Cum împaci marmura, lemnul, sticla, cuprul și onixul într-un apartament de 100 de metri pătrați?

Am început săptămâna trecută povestindu-vă despre un apartament de 60 de metri pătrați amenajat în interiorul unui showroom de piatră naturală – PIATRAONLINE.ro. Noutatea o reprezenta nu doar conceptul, ci și integrarea finisajelor naturale, unele grele, altele decorative, în amenajări contemporane.

Numai că, dacă acela era rezultatul în interiorul unuia dintre cele mai spectaculoase showroom-uri de piatră naturală din țară, am zis să vă arătăm cum stau lucrurile când finisajele și texturile naturale sunt distribuite în rolurile principale într-un proiect rezidențial, din București.

17Casa MBC - PiatraOnline - Designist

Imaginea este suprinsă intenționat în oglindă. Vorbește despre The Perfect Symmetry.
Jos, exteriorul blocului nou din care face parte apartamentul.

5Casa MBC - PiatraOnline - Designist

Știam acest proiect încă din septembrie, de când a intrat în competiția ELLE Deco Design Awards. L-am reținut pentru că este cu totul altceva: rar vezi marmură, lemn, sticlă, cupru și onix în aproximativ 100 de metri pătrați – care nu mai înseamnă atât de mult când funcțiunile se împart în hol, living, bucătărie, dormitor și două băi. “Responsabil” este arh. Eduard Baicu, Phenomena Laboratory, care a reușit să împace toate aceste contraste în încercarea de a vira decorul contemporan înspre nota de glam dorită de proprietari.

Eduard BaicuArh. Eduard Baicu, Phenomena Laboratory

Ne-a povestit cum nu ar fi putut pune în scenă toate aceste texturi și piese special create din piatră naturală fără sprijinul echipei PIATRAONLINE.ro. Cu siguranță, după ce au văzut rezultatul, cei de la PIATRAONLINE și-au dorit un cămin la fel… doar că la ei în showroom. 🙂

7Casa MBC - PiatraOnline - Designist

Am vrut să aflăm de la Eduard care este secretul mixului finisajelor din piatră naturală ca decorul să rămână totuși aerisit. A pus accentul pe balansarea contrastelor și pe coordonarea perfectă a texturilor: “altfel riști să aduci foarte multe materiale puternice într-un spațiu”, ne-a spus el.

Prima regulă a fost cea a liniilor drepte, formelor curate, fără falduri, și a unui minimum de accesorii. Cea de-a doua a fost cea a individualizării celor două zone: zona de zi și zona de noapte, păstrând însă o legătură, prin felul în care a distribuit texturile similare. Cât despre aplicarea acestor principii pe încăperi, povestim mai jos.

9Casa MBC - PiatraOnline - Designist

În zona de zi, a ales să macheze bucătăria, pentru un aspect cât mai curat, unitar:

“Practic, elementul care este cel mai amplu volumetric trebuia să devină secundar în contextul zonei de zi deschise”.

Bucătăria a fost “mascată” printr-o placare de perete, panouri din MDF întrerupte grafic de rigle din cupru. Iar masa de dining a devenit și blatul de lucru, și insula bucătăriei. În aceste condiții lavoarul care și-a găsit locul tot aici, trebuia să fie unul decorativ. Iar acesta, din marmură, este un element în sine al zonei de zi. Însă povestea lui e strâns legată de cea a peretelui placat cu același material, din living.

Apropo de coordonarea perfectă, arhitectul Eduard Baicu și-a dorit ca lavoarul să aibă exact aceeași textură cu cea a peretelui opus bucătăriei, placat cu marmură Calacatta: un contrast viu și puternic cu zona de lemn a bucătăriei. Iar singurii care au putut realiza lavoarul pe comandă, special pentru acest proiect, au fost cei de la PIATRAONLINE. Din același lot de marmură au fost realizate și blaturile măsuțelor din living.

6Casa MBC - PiatraOnline - Designist

15Casa MBC - PiatraOnline - DesignistApartamentul este îngust și lung. Iar ca element – surpriză, încă de la intrare, unul dintre pereții holului a fost placat cu o foaie de cupru, pe care e gravat un portret feminin, accentul fashion, stilizat dorit de proprietari. Ca surpriza să fie completă, peretele paralel a fost placat cu oglindă. Când te uiți în oglindă vezi, de fapt, portretul reflectat. Iar reflexia se face simțită în toată zona de la intrare.

10Casa MBC - PiatraOnline - Designist

Fundalul băii de serviciu este asigurat de marmura neagră Nero Marquina, pe care se proiectează lavoarele free standing din onix, realizate pe comandă tot de echipa PIATRAONLINE.

18Casa MBC - PiatraOnline - Designist

În dormitor, “tăblia” patului,  amplasat destul de jos, este din piatră naturală – onix. Onixul își schimbă culoarea în funcție de lumina pe care o primește. Astfel, dacă dimineața “tăblia” poate nu-ți va spune mare lucru, seara nu ai cum să nu o remarci: va face atmosferă în cameră. Este și o piatră semi-prețioasă, apropo de aerul glam dorit în amenajare de proprietari.

Dressing-ul a fost “ascuns” prin același tip de placare ca și bucătăria (panouri din MDF, cu rigle din cupru), creând-se astfel o legătură cu zona de zi.

1Casa MBC - PiatraOnline - Designist 2Casa MBC - PiatraOnline - Designist

Pentru a păstra senzația de calm, pe care o imprimă onix-ul, grupul sanitar matrimonial a fost placat cu marmură Maron Emperador. Alegerea este legată de faptul că cei doi proprietari sunt îndrăgostiți de Spania și tot ce este specific zonei respective. Ștraifurile cu motive tradiționale stilizate le-am interpretat noi ca o ancorare în contextul românesc, un fel de reîntoarcerea de după vacanță. 🙂

4Casa MBC - PiatraOnline - Designist

Nu-ți spunem să adopți o amenajare asemănătoare, ci că este loc pentru finisaje de piatră naturală în decorul contemporan pe care ți-l dorești. Ca să alegi bine informat, echipa PIATRAONLINE te poate ajuta cu sfaturile (practice și tehnice) și recomandările de care ai nevoie. Fă-le o vizită pe noua platformă online sau la showroom-ul din Aleea Teișani nr. 137A, București.

Fotografii: prin Phenomena Laboratory & PIATRAONLINE.ro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed