Who Are You? Despre identitatea care se manifestă diferit, dar care lasă urme în design

La început, expoziția Who Are You, de la Łódź Design Festival, și-a propus să aducă laolaltă designeri polonezi prea puțin cunoscuți în țara lor, dar consacrați în afară. Pe măsură ce designerii confirmau și ieșeau la iveală contextele în care au studiat și creat, apărea întrebarea: pot fi ei numiți, oare, designeri polonezi? Nu se transformă totul într-un demers naționalist și superficial, care, de fapt, nu spune nimic despre cine sunt ei și ce creează?

Pentru designerii invititați această întrebare era una cât se poate de “actuală”, însă nici unul dintre ei nu putea răspunde în ce măsură este influnețat de rădăcinile sale poloneze. Răspunsul pe care ei și, implicit, această expoziție îl dă la întrebarea “Who are you?” este “I am a designer”. În cazul fiecărui designer expus, există un mic istoric: perioada petrecută în Polonia și perioadele petrecute în alte contexte până în momemtul acestei expoziții.

La intrarea în expoziție, masa lui Mariusz Malecki, care, inspirat de atmosfera Berlinului, adaugă pieselor vechi, recuperate o parte nou-nouță, din MDF. 

Dincolo de posibile puncte comune care pot fi găsite, accentul este pus pe creațiile lor. O expoziție destul de unitară care nu trebuie să spună neapărat ceva despre designul polonez, ci despre designul contemporan și o identitate care în contextul actual, globalizat se manifestă diferit. Curatoarea expoziției este Agnieszka Jacobson Cielecka, care în această perioadă încearcă un alt răspuns vizazi de identități diferite într-un anumit context, cu expoziția Common Roots. Design Map of Central Europe.

Drzach&Suchy, din Cehia, creează panouri cu o “tapiserie” provocatoare de iluzii optice. Panoul din imagine, de exemplu, lăsa să se citească cuvântul “Vertical” rotit la orizontală, și “Horizontal”, pus la verticală 🙂 Cu toții l-am învârtit!

Bucățele de lemn colorate cu pigmenți naturali de Marta Bakovski

Iată și selecția noastră cu designerii reuniți în această expoziție care ne-au plăcut cel mai mult și despre ale căror rădăcini poloneze am aflat cu această ocazie.

Aleksandra Gaca a studiat artele vizuale în Łódź, apoi a mers la secția de Textile și Fashion a Academiei din Haga, iar în prezent trăiește în Olanda. Slumber Poof, din lână și poliester, e una dintre pisele noastre preferate de la Łódź Design Festival, prezentă și în expoziția Must Have, al cărei nume spune totul despre calitatea și impactul creațiilor expuse aici.

Slumber Poof în expoziția “Who Are You?”, alături de panourile textile decorative pe care le creează Aleksandra Gaca.

Panou decorativ din lână, poliester și elastan

Panou din bumbac, lână, vâscoză, poliester și elastan

Monika Piatkowski s-a născut în Polonia, dar a crescut în Oslo, Norvegia. Ne plac foarte mult produsele ei colorate, jucăușe, cu acel ceva smart & nordic. Evident, am cercetat și shop-ul online și entuziasmul nostru a crescut.

Twig Hanger

Harvest Hanger

Bead, un scaun ale cărui picioare le alcătuiești singur: tu alegi cum dispui formele din lemn pe structura metalică.

Coșul Pail l-am ține aproape de pat sau de birou, din lână 100%, cu mâner metalic.

Justyna Popławska a studiat Artele în Polonia, la Varșovia, apoi a urmat secția de Product Design, sticlă, la Danish Design School, în Copenhaga. Acum trăiește și lucrează în Danemarca.

Lustra ei din sticlă pisată , Luna (din cioburi care altfel ar fi ajuns la gunoi), ni s-a părut senzațională!

La fel de mult ne-a plăcut și  ideea paharelor/căni Double Cup, realizate împreună cu Cosmin Cioroiu, pe care l-am descoperit cu această ocazie.

De la Maria Jeglinska ne-au plăcut taburetul textil Goodie și lămpile Solaris, din porțelan, ambele produse de Ligne Roset. Maria s-a născut în Franța, din părinți polonezi, a lucrat la  Gallery kreo, din Paris, și în studioul lui Konstantin Grcic, din München, iar propriul ei studio de design pendulează între Londra și Varșovia.

Goodie Stool

Lămpile Solaris

Pentru că am ajuns la ceramică, am pus pe listă lucrările lui Bartek Mejor : minunat de sculpturale!

Seria Matrix

Să vorbim despre recuperări creative, o constantă a designului polonez și, în general, al celui din zilele noastre. Mariusz Malecki, născut în Polonia, trăiește din 2007  în Berlin și e fascinat de coexistența a două lumi în orașul pe vremuri despărțit de un zid. Astfel, pieselor vechi, cele mai multe găsite în stradă, le adaugă o componentă lucioasă și nouă, din MDF, reintegrându-le în uz 🙂

Măsuță de cafea, din seria Granny

Scaune găsite pe străzi și recuperate

Iar Jan Hendzel, care acum are un studio în sudul Londreivânează bucăți aruncate de lemn, ce mai pot fi folosite, și le transformă în piese de mobilier cu linii vintage, reconstruind în unele cazuri chiar linia unor piese vechi din diningurile și bucătăriile de unde poate au fost aruncate.

Un bufet numai din materiale reciclabile, tipic bucătăriilor poloneze vechi

Scaun din bucăți de lemn recuperate

Piesele lui Jan Hendzel, alături de lucrările de grafică semnate Filip Pągowski

Un scaun care ne-a ținut câteva minute pe loc a fost Hummingbird, de Agata Karolina Niemkiewicz, un designer polonez/sud-african care lucrează în Rotterdam.

Despre toți designerii prezenți în expoziția “Who Are You?” puteți citi aici.

 Fotografii: prin Łódź Design Festival

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed