Architecture in fashion: noile tehnologii de fabricaţie digitală în designul de modă

Parametrica [digi fab school] organizează „Architecture in digital fashion”, un curs practic ce utilizează noile tehnologii digitale în designul de modă, între 21-27 aprilie 2014, la Bucureşti.

OFFICIAL POSTER Architecture in Fashion ed. 3

Fie că vorbim despre modă sau arhitectură, ne referim la două domenii ce urmează procese similare, odată cu punerea în practică a schiţelor. Astfel cele două devin egal responsabile pentru maniera în care fiecare om se exprimă. Atât moda, cât şi arhitectura, răspund unor tendinţe generale de stil de viaţă şi evoluţie tehnologică şi, chiar dacă sunt materializate la dimensiuni şi timpi diferiţi, ajung să se influenţeze subtil. Designul de modă inovează odată cu împrumutarea noilor instrumente digitale din arhitectură, şi ajunge la exemple precum rochii printate 3D sau tăiate cu laser, bijuterii sau pantofi realizaţi prin aceleaşi metode tehnice.

AFH, Diana Nitreanu, Architect

Designeri şi arhitecţi renumiţi, precum Rem D Koolhaas, Zaha Hadid, Iris Van Herpen sau Francis Bitonti, sunt doar câţiva dintre cei care manifestă interes pentru utilizarea noilor tehnologii în procesul de design. Francis Bitonti a devenit un important subiect de discuţie după ce a creat o rochie printată 3D pentru dansatoarea de burlesque Dita Von Teese.

Materiale utilizate eficient

Plecând de la utilizarea instrumentelor digitale din arhitectură în designul de modă, iniţiativa şcolii Parametrica [digi fab school] propune ediţia cu numarul 3 a workshopului Architecture in Fashion. Gândit în primul rând pentru designeri de modă, designeri de produs sau interior şi arhitecţi, workshopul se adresează şi specialiştilor din domenii conexe, precum scenografi sau ingineri, dar şi celor care au curiozitatea să experimenteze aplicaţii ale noilor tehnologii în modă.

Architecture in fashion 1, 2012 - primitive

Architecture in fashion îşi propune familiarizarea participanţilor cu procesul de design al pieselor şi accesoriilor vestimentare, trecând de la fabricaţia low tech la fabricaţia digitală. Noile tehnologii digitale, prin modularitatea rezultată din repetiţia unor componente identice ca design, numite primitive, învaţă şi ajută specialiştii să devină eficienţi în alegerea şi utilizarea materialelor, a suprafeţelor şi formelor, mizând pe unicitate şi personalizare.

Architecture in fashion 2, Teheran, Iran (7)

Invitatul celei de a 3-a ediţii, cu experienţă în livrarea unui astfel de workshop, este ARIAN HAKIMI NEJAD, arhitect în cadrul recunoscutului birou de arhitectura Zaha Hadid Architects din Londra, specializat în utilizarea noilor tehnologii digitale. Diana Nitreanu, trainer oficial Rhino, co-fondator Laboratorul de Arhitectură şi Parametrica [digi fab school], va fi cel de-al doilea trainer în cadrul workshopului.

Primele ediţii ale “Architecture in fashion” s-au desfăşurat la Bucureşti în 2012 şi Teheran (Iran), în 2013.

AFH, Arian Hakimi Nejad, ParametricaArian Hakimi Nejad

Algoritmi generativi, 3D printing, laser cutting, pentru un design de modă inovativ

În fiecare zi de workshop, de la 9am la 6pm, participanţii vor explora subiecte precum geometrie computaţională, algoritmi generativi, tehnici de trecere de la 2D la 3D, printare tridimensională, tăiere cu laser. Lucrând în echipe, vor realiza diferite prototipuri, piese şi accesorii vestimentare, pe care le vor prezenta în faţa unui juriu format din specialişti reprezentativi pentru ambele domenii. Pe întreaga durata a workshopului, participanţii pot experimenta printarea tridimensionala, care va fi sustinută de Robofun, producătorul român de imprimante 3D.

Opţional, pentru participanţii care nu au cunoştinţe de bază în designul computational, este organizat la începutul workshopului un modul de curs intensiv de 3 zile (21-23 aprilie), în cadrul căruia vor fi predate programe specifice noilor tehnologii digitale precum Rhinoceros & Grasshopper sau plug-in-uri precum Kangaroo, Weaver Bird, Lunch box, Ghowl si Geco.

Architecture in fashion 1, 2012, Bucuresti (3)

Detalii de participare

Viitorii participanţi pot alege între modulul de curs de design parametric (21-23 aprilie), workshopul de fabricaţie digitală (23-27 aprilie) şi participarea la întregul eveniment. Până la 21 martie 2014, cei care se înscriu beneficiază de preţuri reduse. De asemenea, studenţii instituţiilor partenere, foştii participanţi la workshopurile organizate de Parametrica şi cei care se înscriu în grupuri de minimum 3 persoane beneficiază de preţuri preferenţiale.

Mai multe informaţii despre înscrieri, agendă şi concept: www.architectureinfashion.ro sau office@parametrica.ro.

Architecture in fashion 2, Teheran, Iran (10)Partenerii Architecture in fashion, ed. 3

Cei care cred în proiectele Parametrica sunt El-Mont, Infopress, Robofun, alăturide parteneri educaţionali precum Ordinul Arhitecţilor din România, Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu”, Universitatea Spiru Haret, Rhinoceros, IaaC, FabLab Barcelona şi decei care duc vestea mai departe despre design, în oricare dintre formele sale: Zeppelin,Atelierul de Proiectare, Igloo, Arhitectura, platformele online Archdaily.com, Designist.ro, Inspirationist.net, Archiresource.com şi Bucharest Design Center.

Architecture in Fashion 1 2012

Parametrica [digi fab school] este o iniţiativă educaţională privată, care a început în 2012 în Bucureşti. De atunci, şcoala a dezvoltat o serie de evenimente-concept, cu scopul promovării noilor tehnologii digitale şi a aplicaţiilor designului computaţional. Specialişti recunoscuţi în arhitectură şi design parametric, precum Patrik Schumacher, director Zaha Hadid Architects Londra, Theodore Spyropoulos, director al laboratorului de cercetare din cadrul AA Londra sau Santiago Martin, cofondator Vortica [Cognitive Engineer for Design] şi mulţi alţii au fost profesori sau vorbitori în cadrul evenimentelor Parametrica.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed