Festivalul Brazilor de Crăciun le oferă copiilor mai puțin norocoși darul de a scrie şi a citi

Acum aproape 3 săptămâni, îți prezentam noul concept vizual al ediției de anul acesta a Festivalului Brazilor de Crăciun. Ieri seară, la Hotel Radisson Blu, a avut loc Gala festivalului. Din licitaţia celor 26 de brăduţi creaţi special pentru acest festival de designeri, instituţii şi de copiii de la Salvaţi Copiii, bilete de tombolă şi sponsorizări s-au strâns 185.000 de euro. Suma astfel colectată va fi utilizată de Organizaţia Salvaţi Copiii pentru 2.500 de copii şi familiile lor, deja cuprinşi în programele de Educaţie Preşcolară, Şcoală după Şcoală şi A Doua Şansă.

Foto deschidere: Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Andi Moisescu

A XII-a ediţie a Festivalului Brazilor de Crăciun a fost prezentată de Andreea Raicu şi Andi Moisescu, întreaga atmosferă din seara de 6 decembrie, seara magică a lui Moş Nicolae, fiind sub semnul dărniciei şi al binelui.

Andreea Raicu și Horia Tecău

De 12 ani, Salvaţi Copiii organizează Festivalul Brazilor de Crăciun cu scopul de a strânge fondurile necesare continuării programelor sociale realizate pentru sprijinirea copiilor proveniţi din medii sociale defavorizate. 10% dintre copiii între 0 şi 17 ani din România trăiesc în gospodării fără nicio persoană care să aibă un loc de muncă. De asemenea, 362.062 copii între 3 şi 17 ani nu sunt integrați în sistemul de învățământ (preșcolar, general, liceal sau școală profesională).

Andreea Esca și Alexandre Eram

„Ediţia aceasta a oferit cea mai bogată galerie de brazi şi o impresionantă implicare din partea partenerilor noştri, cărora le  suntem extrem de recunoscători. Mulţumim tuturor pentru suport şi ne bucurăm că putem sprijini în continuare sistemul educaţional din România”,  a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Anca Rusu

În cele 12 ediţii de până acum, Festivalul Brazilor de Crăciun a reuşit strângerea sumei de 2.669.100 euro, utilizată pentru reintegrarea şcolară a copiilor care muncesc, facilitarea accesului la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar pentru copiii din comunităţile sărace. De asemenea, familiile lor au primit ajutor financiar şi consiliere în centrele educaţionale Salvaţi Copiii România.

Bradutul Prințesei Polonic, creat de Anca Rusu, este bradul tuturor amintirilor dulci. Este împodobit cu 850 de lingurițe, simbolizând răsfățul copilăriei de care cei mai mulți dintre noi ne-am bucurat. Prințesa Polonic l-a împodobit cu multă dragoste și răbdare, amintindu-și de tortul cu mere și nuci al mamei, de cozonacii bunicii Elvira sau de cornulețele cu magiun ale bunicii Adriana. Este bradul gusturilor copilăriei pe care nici unul dintre noi nu le-a uitat, un brad împodobit cu suflet și cu dorință că și acei copii mai puțin norocoși să păstreze în amintire gusturi dulci ale celei mai frumoase perioade din viață.

Brazii vedetă ai serii au fost creaţi de Alexandru şi Mihnea Ghilduş – Cortina cu Surprize (foto sus), adjudecat de BCR, cu 10.000 euro, și Anca Rusu – prinţesa Polonic (achiziţionat de Renovatio, pentru 10.000 euro). Carrefour România a achiziţionat bradul The One cu 7.000 de euro. Bradul Organizaţiei Salvaţi Copiii a primit donaţii în valoare de 8.800 de euro.

Cumpărătorii brazilor au fost: Anca Vlad, Radu George şi Ruxandra Andronache (Catena), Marius Ivan, Cristina Zegheru (Europa FM), Andrei Dumitrescu (Henkel România), Andreea Mihai (Carrefour), Irina Florea (Sorla M&D), Georgiana Radu (Lidl România), Dana Bulat (United Media), Alina Iaciu, Corneliu Cojocaru (BCR), Frank Colin, Ovidiu Buta şi EDPR.

Designerul Veronica Zaharia și revista The ONE au creat acest brad cu gândul la cel mai prețios dar ce poate fi oferit copiilor: accesul la educație. Pentru că poveștile copilăriei nu ar există fără copii care să le citească. Bradul este realizat 100% din materiale naturale, literele sunt tăiate și prelucrate manual prin metode tradiționale de tâmplărie și pot fi folosite ulterior pentru a decora diverse spații. Suportul bradului este conceput ca o mini bibliotecă în care au fost adunate o colecție de povești pentru copii semnate de Silvia Kerim, povești de Crăciun și povești tradiționale românești.

Bradul cu poveşti – Copiii din programele educationale Salvaţi Copiii. Vă vom spune povestea creionului cel trist. Era bine ascuţit, dar pe foaie el lăsa doar dâre stranii. Celelalte creioane râdeau de el, iar copiii nu-l foloseau niciodată. Curios, creionul cel trist întrebă celelalte creioane ce fac ele toată ziua. Creionul galben îi răspunse că desenează raze de soare şi lanuri de grâu. Creionul roşu desena inimioare şi maci minunaţi. Verdele desena păşuni imense şi brazi înalţi, iar cel albastru colora cerul cu nori mici şi răzleţi.

Numai creionul nefolosit nu-şi găsea rostul şi suferea. Într-o zi, însă, se trezi că cineva îl ridică şi îl strânge cu grijă între degete. Era atât de emoţionat… Aşa că lăsă mâna aceea de copil să facă ce dorea din el. Iar ea mai întâi desenă o liniuţă, un punct, iar apoi un bastonaş. Încet, încet, acestea s-au transformat în litere şi, în scurt timp, în cuvinte. Aşteptase mult acest moment. Era un dar adevărat, cel al scrisului!

Iată și alți brăduți creați și care au fost printre favoriții noștri: 

Maria Marinescu – “Am realizat acest brad gândindu-mă la un brad tradițional, la brazii din cărțile de povești pentru copii. Bradul este din lemn și are globuri superbe, unele pictate cu povești de Crăciun, prinse în decupajele plăcilor de lemn. ”

Doina Levintza – Protejați planeta!

Hamid Nicola Katrib & United Media: “Nu știm alții cum sunt, dar pentru noi, Crăciunul  înseamnă căldura unui cămin, multă zăpada, râsetele gălăgioase ale copiilor, jucării, povești spuse la gura sobei, cozonaci calzi. Bradul pe care l-am creat se numește Amintiri din Copilărie și reprezintă întoarcerea la lucrurile simple, frumoase și inocente ale copilăriei.”

Ana Wagner & A. David Gallery – Ideea este de “wearable art”.  Piesa de bijuterie are la bază influențe ale curentelor Art Nouveau și Baroc. Braduțul bijuterie este realizat din argint rodinat și poartă nouă diamante donate de A. David Gallery.

Kristina Dragomir & Europa FM. Un brăduț de cleștar, un puternic simbol al Crăciunului, dar și legat de poveștile copilăriei, ce formează un triunghi magic, transparent, în care diferențele sociale sunt estompate și doar îngerii sunt cei care au așezat pe crengi câteva stele culese de pe cer în spiritul generos al acestei sărbători.

Stephan Pelger – 2013:  “13 are pentru mine o semnificație extrem de frumoasă și pozitivă. Are legătură cu familia și dragostea! De ce am ales sticlă? Datorită fragilității, purității și transparenței ei, exact ca sufletul unui copil, și totuși  atât de dură uneori, exact ca viața acestor copii atât de încercați, pentru care ne străduim în fiecare an să facem ceva bun!”

Mark Twain International School – Cuibar de îngeri

2 Comments

  1. […] Festivalul Brazilor de Crăciun, Gamy a lucrat sub îndrumarea arhitectei Irina Solomon un brăduț metalic, inspirat de povestea […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed