Colecția CER, semnată thecraftlab by Irina Neacșu, participă luna aceasta la Ljubljana Design Month, în Slovenia.

Cu siguranță vă amintiți de colecția CER, semnată thecraftlab by Irina Neacșu, care și-a început călătoria prin lume anul acesta, în ianuarie, la Maison&Objet (Paris). Piesele de mobilier ce ilustrează călătoriile și emoțiile designerului au inaugurat o nouă direcție – piese home&deco personalizate cu printuri digitale după picturile create de Irina.

Luna aceasta, colecția CER îmbogățită se află la Ljubljana Design Month, în Slovenia, unde va rămâne până pe 20 noiembrie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cum arată itinerariul parcurs de colecția CER în timpul a doar zece luni? Impresionant! A fost lansată în ianuarie, la Paris; la începutul primăverii a marcat începutul colaborării brandului thecraftlab cu showroom-ul Casara, din București. Apoi, spre vară, s-a îmbogățit cu capsula NORdic, special creată pentru Galateca. Să nu uităm că, tot la început de vară, printurile digitale marca thecraftlab marcau povestea unei alte colecții, inspirată de cartea În Țara Emoțiilor și ilustrațiile create de Irina.

Iar acum, cu o nouă călătorie ilustrată de piese home&deco, colecția CER a ajuns, în premieră, în capitala Sloveniei – Ljubljana, unde nu am călcat până acum, dar asupra căreia Irina ne-a deschis ochii ca viitor popas de designist, vizitând Ljubljana Design Month, firește.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALjubljana, într-o vedere marca thecraftlab

OLYMPUS DIGITAL CAMERAStandul thecraftlab în cadrul Ljubljana Design MonthOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dintotdeauna, Irina ne-a uimit și pe noi cu alegerile ei, dincolo de calea bătută, în materie de expoziții internaționale. Pe lângă participările la Maison&Objet, a expus la Florence Design Week și colaborează cu o galerie de artă renumită din Florența – Galeria 360. Bineînțeles că am vrut să știm mai multe despre ce a făcut-o, de data aceasta, să aleagă Ljubljana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De ce Ljubljana Design Month? Ce feedback ai despre acest eveniment și ce te-a făcut să duci colecția CER în Slovenia?

Când am primit invitaţia de la Design Month Slovenia am reacţionat reticent, în primă fază. Fireşte, din necunoştinţă de cauză şi din experienţa destul de grea, din spatele scenei, a evenimentelor de acest gen. De multe ori, logistica pe care o implică un eveniment poate face că acesta să pice total în lista de priorităţi şi posibilităţi. Nu a fost însă şi cazul aici, unde organizarea este impecabilă, drept urmare şi evenimentul este unul cu caracter puternic internaţional. Am ales Slovenia pentru că am văzut în această invitaţie o ocazie de a cunoaşte, din punct de vedere al designului, o ţară despre care nu ştiam nimic. Aşadar, în primă fază nu m-am gândit atât la procesul de expunere, cât la cel de cunoaştere. Apoi, invitaţia aceasta a venit exact când îmi doream să închei, într-un cadru nou, plimbările colecţiei CER de anul acesta, aşa că, să spunem, au fost şi timpul, şi momentul potrivite.

22CER - Ljubljana Design Month - Designist

Care este povestea celui mai nou scaun din colecția CER? Unde ai descoperit frumosul turn, ce ți-a inspirat pictura, și unde au fost realizate fotografiile?

Cel mai nou scaun din colecţia CER este inspirat după o pictură mai veche de-ale mele, a farului de la Shabla, Bulgaria. La acel moment, descoperirea farului a fost o senzaţie, întreaga drumeţie o bucurie, iar tabloul a rămas multă vreme ca un memento al fericirii. Anul acesta, când m-am întors din vacanţa de vară, în septembrie dealtfel, am revăzut pictura cu alţi ochi, am regăsit acolo ceea ce simţeam acum: nostalgie plăcută, amintiri, promisiuni şi zâmbete.

Mi-a fost dor să mă întorc la mare, aşa, toamna, să simt liniştea de după sezon. Şi inspirată de propria pictură, m-am reîntors la Shabla, după 6 ani. Am văzut acum inscripţii care povestesc despre faimosul turn, cel mai vechi şi, la vremea lui, cel mai înalt de pe litoralul bulgăresc. Pentru mine, el rămâne fundalul unei întrebări fără răspuns: How Long is Forever?

Aşa s-a născut scaunul How Long is Forever, care, într-un ton nostalgic, închide frumoasele călătorii CER din 2015. După ce se va întoarce de la Ljubljana va fi disponibil pentru vânzare, fireşte, alături de pictura originală. Fotografiile nu puteau fi făcute decât la Shabla, unde, împreună cu toată echipa, ne-am bucurat teribil de marea învolburată de toamnă, de călătorie şi de toate aceste episoade pe care le trăim în procesul de creaţie. How Long is Forever – e un scaun fericit, o poveste frumoasă şi o emoţie dragă.

2CER - Ljubljana Design Month - DesignistIrina și scaunul How Long is Forever, pe plaja de la Shabla (Bulgaria).10CER - Ljubljana Design Month - Designist

E participarea la Ljubljana Design Month un pas important ca brandul theraftlab să prindă rădăcini cât mai solide în țările Europei Centrale? Cum îți desenezi tu harta dezvoltării?

Da, îmi place mai degrabă să încerc locuri noi, decât să merg pe urme bătătorite. Oricum, experienţa târgurilor a arătat că cele mai multe lucruri cu adevărat importante vin din ceea ce noi am numi “sume de coincidenţe”. De multe ori, nu statisticile ediţiilor anterioare ajută, ci contextul particular care trimite în direcţii nebănuite. Slovenia este aproape, ceea ce, în eventualiatea unor colaborări, mă va ajuta la transport; este în dezvoltare – ceea ce presupune o abordare similară celei de acasă; şi, da, este foarte bine conectată şi învecinată, aşadar pot spune că din multe puncte de vedere simt acest loc ca pe un punct strategic.

“Harta dezvoltării” este un termen ce pare mult mai complex decât realitatea. Cred că pe această hartă urmăresc întotdeauna libertatea, aşa că harta se conturează de multe ori odată cu propria căutare. Cum spunea Cocco Chanel: Freedom is never outside. Cam aşa şi în cazul meu. Vorbesc acum despre libertatea de a simţi, de a experimenta, de a crea, de a construi. Aşa s-a născut şi CER, emoţii sub cerul liber, pentru că acolo a fost posibilă căutarea interiorului. Paradox. Dincolo de metafore însă, harta dezvoltării mele şi a brandului meu implică mereu trei factori: cunoaştere, creaţie, creştere. Ţinând cont de aceste repere, desenatul hărţii vine destul de natural. 🙂

21CER - Ljubljana Design Month - Designist

Scaunul How Long is Forever și turnul care i-a inspirat creația.14CER - Ljubljana Design Month - Designist

Suntem siguri că, pentru Irina și colecția ei, The SKY is the limit. Tocmai ne-a spus că, împreună cu echipa ei, pregătește noi directii CER, “pentru că nici călătoriile, nici emoțiile nu se opresc aici”. Urmează noutăți dedicate juniorilor și adolescenților, stay tuned. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFotoliu și pernuță Day Dreamer, expuse în standul thecraftlab de la Ljubljana Design Month. Întregul set-up al festivalul e foarte ingenios: camere conturate din pereți de carton, pe un fundal 100% industrial.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7CER - Ljubljana Design Month - DesignistScaun din colecția CER, cu animale fantastice, în amenajarea unui apartament din București, semnată thecraftlab by Irina Neacșu.
8CER - Ljubljana Design Month - Designist Fotoliu și veioză personalizate cu printuri digitale după picturile Irinei cu peisaje din Sibiu, orașul copilăriei. Piesele colecției CER sunt la fel de actuale ca la început de an și le găsești pe toate aici.9CER - Ljubljana Design Month - Designist

Și pentru că suntem un pic invidioși pe experiența Ljubljana Design Month, vă facem poftă și vouă cu impresiile la cald ale Irinei, care s-a întors de curând din capitala designului sloven:

Recunosc că am venit aici fără să mă aştept la nimic, nu ştiam multe despre oraş, cu atât mai puţin despre industria şi scena designului. Observ la acest eveniment o nișare mai puternică decât în alte cazuri: locaţia aleasă este mult în afara centrului istoric, tocmai pentru că targetează oraşul nou, dezvoltarea, zonele în care oamenii activează în mod real, nu în ipostaza turistică. Este o ţară mică, care organizează acest eveniment ca reacţie firească a propriei dezvoltări şi internaţionalizări, şi nu ca un eveniment colateral unui târg de prestigiu, aşa cum se întâmplă la Paris sau Milano.

Caracterul evenimentului este internaţional, iar în acest context, recunosc, am fost surprinsă să admir calitatea designului sloven. Am regăsit produse create de designeri sloveni şi în magazinele din oraş. De fiecare dată aceeaşi calitate impecabilă, linii curate şi, nu în ultimul rând, un umor extraordinar. Aici chiar că designul arată ca o joacă, în sensul bun al cuvântului. Formele vin natural, culorile, texturile, totul curge firesc, iar rezultatul e imposibil de ignorat.

Mă bucur nespus că am participat, recunosc. Fără să ştiu ce se va întâmpla mai departe, mă consider realmente norocoasă să descopăr un loc atât de minunat, să observ design şi arhitectură la un nivel impecabil şi, nu în ultimul rând, să mă bucur de feedback-urile pozitive pe care le adună colecţia CER.

6CER - Ljubljana Design Month - DesignistCanapeaua Lost in Tranquility, inspirată de peisajul Deltei.

Povestea Irinei și a colecției CER e de urmat de designerii de produs, apropo de căutarea și cunoașterea contextelor internaționale de promovare. Cât despre cei pasionați de piese cu semnătură, Made in RO, ne putem baza pe Irina că noutățile vor continua. 🙂

13CER - Ljubljana Design Month - Designist

După Ljubljana Design Month, capsula How Long is Forever va fi disponibilă în noul showroom thecraftlab, din str. General Constantin Cristescu nr. 8, București (pe care sunteți invitați să-l descoperiți cu programare).  Și câteva prețuri să fiți pregătiți: scaunul costă 380 euro; pernuța – 30 euro; iar tablou inspirat de far, semnat de Irina, 500 euro.

Fotografii: prin thecraftlab by Irina Neacșu / Ljubljana Design Month

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed