Susținem importanța culturii în învățământul românesc la Forumul Cultura în educație!

Între 8 și 10 aprilie, la ARCUB Gabroveni, din strada Lipscani nr. 86-88, susținem importanța culturii în învățământul românesc – o inițiativă lăudabilă, ce invită părinți, profesori și specialiști să ia parte la discuții educaționale & culturale!

Asociația Metrucub – resurse pentru cultură organizează Forumul Cultura în educație, un eveniment ce susține dialogul dintre artă și educație, punând în valoare inițiative în care elevii iau contact direct cu artiști și alți profesioniști din domeniul cultural (muzică, artă contemporană, dans, arte vizuale, cinema, patrimoniu, lectură) în școală sau în afara ei.

 

 

Forumul-cultura-in-educatie2

Forumul propune trei zile de discuții, prezentări și ateliere despre un tip de educație bazat pe imaginație, memorie, creativitate și simț critic, pornind de la exemple concrete de colaborare școală-artă-patrimoniu din România. Cele trei mari teme sunt:

Ziua 1 – Cultura în educație la nivel național

Subiectele atinse de profesioniștii din ONG-uri vor face referire la sistemul de învățământ și cum acesta poate fi deschis spre colaborări culturale care să completeze programa școlară și abordările pedagogice tradiționale, iar în completare vor fi avea loc ateliere de lucru cu copii din sfera storytelling-ului, artei, muzeelor și filmului.

 

Forumul-cultura-in-educatie_Designist

“Cu toții iubim poveștile, pentru că reprezintă o cale prin care învățăm despre lume. De la cea mai mică vârstă și până la maturitate, sistemul de învățământ ar trebui să spună povești și ce altă sursă inepuizabilă de povești avem, dacă nu cultura din jurul nostru, prin toate manifestările sale?”, ne spune Irina Bălan, specialistul în comunicare al Forumului.

Ziua 2 – Cultura în educație în București

Specialiști din partea inspectoratului școlar, a PROEDUS – Programul Civitas pentru școli, a ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și consilieri școlari vor prezenta experiențe reușite, cercetări și oportunități pe care profilul cultural al capitalei îl oferă pentru acest parteneriat arte și patrimoniu-școală. În ultima parte a zilei vor avea loc ateliere de lucru cu copii din zona muzicii, teatrului, implicării comunitare și artei contemporane.

Forumul-cultura-in-educatie1

Ziua 3 – Patrimoniul în educație

Subiectul va fi deschis prin prezentarea proiectului Lecțiile patrimoniului, continuat de discuții despre pierderile de patrimoniu și inițiative care își propun să introducă patrimoniul în școală prin ghiduri, manuale și opționale de sine stătătoare. Ziua se va încheia cu o dezbatere a copiilor și tinerilor care s-au implicat în organizare sau au beneficiat de astfel de proiecte cu patrimoniu cultural.

Programul complet al Forumului poate fi găsit aici.
Înscrierile sunt gratuite, se pot face pentru cele trei zile ale evenimentului sau doar pentru unele dintre activități, în limita locurilor disponibile, accesând acest link.

Fotografii: prin Irina Bălan, Cultura în educație

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed