Noi spunem că albul este un blank design page. Să-ți explicăm de ce!

De fapt, e foarte simplu: o amenajare albă este un fundal care abia așteaptă să îl personalizezi cu texturi, accente de culoare și materiale, care e suficient de curajos cât să pună în lumină tot ce vrei să arăți și să mascheze tot ce vrei să ascunzi. Ba mai mult, albul reușește să creeze acest spațiu amplu, deschis, versatil și foarte luminos chiar și în apartamentele noastre obișnuite de câteva zeci de metri pătrați. Îți lasă spațiu de manevră suficient cât să găsești loc pentru funcțiuni diverse fără să fragmentezi suprafața și fără să sufoci designul. Da, suficiente argumente ca să lași #MagiaAlbului să se întâmple. 🙂

O să folosim pe post de argumente ale albului câteva amenajări cool și din România, și din afara ei, care și-au construit decorul simplu, alb, diafan, luminos, folosindu-se chiar de avantajele albului. Nu știm cine a zis că albul e o nonculoare, dar noi credem că el trebuie să aibă la fel de multe drepturi ca toate celelalte culori din paletar. 🙂 Și pentru că savana crede același lucru, iar cine se aseamănă se adună, am făcut echipă și am pus la cale un serial în care îți vom arăta că există câte un răspuns alb pentru fiecare semn de întrebare dintr-o amenajare.

Alb = lumină

albO să spui că e dificil să găsim la noi așa, pe toate drumurile, o casă cu aer scandinav, cu tavane atât de înalte și ferestre atât de largi. Totuși, poți să te inspiri din acest interior suedez și să acoperi cu vopsea albă și pardoseala, și pereții, și tavanul dormitorului tău micuț ca să-i dai adâncime și senzația de spațiu. Ca să păstrezi efectul, populează-l cu piese de mobilier zvelte, dar fii un pic zgârcit cu decorațiunile și îndrăznește să contrazici prejudecata seturilor: combină nuanțe diferite de alb, alege o scară pe post de suport pentru haine și fă cumva să nu ai două noptiere la fel.

Alb= spațiu

albCe suprafață are garsoniera ta? Vreo 40 mp? A, înseamnă că ai loc și pentru un dining, nu? Cel puțin asta am descoperit în studioul alb-negru de 40 mp, unde arh. Alexandru Călin a reușit să găsească loc și pentru un living, și pentru un loc de relaxare, și pentru un dining în ciuda suprafeței restrânse. Și nu-i așa că nici nu ți-ai dat seama că e vorba de un spațiu așa de mic? Noi zicem că un mare merit este al albului, care se întinde și aici peste tot, pe pereți și pe tavan, care deschide camera și care parcă îi mai oferă câțiva metri pătrați în plus. Te ajută în acest demers vopseaua superlavabilă pentru interior savana Superalbă 3D Alb, care intensifică luminozitatea încăperilor.

Alb = continuitate

albȘi pentru că ți-am spus despre spații deschise, nu puteam să nu-ți arătăm o altă scenă în care albul dă replici peste replici. Se întâmplă în apartamentul arhitectului Laurențiu Stănescu, unde amenajarea este compusă cu rigurozitate, fără să excludă nuanțele subtile. Ghicești spațiul continuu, pe care nu îl fragmentează funcționalitățile și cromaticile diferite? Pardoseala epoxidică, tavanul și pereții albi sunt “vinovate”: unesc zonele și le lasă să “vorbească” liber, pe fundal.

albCum îți imaginezi un studio foto? Noi exact ca în imaginea de mai sus: un spațiu complet alb și foarte luminos, pe care nu-l dezechilibrează accentele de culoare. Dar fii atent la detalii: o ușă maro ori închisă la culoare (sperăm totuși că nu wenge), cu siguranță ar fi mușcat din energia creatoare pe care îl dă un decor simplu și fără “zgomot de fond”. Ai grijă să păstrezi un discurs coerent al designului, așa cum s-a întâmplat în apartamentul denumit “Marele Alb” de arh. Mihail Neagu, care i-a semnat amenajarea.

Alb = echilibru

albÎn actorie se spune că doar cel care reușește să-și pună în valoare și partenerul este un actor bun. Cam așa e și cu albul 🙂 . Face perechi echilibrate, în care scoate în evidență calitățile celuilalt la fel de bine cum o face și cu ale lui. De exemplu, privește bucătăria aceasta care ne-a dus cu gândul la un loft newyorkez chiar dacă face parte dintr-o casă pasivă din București. Echipa SYAA (arh. Eliza Yokina și arh. Andrada Tarău), care a semnat amenajarea, a ales să intervină cu procente diferite de lemn și alb, dar cel mai probabil nu ți-ai dat seama la prima vedere, nu? Texturile se exprimă la fel de clar, nu-și încalcă teritoriul și camera… respiră. Apropo, dacă ți-e teamă de ce le-ar putea face umezeala din bucătărie sau din baie pereților albi, pune-ți pe lista de cumpărături vopseaua superlavabilă savana cu Teflon™, care oferă un alb rezistent la umezeală și mucegai.

Alb = fresh & clean

albS-ar putea să ți se pară exclusivistă și distantă, aseptică și monotonă, dar și varianta alb pe alb cu alb aduce luminozitate într-o bucătărie în care razele soarelui pătrund mai greu, din cauza poziționării. În plus, pardoseala epoxidică se curăță ușor și poți “îmblânzi” totul cu o fâșie ceramică de o nuanță fresh, așa cum s-a întâmplat în imaginea de mai sus, selectată din amenajarea unui apartament scenografic din București, semnat de designerul Hamid Nicola Katrib.

Alb = energie

alb

Imaginează-ți că te retragi în sala de întâlniri din biroul în care lucrezi. Nu e pic de zgomot care să te distragă, spațiul 80% alb îți lasă loc să îți ordonezi gândurile și să elimini tensiunile zilei. Iei o pauză și folosești simplitatea și liniștea decorului ca să te reenergizezi creativ. Cam așa ne imaginăm scenariul amenajării office-based de mai sus, unde albul este acompaniat de o culoare puternică…

alb

…la fel cum s-a întâmplat și în livingul luminos dintr-un apartament bucureștean amenajat de Simona Ungurean. Petele de culoare împrăștiate în amenajarea albă dau mai multă dinamică spațiului, dar nu îl suprasaturează.

Alb = magie

albCe spune mai clar magia albului decât imaginea asta? Un dormitor foarte alb, diafan, în care televizorul din fața patului e înlocuit cu un tablou și în care nici nu ai observat dressingul. Da-da, acolo, în colț. E un dressing mic, vopsit în alb și camuflat de albul pereților. Ne-a plăcut mult soluția asta care parcă spune că cel mai ușor este să ascunzi ceva în văzul tuturor, cu foarte mult alb 🙂 .

Momentan, ne oprim aici cu discuția despre alb și binefacerile sale. Totuși, serialul Magia albului e abia la început 🙂 . Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele episoade.

Fotografii: dormitorul scandinav și dormitorul diafan: Alvhemmakleri.se / studio-ul de 40 mp: Alexandru Călin și Ioan Bădilă / apartamentul arhitectului Laurențiu Stănescu: Alex Boghian / apartamentul Marele Alb: prin Inedit Works / casa pasivă: Andrei Mărgulescu / apartamentul luminos: Marian Ovesea

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed