The Unbutton Collection, by Cristina Bulat, premiul I la Concursul de design de mobilier organizat de APMR

Am văzut piesele Cristinei Bulat cu câteva zile înainte de a fi expuse la BIFE-SIM, în cadrul Concursului Național de design de mobilier organizat de APMR. Și asta datorită arhitectului Ion Cornescu, în al cărui atelier au fost realizate. Ne-am bucurat să auzim apoi că a câștigat locul I, pentru că Unbutton Collection are un design foarte simpatic, dar care a presupus câteva provocări serioase de producție.

Cristina Bulat - Unbutton Collection - Designist (14)

Cristina Bulat este studentă în anul V la Facultatea de Arhitectură de Interior, din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, din București. Bineînțeles că am vrut să știm mai multe despre comoda și noptierele cu “guler descheiat”. Designul, spune Cristina, este inspirat de linia pieselor vestimentare ale modelelor Pin-Up, în timp ce pozau pentru artiști sau fotografi.

Cristina Bulat - Unbutton Collection - Designist (17)

Care a fost partea cea mai dificilă în procesul tehnic de creaţie?

Piesele respective de mobilier au reprezentat o mare provocare pentru mine şi mai ales pentru arhitectul Ion Cornescu, care s-a ocupat de manufacturarea acestora. Prima şi cea mai mare problemă dintre toate a fost realizarea elementului curbat în formă de guler de pe primele sertare. Iniţial le-am gândit din lemn stratificat, dar asta implica costuri foarte mari pentru realizarea unei matriţe. Mai târziu am aflat că nici nu ar fi fost posibilă curbarea lemnului stratificat la raza de care aveam eu nevoie, din cauza riscului ridicat de a se rupe fibra.

SAMSUNG Cristina Bulat - Unbutton Collection - Designist (6)

Am fost foarte mulţumită de varianta de a realiza gulerele din tablă de oţel, dar asta ne punea în faţa unei noi probleme – aplicarea furnirului prin lipire. În urma primei probe cu furnirul de stejar, s-a reuşit lipirea acestuia doar la unghiul de 45 de grade, imaginea finală fiind uşor inestetică.

Într-un final, am reuşit să ajungem la rezultatul dorit folosind furnir de tei, care, deşi este mai elastic, tot ne-a dat ceva bătăi de cap.

Cristina Bulat - Unbutton Collection - Designist (7) Cristina Bulat - Unbutton Collection - Designist (12)

O altă mare dilemă a fost realizarea cadrelor exterioare ale corpurilor de mobilier, cu o formă uşor trapezoidală şi cu unghiurile rotunjite. Fiind strâmtoraţi de lipsa de timp dar şi de limita de buget, metoda optimă părea să fie formarea cadrelor exterioare din coaste din lemn şi MDF, care până la urmă s-a dovedit a fi extrem de laborioasă şi costisitoare.

Cristina Bulat - Unbutton Collection - Designist (1)

Cum s-a conturat aşadar structura finală a prototipuilor?

Elementul curbat în formă de guler, cu rol de mâner pentru primele sertare este realizat din tablă de oţel de 2 mm, tăiată la plasmă şi curbată prin roluire. Pe partea exterioară a acestuia s-a aplicat prin lipire furnirul de tei. Restul feţelor sertarelor sunt executate din lemn masiv furniruit cu furnir de tei. Cadrul exterior al noptierelor a fost realizat din coaste din lemn şi MDF cu o grosime de 3 cm, tăiate la CNC şi lipite între ele.

În cazul comodei, am parcurs aceeaşi metodă doar că am utilizat numai coaste din lemn masiv deoarece, din cauza deschiderii prea largi care implică şi o greutate considerabil mai mare, nu s-a putut continua cu MDF-ul.

Cristina Bulat - Unbutton Collection - Designist (10) Cristina Bulat - Unbutton Collection - Designist (13)

Cum ai ajuns la acest concept de design? Ce te-a inspirat?

Aş putea spune cu certitudine că ideea acestor corpuri de mobilier m-a lovit dintr-odată. Le-am văzut clar proiectate în mintea mea şi primul lucru care mi-a venit a fost să mă documentez pe internet dacă nu mai există un produs asemănător deja lansat pe piaţă. Această perioadă a coincis exact cu vizita mea la târgul de mobilă de la Milano, unde am văzut mobilier cu elemente curbate asemănătoare, cu rol de mânere, lucru care m-a liniştit oarecum, deoarece mi-a confirmat faptul că am conceput ideea unui proiect fezabil.

Şi totuşi ce am văzut acolo era foarte diferit de ce urma să fac eu. Când am finalizat primele randări, imaginea de ansamblu m-a dus cu gândul la curentul Pin-Up și așa am conturat povestea acestei colecţii.

Mă bucur că am reuşit să îmi materializez ideea exact aşa cum am gândit-o iniţial, fără nici un fel de modificări substanţiale.

Cristina Bulat - Unbutton Collection - Designist (1)

Care este preţul unei piese? Ce perioada de livrare ne-ai da dacă le-am comanda?

The Unbutton Collection face parte din categoria pieselor de mobilier cu atitudine, care pe lângă menirea lor firească te pun în fața unui scenariu ce va sparge cu uşurinţă monotonia unui spaţiu.

Cristina Bulat - Unbutton Collection - Designist (11)

În urma târgului de mobilă am stabilit foarte multe contacte cu persoane care ar dori să le achiziţioneze, drept urmare am hotărât să scot colecția pe piaţă într-un interval de maximum 3 luni. Variantele propuse pentru comercializare vor fi optimizate, aplicându-li-se câteva schimbări în vederea îmbunătățirii calităţii şi a rezistenţei în timp. Preţul unei noptiere va fi de 500 euro, iar cel al comodei de 880 euro. Termenul de livrare va fi cuprins între două şi trei săptămâni.

Cristina Bulat - Unbutton Collection - Designist (2) Cristina Bulat - Unbutton Collection - Designist (3)

Variantele propuse pentru comercializare vor avea următoarele dimensiuni: noptieră – L 45 x l 35 x h 55 cm; comodă – L 100 x l 40 x h 70 cm. Piesele nu vor putea fi realizate pe dimensiuni personalizate, dar vor fi disponibile în marea majoritate a culorilor din paleta RAL.

Cristina Bulat - Unbutton Collection - Designist (15)

Pentru mai multe informaţii o puteţi contacta pe Cristina Bulat: cristinabulat_design@yahoo.com.

Cristina Bulat - Unbutton Collection - Designist (16)Cristina Bulat

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed