De vorbă cu Andreiana Mihail, membru al juriului Create Your Bucharest: concursul de idei la care îți înscrii viziunea creativă pentru Bucureşti

Create Your Bucharest este concursul de idei la care trebuie să-ți înscrii viziunea creativă asupra Bucureștiului. Pentru că, dacă juriul va alege proiectul tău, nu numai că va fi produs, dar și expus la VIENNA BIENNALE 2015: IDEAS FOR CHANGE (12 iunie – 4 octombrie 2015), în cadrul expoziției MAK Mapping Bucharest: Art, Memory and Revolution 1916–2016, unul dintre principalele proiecte-eveniment ale bienalei.

Premiile sunt foarte generoase: câştigătorul locului întâi, desemnat în martie 2015, va primi un premiu în valoare de 10.000 €. În plus, se vor mai acorda 9 premii speciale în valoare de 3.000 € fiecare.

Create your Bucharest_folder p1

Competiția se bucură de sprijinul OMV şi OMV Petrom, iar juriul – format din Peter Weibel (preşedintele juriului şi Director al ZKM), Barbara Baum (OMV ART PROJECTS, Viena), Andreiana Mihail (art consultant, Bucureşti), Alice Rawsthorn (design critic, International New York Times, Londra) şi Christoph Thun-Hohenstein (Director, MAK, Viena) – așteaptă proiectele voastre. Deadline-ul pentru înscrieri este 15 ianuarie 2015.

Viziunea ta culturală și socială asupra Bucureștiului se poate înscrie la arte vizuale (pictură, desen, gravură, medii mixte, sculptură, obiect, fotografie, video, film, media), design (planuri, prototipuri, noi tehnologii) şi arhitectură (planuri, modele, fotografie, video, film, noi tehnologii). O varietate în premieră pentru VIENNA BIENNALE.

Iar pentru a înțelege mai bine direcțiile proiectului și pretențiile juriului, am stat de vorbă cu Andreiana Mihail, membru în juriul competiției Create Your Bucharest – consultant, curator și director “Andreiana Mihail Gallery”.

Andreiana Mihail

Designist: Faci parte din juriul care va decide ce lucrări vor fi expuse la VIENNA BIENNALE 2015, în cadrul expoziţiei MAK Mapping Bucharest: Art, Memory and Revolution 1916–2016. Pentru că ești familiară cu bienala, ce ne poți spune despre direcțiile și orientarea evenimentului? Cât de curajoase sau inovatoare aștepți să fie proiectele înscrise în competiție tocmai pentru a-și găsi firesc locul la VIENNA BIENNALE?

Andreiana Mihail: Create your Bucharest este un concurs de idei și proiecte care se adresează artiștilor vizuali, arhitecților și designerilor care se află în căutarea unor soluții de a crea sau recrea un oraș mai atrăgător din punct de vedere vizual. Este încercarea de a găsi o dinamică pozitivă și o dezvoltare echilibrată a unei metropole precum Bucureștiul.

Bineînțeles, în primul rînd, aș vrea ca proiectele să fie originale, cu valoare creativă, inteligente, adaptate realității orașului, și nu în ultimul rînd, fezabile. După o istorie destul de nefericită, după multe transformări exterioare, dar și ale ritmului intim, cred că Bucureștiul merită o apropiere afectivă, personală și diversă.

Create your Bucharest_folder p2

Ești la curent cu tendințele artei contemporane din România, cu ce produc artiștii. Cum ți se pare provocarea competiției Create Your Bucharest? Crezi că viziunea aceasta social-culturală asupra orașului prinde foarte bine acum, în contextul artei al cărei mesaj social a câștigat teren la noi pe fondul unui activism trezit în ultimii ani?

Create Your Bucharest este o competiție dedicată tuturor artiștilor, participarea nefiind condiționată de vreo limită de vârstă și acesta este un atu important al proiectului. Așadar, așteptăm cu interes lucrări atât de la studenți, cât și de la artiști cu experiență.

Nu cred că arta trebuie să urmeze tendințe sau mode, mă refer la arta de calitate. Iar faptul că într-un moment ar „prinde” ceva mai bine, nu înseamnă că acel cîrlig aduce într-adevăr valoare estetică adițională unei lucrări. Poate, dimpotrivă, nu ar trebui intercondiționate cele două discursuri fără discernământ: cel al activismului și cel al artei. Artă socială, politică a existat dintotdeauna, sub diferite forme, poate uneori extrem de subtile, iar cei ce fac asta nu au motivație în faptul că asta e moda, ci pentru că ei cu această zonă se identifică.

SeeparkquartierSeestadt Aspern International – Competiție internațională de arhitectură ce face subiectul unei expoziții la VIENNA BIENNALE.

Ne-a plăcut și surprins varietatea direcțiilor pe care poți aplica: arte vizuale, design, arhitectură. Este acest mix unul obișnuit pentru VIENNA BIENNALE? Cum te aștepți să arate bienala din 2015, dar și experiența de a fi în juriu și a alege între proiecte atât de diverse?

Și noi suntem încântați de această premieră. Este primul eveniment de acest gen care combină artele vizuale, arhitectura și designul, propunându-și să descopere noi perspective asupra dezbaterilor cotidiene și astfel să promoveze o schimbare pozitivă în societatea noastră. Misiunea principală a întregului eveniment VIENNA BIENNALE este generarea de idei creative și proiecte artistice care pot aduce adevărate beneficii mediului în care trăim tocmai prin abordarea interdisciplinară.

Pentru transformarea pozitivă a unui oraș nu este nevoie doar de o infrastructură funcțională și de alte aspecte gospodărești, ci și de sănătatea culturală a orașului. Această competiție este un pas în această direcție și pentru că aduce împreună cele mai mari linii ale educației vizuale: artă, design și arhitectură.

Smart Life in the City, Studio mischer’traxlerSmart Life in the City – proiect-expoziție din cadrul bienalei din 2015. Lucrarea de mai sus este semnată Studio mischer’traxler.

Este prezența în jurii și o ocazie de a descoperi artiști noi, cu care ai putea începe să colaborezi? Ți s-a întâmplat să cunoști artiști în cadrul competițiilor pe care să ajungi apoi să-i reprezinți prin galeria ta – Andreiana Mihail Gallery?

Întotdeauna mă bucură ocaziile în care pot întâlni artiști noi și descoperi noi viziuni creative. Poziția de jurat îmi oferă în primul rând posibilitatea de a fi mereu în contact cu comunitatea artistică, deci de a o înțelege cât mai bine. Aștept să văd proiectele și sper ca procesul de jurizare să fie cât mai complex. În ceea ce privește o potențială colaborare, rămâne de văzut, e prematur să mă gândesc pînă în acel punct.

Cât de importante ți se par astfel de competiții în conturarea traseului unui artist? Nouă ni s-au părut foarte faină abordarea Create Your Bucharest: pe lângă ocazia de a-ți fi expuse lucrările la VIENNA BIENNALE, premiile în bani nu sunt deloc de neglijat – premiul I 10.000 euro, plus 9 premii speciale de câte 3.000 euro.

În afară de o foarte mică parte dintre ei, artiștii nu au o viață lejeră: nu există sprijin în a-și găsi un atelier, de exemplu, nu există o variantă de a-și produce lucrările, nu sunt prea multe locuri de expunere etc. Create Your Bucharest propune toate punctele câștigătoare pentru un artist: ai un proiect sau o idee bună, câștigi un premiu în bani, lucrarea ți se va produce (dacă bugetul este rezonabil) și ești și expus într-o bienală europeană, la Viena.

[07] Uneven Growth, Lau Fau Chan Austernfarm, Hong KongUneven Growth – Tactical Urbanisms for Expanding Megacities, o altă direcție abordată de proiectele bienalei. Mai sus, o fotografie din Hong Kong.

Am vrea să existe mai multe astfel de competiții. Crezi că o constanță a lor ar aduce mai mult dinamism și ar contribui la o închegare și afirmare mai pregnante ale mediului artistic?

Desigur că prestigiul și seriozitatea unei astfel de competiții sunt foarte importante. În primul rând ar ajuta artiștii să devină mai cunoscuți , dar ar și contribui la un face lift atât de așteptat al Bucureștiului.

Înscrie-ți proiectul pe www.createyourbucharest.org, până pe 15 ianuarie 2015, și ne vedem la VIENNA BIENNALE.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed