“100 de miniaturi”- povești din spatele expoziției. Mai ai timp să o vizitezi până pe 5 noiembrie!

100-de-miniaturi-designist-03

Vinerea trecută îți făceam un traseu al expozițiilor de design care au loc în București și la care merită să ajungi. Includeam aici și expoziția “100 de miniaturi” care este un must see al acestui sezon. Iată că acum, cu ajutorul echipei Intro, care organizează această expoziție, îți spunem poveștile câtorva dintre scaunele de design celebre reproduse la o scară de 1:6. Le poți admira în premieră în România de-a lungul demisolului noului mall Promenada. Până pe 5 noiembrie.

100-de-miniaturi-designist-04

Fiecare dintre aceste obiecte delicate este realizat manual, rezultat al unui proces îndelungat, extrem de minuțios. Însă cum orice grup are vedetele lui, ne oprim, de data aceasta, asupra câtorva dintre cele mai faimoase dintre exponate și vă prezentăm pe scurt poveștile care le însoțesc.

100-de-miniaturi-designist-08

Fascinaţia lui Charles şi Ray Eames pentru elefanţi se regăseşte în colecţia lor de fotografii ce documentează cultura indiană şi lumea circului. Cuplul de designeri a realizat primul scaun Elephant din placaj de lemn curbat, însă din pricina metodelor de producţie complexe, doar două prototipuri au fost create inițial, ambele prezentate la MOMA în 1945-1946. Vitra produce astăzi seria Elephant în versiune din polipropilenă, spre deliciul copiilor şi încântarea adulţilor cu un dram de spirit ludic.

100-de-miniaturi-designist-07

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, numărul de refugiaţi în creştere a dus la o lipsă acută de locuinţe în Statele Unite. În acelaşi timp, oferta de mobilier accesibil şi minimalist era extrem de redusă. Charles și Ray Eames au creat La Chaise, în 1948, pentru competiția “Low-Cost Furniture Design” organizată de Muzeul de Artă Modernă din New York, rezolvând un brief ce pornea de la aceste probleme ale vremurilor. Forma sculpturală își găsește inspirația din opera de artă numită “Floating Figure”, semnată Gaston Lachaise.

100-de-miniaturi-designist-12

100-de-miniaturi-designist-11“Bazele meselor și scaunelor într-un aranjament de mobilier tipic creează o lume confuză, urâtă și agitată”, spunea designerul finlandez-american Eero Saarinen. Faimosul său Tulip Chair, lansat în 1956, spărgea aceste tipare datorită bazei extrem de elegante, comparată adesea cu tulpina unei flori sau cu piciorul unui pahar de vin.

100-de-miniaturi-designist-19

Tulip Chair are baza din aluminiu lăcuit și șezutul din fibră de sticlă îmbrăcată în material plastic. La sfârșitul anilor ’60, piesa făcea parte din decorul navei fictive U.S.S. Enterprise, din celebra franciză Star Trek.

100-de-miniaturi-designist-18

Jucând un rol marginal în industria designului de mobilier până în anii ’50, aluminiul a reprezentat un material de mare interes pentru cuplul Eames datorită faptului că este un material ușor și maleabil, rezistent la tensiune și coroziune.

100-de-miniaturi-designist-05

Cu structura din aluminiu turnat şi un sistem inovator de întindere a materialului spătarului şi şezutului, Aluminium Chair, creat în anul 1958, este una dintre cele mai recunoscute piese de design ale secolului al XX-lea.

100-de-miniaturi-designist-15

Încă din timpul studiilor la Academia de Artă Regală de la Copenhaga, Verner Panton începea să îşi contureze reputaţia de copil teribil al designului danez, elaborând schiţe de scaune cu forme inovatoare şi experimentând cu materiale noi. Cea mai faimoasă şi mai vândută creaţie semnată de acesta rămâne şi astăzi Panton Chair, primul scaun realizat din plastic turnat într-o singură bucată, în anul 1960.

100-de-miniaturi-designist-20Hans J. Wegner este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi inovatori în designul de mobilier tradiţional şi un pionier al moderinsmului danez. Una dintre cele mai faimoase creații ale sale este 3-benet Skalstol, un scaun cu 3 picioare, realizat din placaj din lemn.

100-de-miniaturi-designist-01

Lansată în anul 1963, piesa a fost considerată radicală, producția acesteia fiind întreruptă la puțin timp după aceea. 34 de ani mai târziu, scaunul a fost relansat, de data aceasta cu un real succes. Un design extrem de elegant, ce amintește de scaunele conducătorilor africani, cu al său șezut curbat și cu un centru de greutate extrem de coborât.

100-de-miniaturi-designist-21Bocca Lip Sofa, canapeaua iconică din 1970 semnată de Studio 65, se inspiră din celebra canapea Mae West din 1936, realizată de către Salvador Dali, având drept model buzele erotice ale actriței de la Hollywood. “Bocca” a atras rapid atenția publicului după ce a fost prezentată în cadrul “Italy: The New Domestic Landscape’, una dintre cele mai ambițioase expoziții ale MOMA.

100-de-miniaturi-designist-14

Creațiile designerului australian Marc Newson sunt adesea inspirate de Sydney, orașul său natal, unde marea este omniprezentă, și de pasiunea lui pentru surfing. Newson a studiat designul de bijuterie și sculptura la Colegiul de Arte din Sydney.

100-de-miniaturi-designist-13

In seria creațiilor sale ce amintesc de formele fluide ale stilului “aerodinamic” specific anilor 1930 se înscrie și Lockheed Lounge, creat în 1986. Un fotoliu lucios din aluminiu, privit adesea mai degrabă ca o sculptură antropomorfă cu calități tactile deosebite, decât ca mobilier funcțional.

100-de-miniaturi-designist-22 100-de-miniaturi-designist-23Inspirându-se din natură, frații Bouroullec au lucrat timp de patru ani, în colaborare cu Vitra, pentru a crea în 2008 celebrul Vegetal. Scaunul este realizat din poliamidă cu o formă ce sugerează o frunză, cu nervuri și tulpini. Creaţia celor doi designeri a presupus o cercetare îndelungată şi elaborioasă a tehnologiei de turnare prin injectare a maselor plastice.

Ronan und Erwan Bouroullec

Mai aveţi câteva zile la dispoziţie pentru a vizita cele 100 de exponate, până marți, 5 noiembrie. Expoziția se întinde pe nouă grupe cronologice, ce trasează istoria designului din ultimele două secole, de-a lungul demisolului noului mall Promenada până în spațiul librăriei Cărturești, unde sunt expuse cele mai recente modele.

Fotografii: prin Intro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed