Cum să faci un colț de rai din 3 camere și 54 metri pătrați. În București.

“Fă rai din ce ai!” Sau, mai exact, din cât ai. 🙂 Un rai de 54 de metri pătrați, calm, liniștit, colorat, ordonat, luminos și extra organizat. Și nu, nu se află dincolo de nori, ci chiar aici aproape, în București, pe Aleea Circului. 🙂

CraftrCu siguranță vi-l mai amintiți pe Cătălin Sandu, arhitect și co-fondator al studioului de arhitectură și design CRAFTR, implicat în proiectul premiat la New York, LifeEdited, adică transformarea unui apartament de 39 de metri pătrați într-un cămin cu 6 zone cu funcțiuni diferite. Acest colț de rai bucureștean este apartamentul de trei camere, în care trăiește chiar el, împreună cu prietena lui, Laura, și cățelușa Dora “Labradora”.

CraftrCătălin ne-a povestit că provocarea acestui proiect a fost o organizare cât mai funcțională în spațiul dat, care să răspundă tuturor nevoilor lor. Cum de le-a ieșit atât de… perfect armonizată cu aspectul luminos, lejer, aerisit? Timp de un an și jumătate au locuit într-un apartament similar, la o aruncătură de băț de acesta. Nu numai că nu au vrut să plece din zonă, dar asta le-a dat suficient timp să se gândească la soluțiile ce pot maximiza și transforma cu totul spațiul.

After

Craftr

BeforeApartament Craftr_before_Designist8

Echipa CRAFTR a reușit în aproximativ un an (cu tot cu aprobări de construcție), cu un buget de până în 30.000 euro, să transforme un banal apartament de trei camere înghesuite într-o gură de aer proaspăt, un spațiu aerisit din care să nu lipsească nimic: un dormitor, o bucătărie echipată complet, un living generos, dining pentru douăsprezece persoane, un birou/posibilă cameră pentru copil și loc de depozitare cât cuprinde.

Craftr

Am optat pentru o cromatică preponderent formată din alb și gri pentru pereți, în timp ce pentru pardoselă, pe care am dorit-o mult mai vibrantă, am folosit un parchet cu esență de nuc. Textura puternică a parchetului o regăsim în toate încăperile, amplificând spațiul și dându-i coerență”, povestesc Cătălin și colegul său de la CRAFTR, Andrei.

After

Craftr

Canapeaua este marca Innovation, iar masa extensibilă Skovby. Ambele sunt aduse în România prin intermediul Moor. Ne plac mult fotografiile alb-negru de pe perete.

Before

Apartament Craftr_before_Designist26

CraftrCând se extinde, masa de dining poate primi în jurul ei 12 persoane. Tot aici îi place lui Cătălin să lucreze, deși în apartament a mai fost amenajat un birou. Din experiență spunem că e foarte fain să variezi locul de lucru acasă. 🙂

Craftr

Mobilierul este predominant proiectat de CRAFTR și executat de către Fronte Design. Din această categorie privilegiată face parte și băncuța de la fereastră, complementară mesei de dining, cu rolul secret de a îngloba caloriferul și unitatea de aer condiționat, plus spațiu de depozitare.

Craftr

“Livingul se detașează de bucătărie printr-un element decorativ, o bibliotecă cu o compoziție dinamică care se desfașoară pe două laturi, ideală pentru expunerea obiectelor de decor și a cărților. De partea cealaltă a bibliotecii, mai găzduiește și o serie de corpuri de depozitare ale bucătăriei, inclusiv frigiderul,” ne spune Cătălin.

After

CraftrBefore

Apartament Craftr_before_Designist6

Craftr

Biblioteca formată din cuburi a fost ridicată pe verticalele peretilor, atât din motive estetice și ergonomice, cât și pentru a masca un număr mare de țevi, ce străbat întreg imobilul, din acoperiș până în subsol. O mare problemă a blocurilor mai vechi, dar rezolvată printr-o soluție ingenioasă!

Craftr

Bucătăria ingenioasă, integrată foarte bine cromatic, este impecabil organizată. Au fost “pitite” cu grijă un frigider măricel, o mașină de spălat rufe și alta pentru vase. Ne place mult această optimizare atât de aerisită a spațiului, precum și lumina naturală, de care s-a profitat la maximum în toate încăperile. Îi și vedem pe Laura și Cătălin pregătind micul dejun, lângă fereastra dinspre Aleea plină de copaci ce duce la Parcul Circului, în timp ce Dora dă din coadă nerăbdătoare. 🙂

After

Craftr

Before

Apartament Craftr_before_Designist5

Craftr

De la cei doi arhitecți aflăm că: “dormitorul este tratat minimalist, în nuanțe de gri și alb, în care diferite texturi, precum cărămida aparentă și furnirul de nuc, conferă spațiului un caracter relaxat și confortabil.”

Craftr

Apartament Craftr_Designist14

Echipa CRAFTR a proiectat și placajul de lemn din dormitorul matrimonial, de asemenea, din motive de optimizare a spațiului. Are rolul de a integra un blat pliabil pe care stă in mod normal un laptop, când Cătălin și Laura se uită la filme din pat. Iar mai târziu, dacă va fi cazul, va găzdui un televizor montat deasupra acestui blat rabatabil.

Cărămida este cea originală a imobilului, veche din 1960, și care s-a păstrat în două dintre camere.

Craftr

IMG_3352Dora Labradora testând designul dormitorului. 🙂

Cel de-al doilea dormitor a fost amenajat momentan ca spațiu de lucru sau de găzduire a oaspeților. Cătălin și Andrei ne explică ideea de la care s-a plecat în amenajarea temporară a acestei camere: “mobilierul custom asigură o folosire foarte eficientă a pereteluifundal, pe care se sprijină canapeaua. Această cameră este gândită să își poată schimba funcțiunea în timp – prin înlocuirea canapelei și a corpurilor suspendate de deasupra acesteia. Cu un pat rabatabil, ea poate deveni camera unui copil.” Dar momentan Laura și Cătălin o consideră camera de adolescentă a Dorei “Labradora”. 🙂

Apartament Craftr_Dora Labradora_designistDora, portret la ea acasă. 🙂

Craftr Craftr

Biroul, la fel ca și mobilierul camerei, poartă semnătura CRAFTR și a fost executat tot cu ajutorul Fronte Design, dar pe un picior IKEA. 

Craftr

CraftrPentru amenajarea băii au ales un mix and match pentru finisaje, care, împreună cu dușul de tip walk-in, amplifică spațiul. Cum nici baia nu face excepție de la conceptul extra-organizat și gândit până în cele mai mici detalii, are prevăzute spații generoase de depozitare atât sub lavoar, cât și în spatele oglinzii.

Craftr

Finisajele au fost achiziționate de la producătorul Girom, prin intermediul căruia plăcile ceramice pentru pardoseala cabinei de duș au fost transformate în mozaic.

Before

Apartament Craftr_before_Designist25After
Craftr

“O fi bine în rai, dar cele mai interesante persoane nu ajung acolo”, spunea Nietzsche cândva. Noi credem că fiecare își poate alege, și mai ales face, propriul colț de paradis, aici aproape. 😉

Fotografii: Cosmin Dragomir

46 Comments

 1. kimms

  cum se face incalzirea? nu s evede niciun calorifer nicaieri…Iar Acul in dulap e frumos, dar eficineta energetica e f proasta. asa ca trebuie sa iei in considerare si costurile ulterioare de intretinere

 2. Gabriel

  Din pacate raiul poate fi un purgatoriu la fel de bine, doar sa dea un vecin muzica tare.

 3. adriana

  Buna,

  Ai cumva idee de unde sunt luate lampile din dormitor?

  Merci frumos!

 4. Bună, Adriana,

  Lămpile din dormitor sunt IKEA.

  Mulțumim!

 5. Bună, Gabriel,

  Pare foarte liniștită zona, știu proprietarii ce știu dacă, după mai bine de un an, au ales să nu cumpere în altă parte. 🙂

  Mulțumim!

 6. Salut,
  Radiatoarele sunt in spatele draperiilor in birou si dormitor iar in living este sub unitatea AC.
  Referitor la eficienta, panourile perforate sunt operabile in cazul in care radiatorul sau ac-ul nu fac fata, insa pana acum nu a fost nevoie sa fie deschise.

 7. Tamas

  Buna,

  Si un plan ar fi interesant, pt ca dupa poze nu pot sa-mi dau seama cum e apartamentul exact.

  Multumesc.

 8. Mica

  Felicitari!!! Nu am mai vazut un design atat de bine realizat si nu-mi pot imagina o compartimentare mai utila si mai frumos gandita pt acest spatiu.

 9. S

  De unde sunt cumparate printurile din livingroom si birou? Multumesc.

 10. C

  Cameleo.ro

 11. Multumim!

 12. Flo

  Îmi puteți spune de unde sunt ușile albe de interior și parchetul? Mulțumesc.

 13. Usile sunt Porta Doors, parchetul este Kaindl.

 14. Corina

  Da si eu vreau sa stiu de unde sunt cumparate usile albe cu clantele de inox. Multumesc!

 15. jenia

  Cand am vazut prima data postarea, am zis genial! de fiecare data cand privesc pozele sunt incantata de amenajare.

  M-am intrebat ce parchet s-a folosit. Si am vazut intr-o postare anterioara. Cum de nu s-a folosit parchet masiv sau triplustratificat?

 16. Din pacate, in primul rand bugetul si timing-ul nu au permis folosirea unui parchet stratificat. In al doilea rand, pe termen lung, un laminat cu clasa de rezistenta medie sau mare se comporta ceva mai bine in timp sub actiunea ghearelor de catel, fara un prea mare efort in mentenanta sa.

 17. jenia

  Multumesc.

 18. ioan

  Desi in mare pare a fi un apartament dragut,mi-as permite sa fac(nu cu rautate )cateva obiectii si anume:partea electrica lasa de dorit,cabluri peste tot,inclusiv deasupra usii de la salon,dormitor ,bucatarie,faianta de la bucat ,evacuarea de la hota inestetica si gresit montata,covorul din salon destul de mare ptr acel spatiu,in rest mobilierul de bun gust,apropo:culoarea parchetului este un pic obositoare.

 19. Alexa

  Draga Ioane,probabil este prima oara cand intrii pe un site care se ocupa cu proiectele de design interior si nu ai reusit sa faci diferenta intre pozele cu apartamentul inainte si dupa amenajare si esti usor bulversat.Este ok,ni se intampla tuturor.

 20. Roxana

  Buna Catalin,

  Este foarte frumos ce ati reusit sa faceti. Indraznesc sa te intreb cu ce echipa ati lucrat pentru finisajele interioare( zugravi, faiantari, parchetari).

  Multumesc anticipat.

 21. Mihaela

  Bună ziua
  Apartamentul este superb. E un link pe care îl accesez des pentru ca apartamentul este foarte asemenator cu apartamentul nostru. Ne dorim o renovare a băii, care arata cu puțin mai bine decât baia inițială. Totul este atât de organizat, calm, dar prietenos în aceleași timp. Îmi puteți spune cum pot lua legătura cu dvs pentru a vea în ce măsură putem colabora pentru renovarea apartamentului meu?
  Multumesc

 22. Buna Roxana,

  Toata renovarea a fost facuta alaturi de Fronte Design, de la demolari pana la mobilier.
  O zi buna!

 23. ioan

  Imi cer scuze ptr comentariu dar am citit articolul fara achelari,,intamplator lucrez in domeniu si stiu ce-nseamna calitate,aceste lucrari imi trec prin mana mea,daca doriti am putea colabora intr-un fel,eu lucrand in Torino.Toate cele bune si inca odata scuze.

 24. Roxana

  Buna Catalin,
  Iti multumesc foarte mult pentru raspuns!
  Roxana

 25. Buna, Mihaela,

  Ne bucuram ca iti place amenajarea! Poti gasi foarte usor echipa CRAFTR, e de ajuns un search dupa numele lor. 🙂

  Succes!

 26. Simona

  Sunt impresionata de tot set-up-ul in apartament. Am si eu un apartament de aceeasi dimensiune si aproape aceeasi asezare. Imi face cu ochiul tot ce vad si ma incanta. Doar ca am constrangeri, ca toata lumea de buget. Felicitari!

 27. Iulia

  Unde a disparut masina de spalat?

 28. Noua masina de spalat rufe este in bucatarie, incorporata sub blat.

 29. Mada

  Care a fost costul amenajarii? Defalcat pe incaperi si fara electrocasnice?.ms

 30. Alina

  Salut Catalin,

  Rezultatul e perfect. Ce materiale au fost folosite pentru mobilierul din baie?

  Multumesc:)

 31. Buna,
  Nu exista un cost detaliat pe incaperi.
  Atat renovarea cat si mobilierul au fost ofertate la comun, nu pe piese sau camere.

 32. Buna Alina,

  Mobilierul din baie este realizat din PAL melaminat pt cadre si MDF vopsit pt fronturi si alte elemente vizibile.

  Multumim!

 33. Cami

  Felicitari pentru baie, foarte reusita avand in vedere de unde s-a plecat si unde s-a ajuns.

 34. DC

  Sticla pentru cabina de dus , de unde a fost achizitionata ?

 35. Vio

  Locuiesc intr-un apartament in Cosmopolis si sunt foarte multumita, l-am luat de la cinevva gata mobilat, insa am nevoie de cateva sfaturi cu privire la modul in care ar trebui sa renovez sufrageria, ca sa se potriveasca cel mai bine cu personalitatea si gusturile mele. .. Help?

 36. Designist

  Bună, Vio. Te rugăm să ne trimiți un mesaj privat fie la designist@designist.ro, fie pe pagina de Facebook a Designist.ro și noi îți vom răspunde cu siguranță.

 37. Designist

  Bună! Pentru mai multe detalii, te rugăm să contactezi echipa de designeri.

 38. tom

  Baia arata frumos amenajata ,dar restul casei pare trist rece . Noul design se indreapta spre nimic atragator fata de casele vechi primitoare .

 39. Ghica Daniela

  Ce suprafata are dormitorul matrimonial? Noi avem un dormitor de 10 mo si ma gandeam daca am putea sa folosim acelasi mod de aranjare a mobilei. Stiti cumva adancimea dulapului si ce dimensiune are patul? Multumesc mult si arata ft bine amenajat apartamentul!

 40. Designist

  Bună, Daniela! Te rugăm să iei legătura cu arhitectul Cătălin Sandu (CRAFTR) pentru detaliile amenajării.

 41. Anca

  Cat a costat toata renovarea? Inclusiv mobila?

  Multumesc,
  Anca

 42. Unde este aparatul de aer condiționat?
  Apartamentul este exact pe gustul meu: simplu, aerisire și luminos.

 43. Irina

  Salutare! Ati putea pune din nou planul apartamentului? Multumesc mult!

 44. Total Design

  Buna ziua,

  Felicitari! O amenajare superba pentru acest apartament.

  Si Total Design activeaza in acest domeniu de peste 15 ani si poate vom colabora pe viitor.

  Cu respect,
  Echipa Total Design

 45. Calin

  Buna,

  Din ce material sunt confectionate panourile perforate din living?

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed