Palatul Cuza, Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor și Conacul Hodoni: ultimele patru concerte SoNoRo Conac din iunie 2014

Circuitul de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se încheie cu patru concerte în patru dintre cele mai frumoase clădiri din țară, restaurate și redeschise recent publicului: Palatul Cuza de la Ruginoasa, Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor și Conacul Hodoni.

Programele muzicale pentru aceste concerte cuprind piese inedite de Wolfgang Amadeus Mozart – duet pentru vioară și violă în sol major, scris într-o noapte pentru prietenul său, Joseph Haydn, Lăutarul pentru violă solo al lui George Enescu sau minunatul Terzetto pentru două viori și o violă al lui Antonín Dvořák. Muzicienii SoNoRo care vor concerta sunt Alexandra Bobeico la vioară, Răzvan Popovici și Christian Naș la violă.

SoNoRo Conac va continua între 12 și 17 septembrie, cu destinațiile Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră din Brașov, Conacul Ghyka de la Cotești și Casa Monteoru din București.

afis sonoro conac general 2014

Ultimele patru concerte SoNoRo Conac iunie 2014:

  • Palatul Cuza, Muzeu memorial „Alexandru Ioan Cuza”, Ruginoasa (Iași), 21 iunie
  • Sinagoga din Bistrița, monument istoric, 24 iunie
  • Castelul Corvinilor (Hunedoara), 26 iunie
  • Conacul Hodoni (Timișoara), 27 iunie

21 iunie, ora 20: concert la Palatul Cuza – Ruginoasa, județul Iași

Program:
WOLFGANG AMADEUS MOZART – Duet pentru vioară și violă în sol major // GEORGE ENESCU – Lăutarul pentru violă solo // ANTONÍN DVOŘÁK – Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74 // JOHANN HALVORSEN – Passacaglia pentru vioară și violă după o temă de G.F. Händel

Palatul Cuza de la Ruginoasa

Satul Ruginoasa se află la o distanță de 60 km vest de Iași, între Târgu Frumos și Pașcani. Cu mult înainte de anul 1800, Ruginoasa era una din cele mai frumoase moşii boiereşti din Moldova. Palatul, care astăzi adăpostește Muzeul Memorial „A.I.Cuza”, a fost construit în primul deceniu al secolului al XIX-lea de vistiernicul Săndulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johan Freiwald ridicarea unei luxoase reşedinţe pe locul vechii case boiereşti a strămoşilor săi.

În anul 1862 moşia a fost cumpărată de Alexandru Ioan Cuza.

Devenit pentru scurt timp reşedinţa primului domnitor al Principatelor Unite, Alexandru Ioan I, Palatul de la Ruginoasa ocupă un loc cu totul aparte atât din punct de vedere istoric, cât şi arhitectural.

Distrus în timpul celui de-al doilea război mondial, palatal și-a recăpătat arhitectura și farmecul specific după 1978, când a fost restaurat. În anul 1982, aici s-a deschis Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza”. Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” a fost închis pentru public la finele anului 2008 pană în februarie 2013, pentru restaurare.

Din dorința de a transforma spațiul muzeal într-un spațiu accesibil tuturor categoriilor de public s-au introdus noi funcțiuni și elemente interactive: info-touch, plasme multi-touch și proiecții video.

Palatul Cuza_Ruginoasa

Adresă: Ruginoasa, jud. Iași

24 iunie, ora 19: concert la Sinagoga din Bistrița

Program: JEAN MARIE LECLAIR -Sonată pentru două viole în la major, op. 12, nr. 2 // ZOLTAN KODALY -Serenadă pentru două viori și violă, op. 21 // ANTONÍN DVOŘÁK – Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74 //JOHANN HALVORSEN – Passacaglia pentru vioară și violă după o temă de G.F. Händel

Sinagoga din Bistrița

Sinagoga din Bistriţa a fost construită în anul 1856. După 1944, starea ei a început să se deterioreze, până când imobilul a ajuns într-o stare de paragină. Printr-un contract de comodat pe 20 de ani, semnat între şeful comunităţii evreilor din judeţul Bistriţa-Năsăud şi preşedintele Societăţii de Concerte Bistriţa, Sinagoga a fost refăcută prin programul „Cultura 2000”, finanţat de Comisia Europeană, precum şi cu fonduri de la Ambasada SUA şi de la diverse fundatii europene, dar şi cu mijloace locale (Consiliul Judeţean, Consiliul Local Bistriţa, Ministerul Culturii şi Cultelor). Proiectul a prevăzut transformarea interiorului în sală de spectacole de muzică clasică şi de teatru, iar a balconului în loc de desfăşurare pentru expoziţii de pictură, sculptură sau fotografie.

În anul 2004 Sinagoga din Bistrița a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Bistrița-Năsăud.

Începând din 2006, Sinagoga din Bistriţa a devenit un centru multicultural. Sub auspiciile Societăţii de Concerte, la Sinagogă au loc în prezent concerte simfonice, recitaluri camerale, lansări de cărţi, spectacole de teatru, expoziţii de pictură şi de fotografie sau recitalurile de poezie şi muzică pe durata Festivalului anual de poezie şi muzică de cameră de la Bistriţa.

Sinagoga din Bistrita

Adresă: Str. General Grigore Bălan nr. 10, Bistrița

24 iunie, ora 19:30: concert la Castelul Corvinilor

Program: JEAN MARIE LECLAIR -Sonată pentru două viole în la major, op. 12, nr. 2 // ZOLTAN KODALY -Serenadă pentru două viori și violă, op. 21 // ANTONÍN DVOŘÁK – Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74 //JOHANN HALVORSEN – Passacaglia pentru vioară și violă după o temă de G.F. Händel

Castelul Corvinilor este un monument unic în partea de est a Europei, reprezentativ pentru arhitectura civilă și militară. Muzeul de astăzi este adăpostit în Castrul regal, care este amintit în documente prima dată în anul 1364. Iancu de Hunedoara întreprinde lucrări de mare anvergură aici între anii 1441-1456, transformând fortificația de piatră existentă într-un castel somptuos în stil predominant gotic. Matei Corvin continuă după anul 1458 lucrările, insistând mai ales pe aspectul de înfrumuseţare a construcţiei existente, pătrunzând astfel și influenţe renascentiste. Ultima etapă de construcţie are loc între anii 1618-1624, când principele Transilvaniei Gabriel Bethlen realizează ultimele construcţii de mare anvergură (turnul nou al porţii şi palatul baroc de pe latura de est – actualmente cu faţadă neogotică). În anul 1724 castelul intră în proprietatea tezaurizatului habsburgic, până în 1880, suferind din cauza a două incendii, ultimul, cel din 1854 transformându-l într-o ruină. În 1868 începe restaurarea castelului, care datează până în 1914. O nouă etapă de restaurare are loc între anii 1956-1968. După 1997, Castelul intră în Planul National de Restaurare, care cuprinde lucrări  de consolidare, dotări la nivelul instalațiilor electrice, a celor de încâlzire și refacere a finisajelor interioare și exterioare, precum și restaurarea si conservarea picturilor în frescă sau a componentelor artistice din piatră.

Muzeul înfiinţat în 1974 cuprindea iniţial piese de lapidariu provenite de la lucrările de restaurare efectuate asupra monumentului la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Actualmente muzeul deţine şi colecţii de arheologie – ceramică, piese litice, metalice şi osteologice provenite din săpăturile sistematice efectuate în zona Hunedoarei, acoperind cronologic perioadele istorice din paleolitic şi până în evul mediu; etnografie – piese şi recuzită din portul pădurenesc, unelte specifice acestei zone; artă decorativă – piese de mobilier sculptat, lăzi de breaslă, farfurii din ceramică şi metal, icoane pe lemn şi sticlă, tablouri pe pânză, statui din lemn; numismatică – monede din secolele XVI – XIX; tehnică militară – arme de tăiere, împingere, lovire, arme de foc (marea majoritate fiind replici).

Castelul Corvinilor_foto Albert Horopciuc

Adresă: Str. Castelului nr. 1-3, Hunedoara

27 iunie, ora 19: Concert la Conacul Hodoni

Program: JEAN MARIE LECLAIR -Sonată pentru două viole în la major, op. 12, nr. 2 // ZOLTAN KODALY -Serenadă pentru două viori și violă, op. 21 // ANTONÍN DVOŘÁK – Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74 //JOHANN HALVORSEN – Passacaglia pentru vioară și violă după o temă de G.F. Händel

Conacul Hodoni, recent restaurat, este declarat monument istoric, fiind inclus pe lista monumentelor de arhitectură a judeţului Timiş.

În anul 1840, familia de baroni Manaszy-Barco „de Hodony” construieşte în satul cu același nume „curia” (conacul), amplasată pe un domeniu care cuprindea numeroase clădiri anexe, parcuri, plantaţii de arbori şi alei. După anul 1874, domeniului trece succesiv în proprietatea altor familii: a arhiducelui Ioan deToscana, a Franciscăi Todesco din 1877, a lui Eross Bela si Gheza din 1879, iar de la aceștia, în 1888, este cumpărat de către Kastory Ioan și Mihai. În timpul celui de-al doilea război mondial domeniul a fost cumpărat de către Toma Surlaş, comerciant din Timişoara.

În anii 60 domeniul este naţionalizat de regimul comunist şi trecut în proprietatea statului. Conacul şi domeniul înconjurător au funcţionat ca şi casă de protocol pentru societatea Comtim.

În anul 2004 este redobândit de proprietarii de drept.

Conacul Hodoni

Adresă: Str. Gării nr.3, Hodoni, jud. Timiș

***

Accesul la concerte se face numai pe bază de invitație sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470, cu excepția concertului de la Sinagoga din Bistrița, unde intrarea este liberă. Mai multe informații: http://conac.sonoro.ro/

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed