Designeri români la Design Museum Holon

Despre expoziția Common Roots. Design Map of Central Europe am aflat că se punea la cale mai demult, prin septembrie, cu ocazia implicării curatoarei Agnieszka Jacobson Cielecka în realizarea expoziției UNPOLISHED – Young Design From Poland. Am mai aflat că în realizarea documentării pentru expunerea dedicată designerilor din România (Agnieszka Jacobson este leading guest curator pentru această expoziție), designist.ro a fost una dintre sursele de inspirație. Și ne bucurăm.

În perioada 15 noiembrie 2012 – 3 martie 2013, Muzeul Designului Holon, aflat în apropierea Tel Avivului, găzduit de o clădire iconică proiectată de celebrul arhitect Ron Arad, prezintă publicului israelian și internațional proiectul Common Roots. Design Map of Central Europe. Expoziția cuprinde o selecție de obiecte (produse în serie, unicate sau prototipuri) create de designeri din centrul și estul Europei.

Pe lângă designeri români, mai sunt prezente creații din alte 9 țări vecine: Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Expoziția își propune să prezinte câteva trăsături culturale comune prin intermediul unei selecții de creații de design din fiecare țară participantă, precum și obiecte produse în perioada comunistă.

De ce o astfel de expoziție? Pentru că poveștile individuale ale designerilor și ale obiectelor participante sunt interconectate de caracteristici comune și faze de dezvoltare mai mult sau mai puțin simultane. Da, există diferențe lingvistice, culturale, politice, de identitate națională, însă toate aceste națiuni s-au confruntat la un moment dat cu aceleași probleme, și-au pus aceleași întrebări, au surse comune de inspirație și încearcă să ajungă la o acceptare și o fructificare (inclusiv prin design) a acelorași evenimente care le-au marcat istoric.

Din România au fost selecționate obiecte create de: AA Studio (Alex Adam & Roger Pop), Alexe Popescu & Radu Manelici, AtelierA4 (Raluca Bumbac, Adina Segal), Cristina Popescu Russu, Dragoș Motica, Akronym Studios (Emilian Dan Carțiș), Emil Răgușilă, IEKA (Basil Rasputin), Ioana Corduneanu, Marius Marcu Lapadat, NUCA (Robert Marin & Ramona Macarie), Radu Comșa, Radu Teacă, Șerban Sturdza, Iulian Ungureanu, Virgil Scripcariu.

Și arhitectul Corvin Cristian participă la această expoziție și punctează istoria designului din România cu obiecte recuperate, din colecția personală, care au fost folosite în proiectele sale de amenajare interioară Atelier Mecanic (foto sus) și Papiota.

Inaugurat în 2010, Design Museum Holon și-a câștigat deja faima internațională, aducând publicului o serie de teme de actualitate în designul contemporan și oferind studenților israelieni o amplă documentare de design și arhitectură.

Iată o parte dintre obiectele designerilor români care participă în cadrul expoziției:

AA Studio – MOOD Lamp

Atelier A4 – Adina Segal şi Raluca Bumbac

Alexe Popescu & Radu Manelici – Scaunul Grafica

Cristina Popescu Russu – Îmbrățișare (porțelan)

Dragoș Motica – Architectural

Virgil Scripcariu – Bubico chair

Ioana Corduneanu – perne cusute cu motive autentice românești

Iulian Ungureanu

Radu Comșa – Bloomit Sofa

Marius Marcu Lăpădat

NUCA (Robert Marin & Ramona Macarie)

  Radu Teacă – scaun Arc

Imagini expoziție: prin ICR Tel Aviv și Design Museum Holon

3 Comments

  1. […] […]

  2. […] În urma întâlnirii de la Berlin cu Agnieszka Jacobson-Cielecka, curatoare foarte cunoscută în Polonia pentru expozițiile de design, pernele românești cusute de Ioana au ajuns în 2012 la Holon Design Museum, Israel, în cadrul expoziției Common Roots. Design Map of Central Europe. […]

  3. […] context sud-est european, tot Agnieszka Jacobson-Cielecka este și curatoarea expoziției Common Roots. Design Map of Central Europe, ce a avut loc între 15 noiembrie 2012 – 3 martie 2013 la Muzeul Designului din Holon, aflat în […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed