Jewelry Design Fair III – Gold Edition, 8 și 9 iunie: designul românesc de bijuterie contemporană exprimat în metale prețioase

Weekendul acesta, pe 8 și 9 iunie, la Galeria de artă ARTXPERT (Str. Puțul lui Zamfir nr. 45-47, zona Dorobanți) are loc  ediția a treia Jewelery Design Fair, într-o formulă nouă – Gold Edition. Eevenimentul este organizat de Galeria ArtXpert în colaborare cu Assamblage Școala de Bijuterie Contemporană.

Conceptul de bază al Jewelery Design Fair – Gold Edition este acela de a îmbina designul românesc de bijuterie contemporană cu metalele prețioase, adăugând astfel la statutul obiectelor, pe lângă elementele de design și creativitate, și valoarea materialelor utilizate.

Jewelry Design Fair - Designist (8)

JDF va aduce în atenția publicului o serie de colecții PREMIUM ale unora dintre cei mai renumiți designeri autohtoni, care vor expune colecții realizate special pentru acest eveniment, realizate din materiale de bază: metalele prețioase de înaltă calitate (aur alb, aur galben) și pietre semi-prețioase sau prețioase.

Expun David SANDU, Expozant de onoare al Jewelery Design Fair, renumit designer național și internațional și furnizor oficial al Casei Regale a României, Andreia POPESCU, Alina SIMION, Alis LALU, Alexandra UNGURELU, Alexandru LUPU.
De curând ți-am povestit despre o nouă colecție de bijuterii, Vortex, semnată de designerul David Sandu, aici.

Am stat de vorbă cu trei dintre designerii participanți, Andreia Popescu, Alexandra Ungurelu, Alis Lalu, despre noile colecții de bijuterii, lucrate cu metale prețioase, ce vor fi expuse în premieră la Jewelery Design Fair – Gold Edition, pe 8 și 9 iunie la Galeria de artă ARTXPERT.

 Jewelry Design Fair - Designist (7)

Inel din colecția “Duchess Brocart”, de Alis Lalu

Ce înseamnă în demersul vostru, ca designeri, crearea unei colecții de bijuterii din aur?

Alexandra Ungurelu: În evoluția unui bijutier orice material este valorous, deoarece poate dicta direcția în care se îndreaptă creația sa, dar mai mult, poate duce la dezvoltarea capacităților sale. Aurul a purtat dintotdeauna o semnificație puternică, fiind considerat metal de ornament și includerea sa într-o colectie denotă evoluția creațiilor unui bijutier.

Alis Lalu: Aurul a avut un impact revoluţionar pentru evoluţia omenirii. Datorită frumuseții si rezistenței  la degradare a fost catalogat drept  metal-simbol al eternităţii şi perfecţiunii. Așa cum în anumite culturi, căsătoriile sunt considerate incomplete fără folosirea verighetelor  de aur,  și pentru mine, crearea primei colecții din aur reprezintă un pas important în procesul  de formare ca autor de bijuterie.

Andreia Popescu: Cred că orice designer serios și dornic de perfecționare își doreste ca la un moment dat să ajungă să lucreze în aur. Este acel nivel la care poți ajunge dupa mult timp de experiență și exercițiu.  Realizarea unei colecții din aur este un moment foarte important în drumul pe care îl parcurge un designer, pentru că certifică atingerea unei maturități profesionale.

Jewelry Design Fair - Designist (1)Colier și cercei “Vol de grues”, de Andreia Popescu

Jewelry Design Fair - Designist (3)

Cum anume se schimbă conceptul colecției în funcție de materialul de lucru?

Alexandra Ungurelu: Materialul de lucru este esențial în dezvoltarea unei colecții și poate sublinia tema centrală sau nu. Fie el argint sau aur, materialul de lucru poate oferi o însemnătate diferită colecției pentru fiecare persoană. Anumite concepte nu sunt susținute de aur așa cum altele nu sunt susținute de folosirea argintului. Materialul dictează în proporție destul de mare interpretarea ideii bijutierului de către viitorul purtător.

Alis Lalu: Materialul de lucru este ales în funcție de conceptul colecției.  În cadrul colecției  Duchess Brocart pe care o voi prezenta la Jewelry Design Fair, colecție inspirată de mătăsurile fine brodate cu fir de aur purtate de ducese, am ales , firesc, să folosesc aur și pietre prețioase precum smarald și diamante. Conceptele de monarhie și aristocraţie  au fost legate dintotdeauna de prezenţa aurului. Portul aurului sub forma diferitelor podoabe a fost dintotdeauna apanajul regilor, împăraţilor şi tuturor conducătorilor.

Andreia Popescu: Alegerea materialul de lucru în realizarea unei colecții este foarte importantă.  Fiecare metal are specificitatea lui, consistența lui, durabilitatea lui în timp…

Jewelry Design Fair - Designist (4)Pandantiv “Torn Writings” din colecția “Golden Paper”, de Alexandra Ungurelu

Jewelry Design Fair - Designist (5)

Cercei “Torn Message” din colecția “Golden Paper”, de Alexandra Ungurelu

Cărui public se adresează colecțiile care vor fi prezentate în cadrul evenimentului? 

Alexandra Ungurelu: Colecția este creată pentru persoanele care sunt fascinate de aur și doresc o alternativă pentru bijuteriile clasice din aur. În această colecție, “Golden Paper”, aurul joacă un rol foarte important și anume acela de a evidenția importanța hârtiei în viața de zi cu zi, ca testament al evoluției omenirii și faptul că aceasta este totuși subapreciată.

Alis Lalu: La Jewelry Design Fair îi așteptăm pe cei care își doresc să poarte bijuterii care să reprezinte o extensie a personalității lor, și care vad în ele mai degraba un mod de a se exprima, decât un simplu accesoriu. În plus, se spune că purtatul zilnic al bijuteriilor de aur ar duce la creşterea încrederii în sine, a curajului şi capacităţii de a-i conduce şi coordona pe ceilalţi.

Andreia Popescu: Este vorba de colecționarul de bijuterie de autor, de bijuterie unicat, cel care privește bijuteria contemporană ca pe o investiție, cel care știe să aprecieze arta, pentru că bijuteria de autor este de fapt artă aplicată. 

Jewelry Design Fair - Designist (2)Detaliu Pandantiv “Vol de grues”, de Andreia Popescu

Vă recomandăm să mergeți la Jewelery Design Fair – Gold Edition în acest weekend (8-9 iunie), să descoperiți bijuteriile nou lansate și poveștile din spatele lor, gravate în metale prețioase.

Facebook event aici.

Fotografii: Plopeanu Photo

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed