Conferințele de arhitectură preferate de peste 4.000 de copii în ultimii patru ani

4.037 de copii din clasele primare și gimnaziale au participat în perioada 2013-2016 la un program național de conferințe de arhitectură. Intitulat De-a Arhitectura Povestită, acest proiect a fost dezvoltat de Asociația De-a Arhitectura, cu scopul de a introduce arhitectura ca materie de studiu în cât mai multe școli de stat și private din România.

„Această experiență este interesantă pentru toți cei implicați: copiii intră în contact cu un format nou, cel de conferință, asistă la „povești” care le antrenează imaginația, iar arhitecții intră în contact cu un public nou, viitorii beneficiari, cărora le pot împărtăși din experiența lor, venind mai aproape de micii cetățeni ai orașului”, a declarat arh. Eliza Yokina, fondator De-a Arhitectura și Managing Partner SYAA.

De-a Arhitectura Povestita (8)

Conferințele de arhitectură pe înțelesul copiilor sunt un mix de educație de arhitectură, tehnologie și divertisment. Anul acesta, arh. Andrei Ivănescu a susținut o prezentare interactivă în care copiii bucureșteni au aflat care sunt cele trei roluri pe care fiecare persoană și le poate asuma în diferite momente în societatea de astăzi – acela de „user”, „hacker și „designer”.

Într-o altă conferință susținută de arh. Cristian Craioveanu, micii spectatori au văzut cum se poate materializa o idee cu ajutorul unei imprimante 3D. Arh. Ana Hogaș le-a vorbit copiilor despre expediția ei și a arh. Ionuț Florea în jurul Africii și Asiei și despre cele mai frumoase case tradiționale în care au locuit. Arh. Marilena Manolache le-a descris elevilor de la Brașov rolul arhitectului în societate, în timp ce arh. Marius Miclăuș le-a vorbit copiilor din Timișoara despre construirea refugiului Călţun din Munţii Făgăraş, aflat la cota 2.135m. Arh. Mihai Tucă a povestit participanților din Sibiu despre casele pe care le-a întâlnit pe drumul către Siberia extremă.

Proiectul De-a Arhitectura Povestită este susținut încă de la început de YTONG, brand german de zidărie premium.

„Pentru ca generațiile viitoare să se poată bucura de un mediu construit de calitate este nevoie de o informare și o interacțiune constantă a întregii comunități cu actorii direct implicați în domeniu”, a declarat Georgiana Stanciu, Marketing Coordinator Xella RO.

De-a Arhitectura Povestita (6) De-a Arhitectura Povestita (7)Cursul de arhitectură a pornit de la 7 școli și 220 de copii și a ajuns să fie predat în acest an școlar la 3.500 de copii din 140 de clase, din 20 de județe și din capitală. Copiii din clasa pregătitoare până la clasa a VII-a sunt pregătiți de 145 de profesioniști din domeniul arhitecturii și urbanismului.

„Poveștile și povestirile se potrivesc la toate vârstele; ne ajută să transmitem cu tâlc experiențe valoroase și ne emoționează”, a declarat Cătălina Ulrich, Profesor universitar la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. „Venind direct în contact cu arhitecți de succes care povestesc despre munca lor, copiii sunt inspirați, află detalii semnificative, se familiarizează cu valorile unei profesii și își îmbogățesc experiențele directe”, a mai adăugat Cătălina Ulrich.

Fotografii: prin De-a Arhitectura

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed