Cum arată creșa și grădinița din cadrul complexului Școlii Americane din Voluntari?

Începem cu o scurtă introspecție: îți amintești cum arăta grădinița ta? Ce vedeai când te uitai pe geam? Că tot veni vorba, cât de mari erau geamurile, de fapt? Oricât de asemănătoare ar fi răspunsurile pe care le-am da noi, cei din generațiile X sau Y, cu siguranță se află la mare distanță (și nu doar temporală!) de cele pe care le vor da copiii care au acum între 2 și 5 ani și merg la Creșa și grădinița din cadrul complexului Școlii Americane din Voluntari, proiectul câștigător al secțiunii „Arhitectura civică și corporate” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2018.

Și asta pentru că autorii proiectului și-au propus să transforme natura într-un instrument de educație și au creat pentru asta un joc geometric de volume, care comunică continuu cu spațiul verde înconjurător.

Autorii proiectului: arh. Adrian Spirescu, arh. Marina Raicopol, arh. Lucica Mîț, arh. Ruxandra Iordan, arh. Cosmin Popa, Cristian Prisecaru, Daniela Cehan / Carpati Proiect.

Creșa și grădinița fac parte din suprafața totală de 99.991 mp a complexului Școlii Americane, corpuri atent proiectate pentru grupe de vârstă distincte.

“Având în vedere situl extrem de generos, cu case și spații bine conturate, grădinița se așază în teren cu volume clare, riguros definite geometric, fiecare delimitând și spații exterioare cu diferite categorii de importanță și continuitate, între care se remarcă spațiile de joacă în aer liber ale sălilor de clasă și sala de sport”, explică echipa de arhitecți. 

Suprafețele vitrate și alternanțele plinuri-goluri sunt cele care dinamizează volumele de clădire și asigură luminozitate celor 11 săli de clasă și sălilor de joacă interioare. Sala de mese și bucătăria, și ele separate cu ajutorul unor pereți parțial vitrați, au fost gândite ca spații educaționale suplimentare: copiii participă la pregătirea mesei. Interactiv și ingenios, nu-i așa?

Există un Green classroom, centrul activităților de educație prin natură. Copiii au acces la fructe, legume, ba chiar și la pomi (lămâi, portocali, palmieri, măslini) pe care le îngrijesc împreună cu profesorii. Biblioteca urmează modelul minimalist al luminii ca element în decor; suprafețe albe și minimaliste sunt punctate de accente de culoare pastel.

Sala de sport este în permanentă legătură cu spațiile de joacă în aer liber și sălile de clasă, dar și cu spațiile exterioare, concepute pentru evenimentele la care participă și părinții elevilor.

Citește și despre grădinița din Hărman, lângă Brașov.

“Alegerea acestui tip de abordare, alături de numeroasele funcțiuni conexe care au fost incluse în tema primită, s-a datorat dorinței de a crea spații în care educația prin creație și sport să aibă un potențial ridicat”, au completat arhitecții.

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România Filiala Bucuresti (OAR-B), care premiază și promovează proiecte arhitecturale bucureștene realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în capitală și în diaspora. Intenția organizatorilor pentru ediția anului 2018 a fost de a identifica coeficientul de plus-valoare pe care arhitectul și arhitectura le aduc vieții urbane contemporane, iar tema a fost “de utilitate publică”. Citește aici interviul cu noul președinte OAR-B, dr. arh. Emil Ivănescu.

Poți vedea celelalte proiecte înscrise în secțiunea „Arhitectura civică și corporate din cadrul Anualei de Arhitectură București 2018 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Fotografii: Andrei Mărgulescu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed