“Design la origini” – expoziția poloneză din cadrul Romanian Design Week

De ceva timp ne pasionează designul polonez, anvergura designului de obiect în Polonia și suntem cu ochii pe expozițiile ce vin destul de des și la noi. Ca să vedeți cum se leagă lucrurile, chiar ieri vă povesteam despre brandul polonez Barlinek, care nu doar colaborează cu designeri polonezi, dar tocmai le-a lansat provocarea și designerilor&arhitecților din România, Ucraina și Rusia să creeze un nou model de parchet. Pe lângă premiul cel mare, de 10.000 de ron, proiectul tău va fi prezentat la Łódź Design Festival, acolo unde ne-am inițiat și noi în designul polonez.

Una dintre expozițiile recente din România a fost “Design la origini“, organizată în cadrul Romanian Design Week, găzduită de NOD Makerspace între 21 și 27 mai și pregătită de Zamek Cieszyn, unul dintre cele mai importante centre de design din Polonia.

Expozitie-Design-la-origini_Designist10

Expozitie-Design-la-origini_Designist13

Lămpi, din lemn și fetru, semnate Kosmos Project

Expoziția, care intersectează cele două lumi, a designerilor și a meșteșugarilor, a prezentat creații care au luat naștere în cadrul a două proiecte realizate în Polonia: “Wool Design. Carpathians” și “Designul la origini. Lemnul”. Designerii au redescoperit tehnicile tradiționale și materialele naturale din care au țesut o poveste cu iz contemporan, racordată stilului de viață al secolului XXI.

Expozitie-Design-la-origini-Nod_Designist

Design-la-origini_Designist15

“Săpunul Lanolină” creat de Marta Frank și Marcin Babko este un altfel de săpun, cu o compoziție complet naturală, realizat exclusiv din ingrediente provenind din zona Carpaților și Sub Carpaților.

Expozitie-Design-la-origini-Nod_Designist13

Mostre de materiale expuse și utilizate pentru noile obiecte create.

Designul-la-origini_Designist16

De ce “Wool Design. Carpathians”?
Conceptul a fost realizarea unor suverniruri originale, create din materiile prime locale și semnate de designeri și grupuri de meșteșugari din Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria. Torsul, țesutul lânii, manufactura obiectelor din pâslă, chiar și păstoritul în sine sunt activități principale, vechi de secole, în zona munților Carpați, de unde și numele expoziției.

Expozitie-Design-la-origini-Nod_Designist14Expozitie-Design-la-origini-Nod_Designist3Admirând “Pastva – Scaun, Covor și Coș” realizate de DurchDuo, din lână.Expozitie-Design-la-origini-Nod_Designist7Expozitie-Design-la-origini-Nod_Designist9

De ce “Designul la origini. Lemnul”?
Punctul de plecare a fost “trówła” – ladă de zestre din lemn, foarte decorativă, numită astfel în zona Cieszyn din Silezia – care nu este doar o piesă de mobilier destinată păstrării obiectelor celor mai de preț, dar și un martor tăcut al istoriei și tradițiilor a două secole, devenit un pretext pentru ca designerii să întâlnească meșteșugarii, artiștii și creatorii populari din Munții Beskizi. Iată și câteva dintre creațiile rezultate și expuse în cadrul evenimentului:

Trowla_Design-la-origini_Designist

“TRÓWŁA”, obiect reinterpretat contemporan cu umor de Anna Szwaja, ce poate fi folosit ca loc de depozitare, dar și de stat jos, după ce e este umplut. Dacă te uiți cu atenție pe capac, vei găsi mai multe detalii despre tradiția acestei “lăzi” și istoria Sileziei din zona Cieszyn.

Designul-la-origini_Designist19

Trowla_Design-la-origini_Designist4

“Taburet/Scăunel” realizat de Studio Robot prin soluții tradiționale, fără utilizarea elementelor de îmbinare exterioare. Poate fi, de asemenea, folosit ca noptieră, parte din spațiul intim al casei, la fel cum a fost trówła (lada de zestre) odată.

Trowla_Design-la-origini_Designist3

Trebuie să recunoaștem că cel mai mult ne-a plăcut “Turnul Comorilor,” realizat de Paweł Jasiewicz! Este un sistem inedit de cutii din lemn pentru păstrarea bijuteriilor, a obiectelor mici și a amintirilor. 😉

Designul-la-origini_Designist18 Trowla_Design-la-origini_Designist5

“Trówła” – before and after

Designul-la-origini_Designist17

După Polska Folk, de acum trei ani, expoziția din mai, de la NOD, chiar a marcat complet reîntoarcerea la origini în design.

Fotografii: prin Institutul Polonez

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed