SoNoRo „BRIDGES” 2014 – Punți muzicale între orașele lumii

A IX-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo se desfășoară între 31 octombrie și 17 noiembrie 2014, la București, Cluj-Napoca și Iași, sub tema “BRIDGES”.

În premieră anul acesta, festivalul se lansează în afara României, printr-un concert susținut pe 22 octombrie de mezzosoprana Ruxandra Donose și Ansamblul Raro, în renumita sală Konzerthaus din Viena. Lansarea internațională a festivalului este organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Viena.

Deschiderea oficială a festivalului SoNoRo la nivel național va avea loc, ca în fiecare an, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni din București, vineri, 31 octombrie, la ora 19:00.

afis sonoro 2014 bucuresti.cdr

Programul SoNoRo “BRIDGES”, inspirat de unele dintre cele mai faimoase poduri ale lumii, acoperă un repertoriu vast. Acordurile rafinate ale lui Wolfgang Amadeus Mozart, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Johannes Brahms, Edward Elgar, Claude Debussy sau César Franck, muzica experimentală a lui John Cage, armoniile sacre din compozițiile lui Monteverdi sau Gesualdo, fascinația contemplativă a muzicii lui Olivier Messiaen, lirismul lui Dimitri Șostakovici și divinul firesc al cvintetului lui Franz Schubert vor delecta publicul deja obișnuit cu seratele sonore.

La cele de mai sus se adaugă anul acesta muzica de jazz inspirată de filmele lui Andrei Tarkovsky, în interpretarea Cvartetului Tarkovsky, cu participarea extraordinară a lui Andrei Tarkovsky Jr., care va asigura componenta video a serii, dar și o seară pasională, intitulată “Over the Danube”, cu muzica țigănească a legendarului Roby Lakatos și a ansamblului său, la Palatul Bragadiru.

“A IX-a ediție SoNoRo nu este doar un liant muzical între unele dintre cele mai faimoase poduri ale lumii – Pont Neuf din Paris, Westminster Bridge din Londra, Podul Alexander Nevski din St. Petersburg, Brooklyn Bridge din New York sau Podul Radetzky din Viena, ci și o vitală punte către ediția viitoare, poate cea mai importantă de până acum, cea în care pasărea SoNoRo va împlini zece ani de existență”, spune Răzvan Popovici, directorul festivalului.

Alături de concerte de excepție, SoNoRo a pregătit anul acesta și o întâlnire la București cu celebrul regizor francez Bruno Monsaingeon, care va discuta despre documentarele sale privind lumea muzicală a secolului XX, și una la Cluj-Napoca, unde scriitorul și jurnalistul Marius Chivu va îndruma publicul ardelean printre diversele punți și poduri celebre. Tot la Cluj-Napoca, prin colaborarea inițiată cu Universitatea de Artă si Design, paisprezece studenți ai Programului de Master Design Textil au creat produse SoNoRo, sub coordonarea profesorului universitar doctor Radu Pulbere, produse care vor fi disponibile și la vânzare la toate concertele SoNoRo din București și din țară. Interferența artelor este prezentă și prin intermediul obiectelor de ceramică unicat, integral realizate și decorate manual pentru SoNoRo de Mădălina Teler, designer ceramist (“De Ceramică”).

Peste 35 de artiști internaționali, membri de renume ai elitei muzicale europene, vor lua parte anul acesta la festival: violoniștii Boris Brovtsyn, Vilde Frang, Alexander Sitkovetsky, Hugo Ticciati sau Daniel Rowland, violiștii Vladimir Mendelssohn sau Răzvan Popovici, violonceliștii Anja Lechner, Valentin Răduțiu sau Nicolas Altstaedt, pianiștii François Couturier și Henri Sigfridsson, clarinetistul Thorsten Johanns, fagotistul Bram van Sambeek sau Cvartetul Schumann sunt doar câțiva dintre muzicienii prezenți anul acesta la concertele de la București, Cluj sau Iași.

Programul complet al festivalului SoNoRo poate fi găsit pe www.sonoro.ro, iar biletele şi abonamentele pentru concertele din București sunt disponibile prin reţeaua Eventim – magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti, librăriile Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed