La Folie: deserturile de care te îndrăgostești pe strada Franceză, din București.

Rima noastră neintenționată din titlu are mare legătură cu starea pe care ți-o dau bunătățile La Folie. Ca degustători fini ce suntem, am descoperit anul trecut, pe drumul de la birou acasă, această mică oază, pe atunci pe strada Buzești. Opream în multe seri pentru o tartă cu brânză de capră sau cu somon, o pavlova cu fructe și, când ne simțeam un pic vinovați de suma caloriilor de după ora 7, reveneam pentru dulce dimineața, tot în drum spre birou. 😉

29.Goat-Cheese-Tart]Tarta cu brânză de capră

Într-o bună zi am oprit și La Folie nu mai era pe strada Buzești. Brusc, din clientul care știa, fără dileme suplimentare, de unde-i vine bucățica de fericire în cel puțin una dintre zilele săptămânii, am devenit dedectivi pe urmele “fabricii de ciocolată”. 🙂 Așa am aflat că La Folie a început în Iași și că antreprenorul Alexandru Flutur a lăsat consultanța pe zona financiară pentru a se dedica bunătăților homemade și rețetelor naturale, fine.

Vestea bună este că, încă din iulie, La Folie s-a redeschis într-un loc mult mai accesibil – în Centrul Vechi, pe strada Franceză, la numărul (cu noroc) 13. Amenajarea este semnată de arh. Raluca Pădurariu și artistul vizual Andrei Berindan, iar spațiul micului bistro are influențe industriale tratate șic.

IMG_1703

Pentru că atunci când ne place ceva împărtășim cu voi, toamna aceasta bunătățile La Folie i-au îndulcit pe cursanții școlii Creative Learning, până acum la cursurile de Personal Branding și Ceramică-Design de Obiect. Și, firește, le mai pregătim tot atâtea pauze savuroase. 🙂

5La Folie - Curs Personal Branding - Creative LearningBunătăți La Folie la cursul de Personal Branding.
6La Folie - Curs Personal Branding - Creative Learning 11La Folie - Curs Personal Branding - Creative LearningCiocolată de casă, cu fistic, alune și fructe deshidratate; pavlova cu fructe și prăjitură cu nucă de cocos și ciocolată, toate marca La Folie, pregătite pentru cursul de Personal Branding by Creative Learning.

Am fost curioși dacă publicul din București are gusturi diferite față de cel din Iași, cum a luat Alexandru decizia de a deschide cafeneaua-bistro în Centrul Vechi și ce ne mai pregătește în curând. Așadar, discuția noastră cu Alexandru Flutur, creatorul La Folie, mai jos.

IMG_1689

Când ai deschis prima cafenea-bistro La Folie în București? Și cum te-ai apropiat apoi de Centrul vechi?

Prima cafenea am deschis-o în ianuarie 2015, după aproape un an de pregătiri, analize şi amenajări. Nu am fost interesat de la început de Centrul Vechi, deoarece îl consideram o zonă doar pentru distracţie, şi mai puţin pentru consumatorii de dulciuri sau produse de patiserie. După o perioada însă, am observat că există un trend de schimbare în centru. Au început să apară gelaterii, cafenele şi chiar restaurante ce atrag o clientelă mai matură şi mai educată din punct de vedere gastronomic. Am analizat din nou şi am găsit spaţiul perfect pentru ceea ce îmi doream. Practic, la începutul lui iunie am luat decizia şi am mutat cafeneaua din Piaţa Victoriei pe stradă Franceză nr. 13, iar pe 17 iulie deja primeam primii clienţi în Centrul Vechi.

IMG_1692Cafeneaua-bistro La Folie, din Centrul Vechi.IMG_1745

Suntem curioși: ce diferențe ai sesizat între preferințele pieței din București și cele ale publicului din Iași, acolo unde tu ai lansat La Folie?

Gusturile nu diferă cu mult de la un oraş la celălalt. Pavlova cu fructe şi Cheesecake-ul cu ciocolată şi rodii încă rămân în top. Dar, de exemplu, am observat că în Piaţa Victoriei erau mai mulţi amatori de Snickers Cake, iar în Centrul Vechi sunt mai mulţi amatori de Mousse de ciocolată albă cu mango şi fructul pasiunii. 🙂 Încă nu am găsit o explicaţie, dar analizăm riguros toate feedback-urile şi încercăm să ne mulăm pe ele.

IMG_1695 Instalație steampunkIMG_1742 IMG_1747

Câte tipuri de desert ne așteaptă pe strada Franceză din Centrul Vechi? Și cât de des adăugați noutăți sau testați rețete noi? 

Exact 16, toate realizate artizanal şi doar din ingrediente naturale.

Testăm reţete aproape în permanenţă, dar 90% dintre ele nu ajung pe rafturi din diverse motive. De obicei, avem un produs nou cam la două luni şi, tot de obicei, o lună durează testele şi îmbunătăţirile reţetei respective.

Anotimpul rece vine şi cu câteva modificări în meniu, ne adaptăm cerinţelor de sezon. Vara lucrăm foarte mult cu fructele, pe când iarna suntem mai limitaţi şi ne axăm mai mult pe ciocolată şi ingredientele de sezon. Din octombrie, introducem în Bucureşti şi vestitul Moelleux au chocolat (al 4-lea cel mai bine vândut produs al nostru din Iaşi), şi o prăjitură în premieră, pe bază de fistic.

6.Mousse-au-ChocolatMousse-au-Chocolat 8.Sour-Cherry-BrownieSour-Cherry-Brownie 12.Chocolate-Pavlova Pavlova cu ciocolată13.Homemade-Chocolate--Biscuits-&-Caramelized-NutsCiocolată de casă cu biscuiți și nuci caramelizate

Cine se află în spatele rețetelor voastre apetisante sau, mai pe scurt, cine e trendsetter-ul din laborator? 🙂

Trendsetter-ul din laborator şi creierul din spatele produselor sunt chiar eu. Deşi multă lume se gândeşte că suntem o franciză din afară sau că meniul a fost gândit de mari maeştri patiseri din Franţa, adevărul este că mi-a plăcut întotdeauna să gătesc… mai ales dulciuri. Toate reţetele sunt gândite de la zero sau adaptate după alte reţete sau produse pe care le-am încercat de-a lungul timpului. Deşi nu mai dispun de atâta timp pe cât dispuneam la început, nu există săptămână în care să nu întru în laborator cu o reţetă nouă sau cu idei de îmbunătăţire a celor vechi.

10.Tropical-Mousse Tropical Mousse11.Fruit-Pavlova Pavlova cu fructe14.Croissant-aux-AmandesCroissant-aux-Amandes

Găsiți toate ingredientele proaspete pentru tarte și quiche-uri în România sau sunt și unele pe care le comandați din afara țării?

O parte din ingredientele folosite sunt importate, deoarece nu am găsit producători români care să ofere aceeaşi calitate constantă. Oricum, majoritatea ingredientelor sunt proaspete şi achiziţionate de pe piaţa locală.

20.Mousse-au-ChocolatMousse-au-Chocolat

Iar dacă avem poftă și de preferatele noastre Goat cheese tart și Salmon quiche și, în general, de bunătățile sărate, cum și de unde le putem comanda?

Unele dintre ele le puteţi găsi în weekend-uri în cafenea, dar cel mai sigur este să le comandați de pe site-ul nostru, www.la-folie.ro, și vi le aducem acasă.

23.Chicken-QuicheQuiche cu pui

25.Quiche-LorraineQuiche-Lorraine

27.Chorizo-RollsChorizzo-rolls

Care sunt planurile voastre pentru 2015-2016? Să așteptăm o nouă cafenea La Folie în București?

Mai plănuim un coffee-shop în Bucureşti până la sfârşitul anului. Cel mai ambiţios proiect al nostru este însă să elaborăm până în luna decembrie procedurile de francizare pentru două tipuri de locaţii: mică, de genul celor din Bucureşti, ce presupune o investiţie mică şi foarte pretabilă ca business de familie; mare, de genul celei din Iaşi, în care invesiţiile vor fi mai mari şi profitul pe măsură.

În primă fază vom urmări oraşele apropiate: Braşov, Constanţa, Ploieşti, dar şi oraşele cu potenţial mare, precum Timişoara şi Cluj.

24.Salmon-Quiche Quiche cu somon26.Tortilla-Pie Tortilla-pie32.Chocolate-MeringueChocolate-Meringue

Vă recomandăm un popas la La Folie în plimbările prin oraș. Și, de asemenea, îi recomandăm cu căldură pentru evenimentele, mai mici sau mai mari, pe care le pregătiți.
Ca să fiți la curent cu ce noutăți mai pregătesc sau testează, urmăriți și pagina de facebook.

La-Folie-Centrul-Vechi-3-jpgȘi terasa, pentru că s-au întors zilele cu soare. 🙂

Fotografii: Vladimir Negru, prin La Folie

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed