Creations of Nature – concursul lansat de Barlinek te invită să redefinești conceptul de parchet

Atenție, se caută designeri vizionari, care să dea interpretări revoluționare parchetului în amenajări! Invitația este lansată de Barlinek, producătorul polonez de vârf în industria parchetului triplu stratificat, prin concursul internațional de design Creations of Nature.

Înscrie-te în concurs până la data de 31 mai 2017 și ai ocazia să câștigi nu doar premiul cel mare, în valoare de 2.500 de euro, ci și să participi la ateliere specializate și să îți expui proiectul final în cadrul evenimentului internațional Łódź Design Festival. Creations of Nature nu este, așadar, doar un concurs care se termină la anunțarea rezultatelor, ci un plan complet de cooperare al companiei Barlinek cu designerii. Interesat? Îți oferim în continuare toate detaliile.

concurs designeri

Inovația – o preocupare constantă pentru Barlinek

Competiția Creations of Nature, care are loc în fiecare an, se află la cea de-a patra ediție – noi ți-am povestit despre cea de anul trecut aici -, demonstrând interesul companiei poloneze pentru a îmbina experiența sa în prelucrarea lemnului cu viziunea tinerelor generații în ceea ce privește designul de produs.

Barlinek este un nume de referință în producția mondială de parchet triplu stratificat, acesta fiind vândut în 55 de țări de pe glob. Nota distinctivă a acestui puternic brand este preocuparea constantă pentru inovație și pentru mediul înconjurător, mândrindu-se cu faptul că este una dintre cele mai „curate” întreprinderi din branșă, din Polonia. Se adaptează constant la cerințele viitorului cu privire la ecologie (refolosirea lemnului etc.), dezvoltând noi forme sau pattern-uri pe care le-ar vedea integrate armonios unei amenajări și peste 15-20 de ani.

Anul trecut, 20 de designeri au fost invitați să participe la ateliere. Chiar dacă filmul nu este subtitrat, îți poți face o idee mai clară despre cum s-au desfășurat workshop-urile.

“Desprinde-te de sol”, conceptul din acest an

Printre numeroasele inițiative ale brandului, un loc special îl ocupă Barlinek Institute of Design, creat ca o platformă de colaborare cu arhitecții și designerii. Împreună cu revista Design Alive, acesta este responsabil, din 2014, de organizarea concursului Creations of Nature, adresat arhitecților, designerilor și tuturor celor pasionați de design. Misiunea acestui concurs? De a explora în permanență această sursă inepuizabilă de inspirație care este lemnul, cu tot ce înseamnă tradiția, dar și viitorul lui.

Competiția a căpătat o anvergură internațională prin participarea la atelierele de creație a unor designeri din Rusia, Ucraina și România, țări în care Barlinek deține unități de producție. Concursul își propune să selecteze cei mai talentați proiectanți, dar care sunt și capabili să înțeleagă cerințele pieței și reușesc să-și transpună cunoștințele în practica de afaceri.

concurs designeriLaureații ediției din 2016 a concursului Creations of nature, la gala de premiere

Tema acestei ediții, „Desprinde-te de sol”, este totodată un îndemn pentru creativi să redefinească conceptul plăcii de lemn, să se desprindă de canoane, să depășească bariere. Te desprinzi de sol și de gândirea schematică conform căreia parchetul este doar pentru pardoseli. Nu îți limita imaginația la un singur plan. Poți să explorezi noi orizonturi ale creației de parchet – te provoacă organizatorii. 🙂

Etapa I – prezentarea conceptului

Prima etapă este cea în care, dacă dorești să intri în concurs, te vei înregistra pe site-ul competiției și vei trimite propunerea ta – conceptul trebuie însoțit de un moodboard – imagini care arată cum vezi integrat unei amenajări modelul de parchet propus, ce te-a inspirat în alegerea conceptului etc. Mai multe despre tematică și cerințele concursului poți afla de aici. Propunerile trebuie trimise până pe data de 31 mai 2017, iar regulamentul concursului îl găsești aici.

Juriul va anunța rezultatele pe 13 iunie, iar proiectele selectate vor trece în etapa a doua a competiției.

concurs designeri

Proiectul câștigător din 2015, propus de Agnieszka Przewoźna, este în prezent la stadiul de prototip avansat. Plăci hexagonale de parchet, inspirate de fagurii de miere.

Etapa II – proiectul plăcii de parchet

Dacă propunerea ta a fost selectată, atunci pregătește-te să participi, în perioada 19-21 iulie 2017, la atelierele practice de la Fabrica Barlinek din Polonia, pentru a testa, alături de specialiștii Barlinek, dacă propunerile pot fi puse sau nu în practică, cum pot fi adaptate tehnic etc. Aceste ateliere îți vor oferi o experiență concretă, de analiză a produsului, a posibilităților practice de a realiza proiectul – unul dintre câștigurile cele mai importante, dacă alegi să participi la această competiție. Costurile participării sunt asigurate de compania Barlinek. Rezultatul acestei expereințe practice va fi proiectul final de concurs, pe care îl vei retrimite, îmbogățit, organizatorilor. Participanții au la dispoziție perioada cuprinsă între 22 iulie și 31 august pentru a-și finaliza proiectele.

concurs designeri

Interioare contemporane splendide, create cu ajutorul parchetului Barlinek.

concurs designeri

Premiile

Premiul I – 2.500 euro
Premiul al II-lea – 1.000 euro
Premiul al III-lea – 500 euro

Juriul competiției reunește, pe lângă reprezentanții Barlinek, personalități din domeniul arhitecturii și al designului: președinte – Przemo Łukasik (Medusa Group), Agnieszka Stefańska (Infinity-Design), Wojciech Trzcionka (Design Alive), Tomasz Błuszkowski (Forma Studio), precum și Szymon Hanczar (Hanczar Studio).

Locul întâi la ediția din 2016 a fost câștigat de două echipe: Łukasz Jaworski și echipa formată din Aleksandra Kuta și Miłosz Cichoń.

Gala finală a concursului și acordarea premiilor vor avea loc în luna octombrie (între 3 -8 octombrie), în cadrul ediției din acest an a Łódź Design Festival. Am vizitat și noi ediția din 2012, ți-am povestit aici despre tinerii designeri polonezi pe care i-am descoperit atunci.

Toate informațiile necesare pot fi găsite pe site-ul dedicat concursului. Pentru noutăți, aruncă un ochi și pagina de Facebook Barlinek. Vă dorim inspirație în crearea unor proiecte deschizătoare de drumuri!

concurs designeri

Fotografii și video: prin Barlinek

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed