb

O cameră de copii ca în povești, mobilată pe comandă după schițe realizate cu multă imaginație. Descoperă ce alte surprize oferă aici.

4. E adevărat, uneori albul e shabby chic, alteori, vintage

Albul este o culoare predilectă pentru interioarele în stil shabby chic (sau cottage), înfrumusețate de țesături de in și bumbac, de dantele fine, perne și șaluri decorative, mobilier retro sau recuperat, de candelabre de cristal, obiecte de artă și vaze antique pline de flori. Perfect dacă îți place un stil puțin mai „șifonat”.

Și într-un interior rustic, fie în casa de vacanță, fie în locuința din oraș, albul pune în valoare texturile nepretențioase, lemnul patinat, țesăturile lucrate de mână.

Alb

  Imagine dintr-o casă elegantă, caldă și primitoare. Merită să o vizitezi aici.

Iar pentru cei care apreciază stilul vintage, adaptabil unei locuințe urbane, albul, alături de bejuri, griuri albăstrii sau verzui, permite punerea în valoare a mobilierului antichizat, a vazelor de cristal, a oglinzilor vechi, a obiectelor decorative cu patină sau a tapetului retro.

Alb

Masă de toaletă dintr-un dormitor cu alură clasică

5. Albul și lemnul, prieteni pe viață

Pe un fond alb, care poate părea steril, lemnul contrastează prin imperfecțiunea și unicitatea lucrului provenit din natură: o pardoseală din dușumea sau parchet, câteva piese de mobilier din lemn natur, cu fibra expusă, grinzi din lemn aparente sau decorațiuni din lemn. O atare combinație poate funcționa în mai multe registre, de la rustic la contemporan.

Alb

Spațiul de doar 44 mp al acestei mansarde cochete este și mai bine pus în valoare grație pardoselii albe. Citește povestea mansardei aici.

Alb

În casa cu dormitoare ca în povești, baia albă iese și ea din tipare. Simplu, funcțional, decorativ! Vezi și alte ipostaze ale albului aici.

6. Alb la puterea a treia

Niciun stil nu iubește și nu valorifică albul într-o mai mare măsură decât cel scandinav. Ca elemente definitorii ale locuințelor nordice, reamintim alăturarea dintre alb, lemn natur, materiale naturale, plante din abundență, mobilier funcțional, cu linii minimaliste, accente industriale, pardoseli albe. Și în stilul minimalist, cu spații fluide, care comunică între ele, inundate de lumină, cu piese de mobilier joase, forme geometrice, suprafețe mate sau lucioase, impecabile, și cu accesorii reduse la minimum, albul este și fundalul, și ingredientul de bază. Ce partener mai bun ți-ai putea dori în crearea unui decor contemporan, în care accentul cade pe jocul texturilor, piesele de mobilier de design și decorațiuni?

Alb

Cât de mult calm transmite acest apartament din Ploiești! Explorează această oază de alb aici.

Alb

7. Albul poate fi practic!

O schemă de culori bazată pe nuanțe de alb îți permite să creezi ușor un decor unitar în întreaga locuință, indiferent de finisaje. E foarte simplu să adaugi, în timp, noi piese de mobilier, să întreții, să renovezi fără ca ansamblul să aibă de suferit. Iar accesoriile textile, cum sunt pernele decorative sau covoarele, pot fi schimbate periodic pentru a împrospăta decorul interior.

Alb, luminos, diafan. Un apartament bucureștean din care te poți inspira aici.

Nu întâmplător, galeriile de artă sunt albe. Sunteți de acord cu noi că albul are această calitate duală? Funcționează în orice context și ridică orice context la un nivel la care suratele din paletar doar visează. Trebuie doar să ai curaj să-l pui la lucru. 🙂

Alb

O piesă de mobilier vedetă, cum este masa din plută, se detașează pe fundalul alb. Află mai multe despre această amenajare aici.

 

Fotografii: din arhiva Designist (prin birourile de arhitectură care semnează amenajările)

3 Comments

  1. Madalina

    Buna ziua,

    Oare puteti sa-mi spuneti unde gasesc gresie cu un pattern asemanator celui din baie?

    Multumesc.

  2. Designist

    Vă sfătuim să luați legătura cu autorii amenajării.

  3. Ruxandra

    Gasesti la Delta Studio sau la Progettocasa.ro, este gresie hexagonala si se gaseste in gama de culori variate si diverse modele. Pretul destul de mare in schimb dar merita. Succes!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed