Cu ochii pe ceasul ceramic. Pattern-uri și culori ce țin timpul în loc.

În căutările noastre zilnice de piese fine, mai ales Made in RO, am descoperit la Cluj aceste ceasuri ceramice, de pe care nu ne-am lua ochii. Chiar ne întrebam la cursul Creative Learning de Ceramică – Design de obiect, apropo de câte aplicații îi poți găsi materialului, de ce nu găsim la noi și ceasuri din ceramică creată de artiști și designeri locali. Iată că le-am găsit pe cele semnate de Nicolae Campan și tare ne plac.

1Ceasuri ceramice - Cluj - Designist 4Ceasuri ceramice - Cluj - Designist 9Ceasuri ceramice - Cluj - Designist 10Ceasuri ceramice - Cluj - Designist 15Ceasuri ceramice - Cluj - Designist

Bineînțeles, nu ne plac doar pentru că sunt din ceramică, vorbim de un cumul al detaliilor fine. Limbile ceasului sunt din lemn, iar pattern-urile ceramice contemporane și… ușor atemporale. Simbolurile, liniile trec prin stiluri și epoci diferite. Unora le-am spune chiar “ceasuri mediteraneene”. 🙂 Am vrut să știm mai multe despre detaliile ceasurilor, felul în care le sunt imprimate pattern-urile, așa că am stat un pic de vorbă cu Nicolae:

De când ai început să creezi ceasuri ceramice? Prin ce alte piese ceramice “ai trecut” până la acest proiect?

Primul ceas din ceramică l-am făcut pentru o temă la Facultatea de Arte, cred că prin 2000, dar fără mecanism. În 2003 am început să creez modele pentru vânzare, funcţionale, cu mecanism electronic. Înainte de ceasuri am făcut mai multe tipuri de obiecte ceramice (am început să studiez ceramica încă din liceu, clasa a X-a): vase, plachete, figurine, sculpturi ambientale, bijuterii din ceramică, utilizând mai multe tipuri de mase ceramice (lut, porţelan, şamotă etc.) şi tehnici de producţie (modelare de mână, presare sau turnare în matriţe).

1Ceasuri de perete New 2Ceasuri de perete New

Cum au evoluat pattern-urile pe care le desenezi pe ceramică? Ce te-a inspirat în alegerea lor?

Iniţial, decorul ceasurilor îl făceam exclusiv de mână, pe o structură-şablon pe care o aplicam pe ceas. Ulterior am început să folosesc şi desenul digital, vectorial, care mă ajută la obţinerea unei precizii mai mari la împărţirea suprafeţei. Dar în continuare baza elementelor de design/decor e creată de mână, iar unele ceasuri sunt pictate integral la “prima vista”, de mână.

Sursele de inspiraţie sunt diverse, cum sunt elementele din natură, arta tradiţională din diferite zone: de la cele din România, la zona amerindiană, maori, dar şi estetica art nouveau, pop art, optical art. Şi probabil multe altele ce s-au stocat în subconştient. În principiu încerc să “împac” forme fluide cu linii tăioase într-un tot armonios.

3Ceasuri de perete New

Ce fel de mecanism au ceasurile?

Mecanismele pe care le folosesc sunt de producţie germană, marca Hermle, silenţioase şi fiabile – nu se compară cu “chinezăriile” ce găsesc în general pe piaţă. Indicatoarele sunt tot producţie proprie, din furnir de lemn.

2Ceasuri ceramice - Cluj - Designist 3Ceasuri ceramice - Cluj - Designist 5Ceasuri ceramice - Cluj - Designist 12Ceasuri ceramice - Cluj - Designist

Am aflat de la Nicoale că prețurile încep de la 150 lei și că poate trimite ceasurile oriunde în țară: deși sunt ceramice, nu a avut până acum nicio “surpriză” neplacută. Iar dacă nici voi nu vă puteți lua ochii de la ele le puteți comanda pe pagina Ceasuri de perete (cu mențiunea că ceasurile nu sunt doar de perete) sau pe blogul dedicat.

Seara frumoasă, iar timpul în vacanță să stea în loc! 🙂

Fotografii: prin Ceasuri de perete

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed