Cum poate un birou corporate să arate non corporatist

Așa arată biroul unor foști corporatiști, acum freelanceri 16

Ne aflăm într-o clădire de birouri corporate din București. Mai exact, în biroul unor consultanți în domeniul… jocurilor video.  Buni prieteni ai IT-iștilor, ei nu se lasă mai prejos când vine vorba de amenajarea cât mai creativă a biroului. L-am provocat pe Andrei cu textul, după ce el ne-a provocat pe noi cu fotografiile biroului. 🙂 Și a ieșit o poveste altfel, depănată chiar de Andrei, după o seară cu party la ei la birou. Unde și noi am fost invitați, dar nu am putut ajunge, din păcate. Sigur vor mai fi ocazii. Andrei, ai legătura! 🙂

Așa arată biroul unor foști corporatiști, acum freelanceri 15

Meritul acestui birou îi revine arhitectei Claudia Voinea. Încerc să-mi aduc aminte cum a fost, căci noi ne-am apucat de treabă în decembrie 2014. Aveam deja un spaţiu în aceeaşi clădire – la parter. E minunat să stai în vitrină cu biroul, să vezi cum trec oamenii pe lângă tine, căci pare că nu eşti izolat de lume la birou. Ulterior ne-am înmulţit şi am vrut un loc mai mare. Cum s-a eliberat ultimul etaj al clădirii, l-am închiriat pe tot, cu 2 terase foaaaaaarte mari. 🙂

Așa arată biroul unor foști corporatiști, acum freelanceri 09

Abia după aceea ne-am pus problema dacă avem cu ce bani să-l amenajăm :). Din fericire, am lucrat cu o arhitectă minunată – Claudia Voinea, şi foarte chibzuită, care a ştiut să integreze tot mobilierul pe care îl aveam deja şi să găsească soluţii foarte bune fără să șteargă tot și să cumpere totul.

Ştiam că vrem ceva simplu, vesel, dar fără aspectul de grădiniţă al multor birouri. Aşa că au început demolările pereților despărțitori, pentru că spaţiul era împărţit în mai multe încăperi.

Așa arată biroul unor foști corporatiști, acum freelanceri 07

Am vrut să menţinem amplitudinea unui open space, dar să avem și zone cu ceva intimitate. Fiecare grup lucrează diferit şi am vrut să lăsăm oamenii să se aşeze cum vor, să-şi găsească fiecare zona de confort. Aşa că am transformat tot etajul într-un traseu circular separat doar de mici intervenţii.

S-o luăm cu începutul.
Luând tot etajul, am inclus holurile iniţiale dintre birouri în spaţiul nostru – aşa că uşa de la intrare te întâmpină colorat direct de la ieşirea din lift. E o uşă metalică portocalie, cu un aer industrial, care deja creează un contrast cu restul clădirii. O cărare din plasă metalică (tot portocalie) te conduce de la intrare până la recepţie.

Așa arată biroul unor foști corporatiști, acum freelanceri 01

Aceeaşi plasă a fost folosită pentru a îmbrăca alte uşi care au geam – cele de la sala de şedinţe şi de la unul dintre birouri. Se pot vedea de la recepţie. Şi pentru a ne bucura mai mult de plasa asta metalică, la recepţie a primit şi o bandă LED în capăt, ca să vezi exact unde să ajungi. Imediat lângă se iese pe terasa din faţă de unde se vede tot Bucureştiul cu Palatul Parlamentului pe mijloc, dar revenim aici mai târziu. 🙂

Peretele din spatele recepţiei e făcut din şipci de lemn de diferite esenţe date cu lac colorat. Iar pentru că de la recepţie vezi deja unul din spaţiile de lucru – stâlpul din acest spaţiu a fost şi el îmbrăcat în acelaşi mod.

Așa arată biroul unor foști corporatiști, acum freelanceri 06

Pe tavan au venit nişte lămpi în care avem becuri led RGB, iar pe perete o mică galerie cu personaje din jocurile video, peste care arhitecta a venit cu un strat sever de culoare cât să fie clară direcţia zonei de birori.

În bucătărie, am folosit pe câţiva pereţi vopsea specială de tablă de scris şi de atunci e o măzgăleală continuă. Au apărut un bar şi nişte rafturi pentru fructe şi în viitor, sperăm noi, și ceva ghivece cu mentă proaspătă şi alte plante aromatice; de ele încă nu ne-am învrednicit, locul e făcut, pe noi ne aşteaptă. Am păstrat un geam sablat între bucătărie şi birou, cât să te atragă bucătăria și să nu rămâi prea mult așezat la calculator.

Așa arată biroul unor foști corporatiști, acum freelanceri 04

Deja de aici întâlneşti elementele făcute din lemn stratificat şi ţeavă de gaz. Am folosit peste 1.500 de elemente de țeavă de gaz pentru rafturi şi mese. Cu flanșe făcute la comandă şi piese sudate etc. – a fost o nebunie! În mobila de bucătărie am lăsat loc pentru colectarea selectivă a gunoiului, deşi mai departe tot în aceeaşi groapă ajunge.

Așa arată biroul unor foști corporatiști, acum freelanceri 10

Urmează o altă zonă mică de luat masa – loc de socializare offline. 🙂 Şi cum Claudia a sugerat că ar fi un loc frumos pentru a sugera vacanțe, ideea ei de a aduce o uşa de frigider pe care lumea să lase magneţi de pe unde dispare în timpul verii ni s-a părut foarte frumoasă. Am găsit frigiderul tocmai la Arad, dar până la urmă l-am adus.
De aici se poate ieşi în cea de-a doua terasă – unde e loc de luat masa, loc de fumat şi, sperăm noi, loc de grătar – la toamnă.

Așa arată biroul unor foști corporatiști, acum freelanceri 08

Urmează zona biroului alb, care e pe curb. Aici am păstrat lămpile cu LED colorat. E probabil zona mea preferată. Se lucreaza de obicei cu uşa deschisă către terasa din spate, e foarte plăcut. Aici a ajuns şi scaunul de masaj şi un aparat de slot machine vechi – care se integrează foarte bine într-un colţ al încăperii.

Așa arată biroul unor foști corporatiști, acum freelanceri 12

Mergând pe cerc, ajungem aproape de recepţie, nu înainte de a da de o masă proiectată pentru 10 persoane. E din plăci de lemn stratificat foarte mari şi cu locuri pe toate părţile. E încadrată de un soi de bibliotecă cu locuri de stat şi separatorul cu verdeaţă – făcut tot din ţeavă de gaz şi umplut cu nişte cuburi luminoase – totul făcut la comandă.

Așa arată biroul unor foști corporatiști, acum freelanceri 14

În sala de şedinţe avem o masă suspendată, pe care am verificat că ne putem şi aşeza, dacă vrem 🙂 şi o atmosfera mai… serioasă, cu scaune din piele etc. La ieşirea pe terasă, în dreptul sălii de şedinţe, e un colţ cu verdeaţă încadrat de o zonă pavată cu deck, unde avem ceva mobilier de grădina.

Așa arată biroul unor foști corporatiști, acum freelanceri 17

De aici, se poate trece într-un birou (al meu), în care, din discuţiile cu Claudia, am ajuns să agăţăm un hamac şi să montăm prize de căţărat, pentru când îmi vine să mă urc pe pereţi… la propriu. 🙂

Şi revenim pe terasă, unde am pus umbreluţe, canapele de grădină, o masă și un alt hamac.  Avem și staţii de prize, dacă vrei să lucrezi afară, deşi acum e cam cald, poate la toamnă.

Așa arată biroul unor foști corporatiști, acum freelanceri 02

La party, cu barmanul într-un capăt şi DJ-ul la recepţie – totul părea chiar cum ar trebui să fie în fiecare zi 🙂

Text & fotografii: Andrei Fantana

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog