Corpuri de iluminat iconice&inovative, lansate după 2000

Varietatea corpurilor de iluminat e un subiect care ne poate ține în priză ore întregi. A trece din link în link și din imagine în imagine cu lămpi care mai de care e, trebuie să recunoaștem, “tratația” zilei. 🙂 Pentru că în fiecare an lansările curg, am căzut un pic pe gânduri: am putea face un rezumat al celor mai inovative corpuri de iluminat lansate în ultimii 15 ani?

Cu ajutorul prietenilor de la Italian Interior Design & Architecture (IDA), în al căror showroom de pe strada Argentina nr. 43, din București, am și admirat câteva dintre lămpile ce se vor alinia mai jos, am conturat o listă de 10 propuneri iconice pentru inovația și tehnologia reflectate în designul corpurilor de iluminat.

Blossom _ DesignistÎncepem cu candelabrul Blossom, de la Swarovski, lansat în 2002. În primul rând pentru că ne-a schimbat percepția asupra produselor Swarovski, pe care le percepeam mult mai încărcate, mai degrabă baroce decât contemporane. Blossom reprezintă o colaborare cu designerul olandez Tord Boontje, ale cărui instalații florale pur și simplu le iubim.

În showroom-ul IDA (Italian Interior Design & Architecture), am mai descoperit câteva lămpi Swarovski delicate, contemporane, al căror aspect epurat dezvăluie arta execuției îmbinată cu cele mai noi tehnologii de iluminat.

NightBlossomZoomCrengile înflorite sunt realizate din cristale Swarovski, iluminate cu LED, ce permite schimbarea culorii. Un mod inovativ de a lucra cu cristalele prețioase, care te face să le percepi mult mai organic, natural, asemenea unor flori de gheață iluminate.

Blossom Chandelier

Lampa de masă Crystal LED, de la QisDesign, lansată în 2009, ne-a surprins prin interactivitate. “Cristalele” ei luminoase pot fi îmbinate în ce compoziție vrei tu – sunt conectate printr-un magnet. Iar culorile lor se schimbă, ajustezi lumina și culoarea din telecomandă, în funcție de stare sau ambianță, asta datorită LED-urilor cu temperatură joasă.

A primit deja două mari premii: Premiul pentru design de produs – iF China 2010; Premiul pentru design și calitate – RedDot 2009.

crystal led1qisdesign_crystallight_DesignistBrandul QisDesign este parte a grupului BenQ (Taiwan), iar multe dintre lămpile apreciate și premiate internațional sunt aduse în România de IDA (Italian Interior Design & Architecture)

crystal-table-lamp

Nu putem vorbi de lămpile iconice de după 2000 fără Bourgie, design Ferrucio Laviani, brand Kartell, lansată în 2004.

Bourgie este deja un clasic contemporan. Baza amintește de stilul baroc, iar abajurul este realizat cu efect plisat, ce creează un joc de reflexii când lampa e aprinsă. Abajurul poate fi atașat piciorului la trei înălțimi diferite: 68 cm, 73 cm și 78 cm. După succesul versiunilor transparentă, neagră, aurie și cromată, Kartell vine cu noi modele: alb opac la exterior și auriu în interior; plus variantele multicolore.

bourgie-white5Lampa Bourgie albă, cu interiorul auriu – noul model.

BOURGIE-ORO_RAME_ARGVariantele “clasice” ale lui Bourgie

BOURGIE_METAL_group_0Bourgie multicolor. Găsești mai multe piese Kartell la IDA ((Italian Interior Design & Architecture)

Hatha a fost lansată anul trecut, în 2014, de QisDesign. Este o lampă de birou flexibilă precum corpul uman datorită structurii de cauciuc și metal. Poți regla lumina la intensități diferite și în unghiuri diferite: lampa are încorporate LED-uri de mare putere și lentile de design. Anul trecut a câștigat 3 premii de design: Premiul pentru design de produs – iF 2014; Premiul pentru design și calitate – RedDot 2014; Premiul pentru design – The Good Design (The G-mark) 2014, din Japonia.

Hatha1 Lampa Hatha, prin IDAHatha2

Margaret, brand FontanaArte, lansată în 2000 vorbește despre aceeași interacțiune prietenoasă: este prevăzută cu o geantă (ca două greutăți în echilibru) care o susține pe brațul sau spătarulul fotoliului, canapelei etc. Design Vico Magistretti.

margaret-fontanaarte

Reflectorul este realizat din aluminiu șlefuit și lustruit. Brațul telescopic este din alamă placată cu crom. Geanta de susținere este din piele, disponibilă în două culori: negru și maron. O găsești la IDA (showroom-ul de pe strada Argentina nr.43, București). 

margaret

PK, brand Catellani & Smith, lansată în 2012, surprinde prin efectele spectaculoase de lumină și materialele folosite: difuzorul este realizat dintr-o semisferă de fibră de sticlă, pe care se aplică manual foiță de aur sau de argint; iar baza este din oțel placat cu nichel.

Lampa face parte din colecția Eco-Logic Light, un statement eco al brandului Catellani & Smith: becul LED are nu numai o durată de viață mai lungă decât unul obișnuit, dar emite de 5 ori mai puțin dioxid de carbon (CO2). În plus, majoritatea lămpilor Catellani & Smith implică manufactura artizanală.

PK

Seagull, lansată în 2010 de QisDesignși-a trecut deja în portofoliu 3 mari premii de design: Premiul pentru design de produs – iF China 2010; Premiul pentru design și calitate: RedDot 2011; Premiul pentru design: The Good Design (The G-mark) 2012.

Lampa cu becuri LED seamănă cu un pescăruș și, am descoperit, se mișcă similar: are două butoane pe corpul principal – cel din față este pentru ajustarea luminozității; iar cel din spate pentru reglarea unghiurilor de iluminare. Aripile își schimbă poziția în funcție de ajustarea luminii, imitând un pescăruș care zboară. Așadar, lumină și interactivitate!

seagull

Fil de Fer, lansată în 2013 de Catellani & Smith, este realizată din sârmă de aluminiu, “sculptată” și împletită cu mare îndemânare, iluminată din interior de becuri cu halogen. Este disponibilă și cu LED-uri de ultimă generație, într-o varietate de forme și dimensiuni. Designer: Enzo Catellani.

Forma ei este deja iconică și, așa cum se întâmplă cu piesele iconice de design contemporan, se numără și printre cele mai copiate. În acest top al celor mai copiate piese de design contemporan este și lampa Bourgie, Kartell. Lămpile originale vă așteaptă, bineînțeles, la IDA. 🙂

fil-de-fer-gold-floor-lamp

Pentru iubitorii de flamenco, recomandăm Flamenca, lansată în 2012, brand QisDesign. În anul lansării a obținut și premiul Golden Pin Design Award.

Inspirată de mișcarea fustei de flamenco, lampa este realizată din material acrilic în forme curbate. O ușoară atingere pe placa metalică aprinde lampa, iar efectul pe care îl imprimă este unul de plutire ușoară. Apasând placa metalică, poți activa si selecta un anumit tip de iluminare, iar pentru dezactivare, doar ții apăsat câteva secunde.

Flamenca2Aceasta este lampa de masă, ne-au plăcut foarte mult și aplicele de perete. Sunt foarte decorative. 

flamenca1

Și, în final, o întrebare. În ce an credeți că a fost creată lampa de mai jos?

giova2

Ai fi zis că e vorba de un design de după 2000, nu-i așa? Ei bine, e vorba de anul de grație 1964, design Gae Aulenti, brand Fontana Arte. Lampa Giova este un design inovator ce merită să stea alături de piesele lansate în ultimii ani. Baza de metal este placată cu crom, iar “abajurul” este din sticlă transparenta. Globul din interior este din sticla de opal albă, lustuită. Iar partea superioară a sferei, pe care o poți folosi ca vază, este din sticla suflată roz, cu bule pe interior.

giova1Găsești lampa Giova, împreună cu alte corpuri de iluminat inovatoare de la Fontana Arte la showroom-ul IDA.

Pe lângă lămpi de design,  la showroom-ul IDA  (Italian Interior Design & Arhitecture) găsești și alte piese și finisaje de top, ce vin de la branduri recunoscute internațional. Merită să le faci o vizită, mai ales că sunt la 2 pași de Piața Victoriei și metrou, pe strada Argentina.

Iar pentru a fi la curent cu noutățile pe care le aduc în România, urmărește și pagina de facebook.

Fotografii: prin IDA

2 Comments

  1. Alexandra

    Salut,
    Ar fi frumos daca ati folosi in titlu cuvantul corect, “inovator”.
    http://dexonline.ro/definitie/inovator

  2. Sunt foarte rafinate si isi gasesc si o utilitate imediata. Pur si simplu te pleci in fata unor astfel de produse.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed