Cu mobilierul și lămpile la tuns. O poveste ecologică marca Full Grown.

Da, cumva, se aseamănă cu o ședință la coafor, doar că nu stai tu pe scaun, ci scaunul stă sub foarfecă și este toaletat încet-încet, până capătă o formă mulțumitoare design-wise. Este vorba despre proiectul Full Grown, care transformă copaci în piese de mobilier wow, irepetabile, și care iau foarte în serios ideea de a îți aduce natura în casă. Copacii sunt plantați special în acest scop, așa că designerii nu distrug ecosistemele, ba mai mult transformă majoritatea resturilor în compost și fertilizant pentru copacii pe care îi vor planta ulterior. Un exemplu elocvent de design hibrid, la intersecția dintre design de obiect și agricultură ecologică, responsabilă.

Povestea hibrid a Full Grown pornește de la Gavin Munro, un designer din Derbyshire, Marea Britanie, care, alimentat de sensibilitate și de imaginație din belșug, a trecut printr-o serie de revelații simpatice încă din copilărie. Mai întâi, jucându-se în grădină, a observat cât de tare seamănă bonsaiul familiei cu un scaun. Imaginea i-a rămas în minte mai bine de 25 de ani.

Designerul Gavin Munro

Gavin a avut, de altfel, mult timp la dispoziție să exploateze ideea naturii transformate în mobilier. Nu mult după prima revelație, a trecut printr-o serie îndelungată de intervenții chirurgicale menite să-i îndrepte coloana vertebrală. Un test al răbdării și o replică a modelării pe care urma să o aplice ani mai târziu asupra pieselor Full Grown.

“Au fost lungi perioade în care trebuia să stau nemișcat, aveam foarte mult timp să observ ce se întâmplă în jur și să reflectez. Abia după ce începusem proiectul acesta de câțiva ani, un prieten mi-a spus că probabil că înțeleg acum ce înseamnă să fiu modelat la o scară asemănătoare.”

Gavin, echipa Full Grown și unul dintre prototipuri

De aici până la pornirea Full Grown a mai fost doar un pas. Un pas pe o plajă din San Francisco, unde Gavin a ajuns după absolvirea Colegiului de Artă și unde și-a făcut ucenicia învățând să construiască mobilier din lemnul purtat de valuri până la mal. Și pentru că în fiecare zi era încântat să vadă ce o să-i aducă următorul flux-reflux și cum va putea să lipească bucățile de lemn și să le fixeze în forme predefinite, ideea a venit firesc. Ce-ar fi să crească niște copaci direct în forme frumoase, dar și folositoare? 🙂

Astăzi, echipa Full Grown îl include și pe Ed Lound, responsabil de producția mobilierului. Ed ne-a explicat care este procesul construirii pieselor de mobilier naturale, care sunt bucuriile și greutățile proiectului și cât contează experiența într-un demers cu mobilier viu, care crește continuu.

Cât este de ușor să… crești mobilierul? 🙂

De fapt, este un act artistic foarte simplu, dar ai nevoie de multă răbdare. Crengile copacilor tineri sunt tunse, astfel încât să se dezvolte în jurul unui cadru modular. La un moment dat, le altoim ca să obligăm piesa să fie unitară și să crească într-o singură bucată. După aceea, continuăm să o îngrijim până la maturitate, iarna, când o tăiem și o lăsăm să se usuce. Totul durează între 4 și 8 ani, e nevoie de timp ca să convingi natura să coopereze cu tine.

Și nouă ne place mult natura, dar seara preferăm să ne odihnim în dormitor, nu într-o grădină botanică. Așa că trebuie să te întreb: cât mai cresc piesele după tăiere? 

Copacii au propria lor personalitate, nu e ușor să îi obligi să facă ceva dacă nu se simt bine. Vor crește spre lumină, își vor căuta loc, nu vor cere voie. Noi ne folosim cât mai mult de resurse regenerabile, de soare, de sol, de aer și de apă, și de metode organice, ca să-i îngrijim cât mai sănătos. Oricum, chiar și după ce tăiem piesa din copac, e posibil să mai aibă viață în continuare și să se dezvolte o vreme.

Știm că Gavin a avut o copilărie și o adolescență neobișnuite, cu niște probleme de sănătate. Cât din experiența lui personală l-a ajutat, până la urmă, în dezvoltarea proiectul Full Grown?  

Chiar dacă experiența lui Gavin “a plantat”, într-adevăr, niște semințe la ceea ce a însemnat ideea proiectului, mai degrabă experiența lui de viață în general a creat Full Grown. A învățat despre bunătate în copilărie, despre lemn și mobilă în adolescență și despre sustenabilitate și impactul asupra mediului ca tânăr adult. Pune asta lângă o viață de călătorii și de joburi diverse și foarte mult sprijin din partea prietenilor și familiei și obții Full Grown.

Care sunt cel mai greu de depășit obstacole ale proiectului?

Provocarea principală este factorul practic. Noi organizăm o mică pădure: facem doar 50 de piese pe an, dar pentru fiecare 100 de copaci, avem 1.000 de crengi de care trebuie să avem grijă. Este o provocare să ținem pasul cu toate. Apoi, mai este factorul emoțional. Majoritatea rezultatelor întregii noastre munci se vede abia la câțiva ani distanță. Categoric, nu avem parte de mulțumire instantanee :).

Dar există și satisfacții, asta e clar, și e vorba de micile detalii: o altoire care s-a realizat foarte bine, un scaun care a luat o formă foarte frumoasă, chiar și să stai în mijlocul câmpului, într-o zi însorită și să asculți păsările. Să ai timp să te bucuri de tot.

Când vor fi gata următoarele piese Full Grown?

Din păcate, majoritatea scaunelor vor mai avea nevoie de cel puțin încă un sezon. Am avut un an foarte încet în 2016 și lucrurile au rămas un pic în urmă. Acestea fiind zise, ar trebui ca la finalul acestui an să fi cules primele scaune utilizabile. 🙂       

Designul hibrid în România

Tot din natură s-a inspirat și artistul Martin Balint, atunci când a creat instalația FANGAI, în cadrul Romanian Design Week, anul trecut. Instalația face parte dintr-o serie de lucrări în care Martin explorează percepţia umană asupra naturii prin intermediul tehnologiei. “Mă atrag foarte mult excepţiile în biologie. Aşa cum pentru instalaţia precedentă descoperisem un exemplar ginandromorf (jumătate mascul, jumătate femelă) dintr-o familie de fluturi, de această dată m-am oprit asupra unei caracteristici la ciuperci, şi anume faptul că sunt o tipologie de plante fără clorofilă, deci care nu au nevoie de lumină pentru a se hrăni”, ne spune Martin într-un interviu pe larg aici.

Una dintre instalațiile-cheie ale secțiunii Design Hibrid din cadrul RDW 2016, FANGAI a fost susținută de iFUSE, el însuși un produs hibrid, cu design futurist, care combină tutunul cu tehnologia electronică de ultimă generație. Inovația constă în capsulele cu tutun și lichid cu nicotină. Tutunul nu arde, astfel atât utilizatorii produsului, cât și cei din jurul lor se pot bucura de o altfel de experiență: fără fumul, scrumul și mirosurile asociate fumatului.

Dispozitivul arată într-adevăr smart, asemenea unui gadget, acum și în 4 nuanțe noi: Black, Copper, Purple și Titanium, iar atât capsulele Neopods, cât și dispozitivul iFUSE sunt disponibile pe piață prin intermediul platformei www.iFUSE.com și al altor magazine selectate din București și din principalele orașe din țară.

Fotografii Full Grown: prin www. fullgrown.co.uk
Fotografii iFUSE: prin British American Tobacco

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed