Cum să faci un colț de rai din 3 camere și 54 metri pătrați. În București.

“Fă rai din ce ai!” Sau, mai exact, din cât ai. 🙂 Un rai de 54 de metri pătrați, calm, liniștit, colorat, ordonat, luminos și extra organizat. Și nu, nu se află dincolo de nori, ci chiar aici aproape, în București, pe Aleea Circului. 🙂

CraftrCu siguranță vi-l mai amintiți pe Cătălin Sandu, arhitect și co-fondator al studioului de arhitectură și design CRAFTR, implicat în proiectul premiat la New York, LifeEdited, adică transformarea unui apartament de 39 de metri pătrați într-un cămin cu 6 zone cu funcțiuni diferite. Acest colț de rai bucureștean este apartamentul de trei camere, în care trăiește chiar el, împreună cu prietena lui, Laura, și cățelușa Dora “Labradora”.

CraftrCătălin ne-a povestit că provocarea acestui proiect a fost o organizare cât mai funcțională în spațiul dat, care să răspundă tuturor nevoilor lor. Cum de le-a ieșit atât de… perfect armonizată cu aspectul luminos, lejer, aerisit? Timp de un an și jumătate au locuit într-un apartament similar, la o aruncătură de băț de acesta. Nu numai că nu au vrut să plece din zonă, dar asta le-a dat suficient timp să se gândească la soluțiile ce pot maximiza și transforma cu totul spațiul.

After

Craftr

BeforeApartament Craftr_before_Designist8

Echipa CRAFTR a reușit în aproximativ un an (cu tot cu aprobări de construcție), cu un buget de până în 30.000 euro, să transforme un banal apartament de trei camere înghesuite într-o gură de aer proaspăt, un spațiu aerisit din care să nu lipsească nimic: un dormitor, o bucătărie echipată complet, un living generos, dining pentru douăsprezece persoane, un birou/posibilă cameră pentru copil și loc de depozitare cât cuprinde.

Craftr

Am optat pentru o cromatică preponderent formată din alb și gri pentru pereți, în timp ce pentru pardoselă, pe care am dorit-o mult mai vibrantă, am folosit un parchet cu esență de nuc. Textura puternică a parchetului o regăsim în toate încăperile, amplificând spațiul și dându-i coerență”, povestesc Cătălin și colegul său de la CRAFTR, Andrei.

After

Craftr

Canapeaua este marca Innovation, iar masa extensibilă Skovby. Ambele sunt aduse în România prin intermediul Moor. Ne plac mult fotografiile alb-negru de pe perete.

Before

Apartament Craftr_before_Designist26

CraftrCând se extinde, masa de dining poate primi în jurul ei 12 persoane. Tot aici îi place lui Cătălin să lucreze, deși în apartament a mai fost amenajat un birou. Din experiență spunem că e foarte fain să variezi locul de lucru acasă. 🙂

Craftr

Mobilierul este predominant proiectat de CRAFTR și executat de către Fronte Design. Din această categorie privilegiată face parte și băncuța de la fereastră, complementară mesei de dining, cu rolul secret de a îngloba caloriferul și unitatea de aer condiționat, plus spațiu de depozitare.

Craftr

“Livingul se detașează de bucătărie printr-un element decorativ, o bibliotecă cu o compoziție dinamică care se desfașoară pe două laturi, ideală pentru expunerea obiectelor de decor și a cărților. De partea cealaltă a bibliotecii, mai găzduiește și o serie de corpuri de depozitare ale bucătăriei, inclusiv frigiderul,” ne spune Cătălin.

After

CraftrBefore

Apartament Craftr_before_Designist6

Craftr

Biblioteca formată din cuburi a fost ridicată pe verticalele peretilor, atât din motive estetice și ergonomice, cât și pentru a masca un număr mare de țevi, ce străbat întreg imobilul, din acoperiș până în subsol. O mare problemă a blocurilor mai vechi, dar rezolvată printr-o soluție ingenioasă!

Craftr

Bucătăria ingenioasă, integrată foarte bine cromatic, este impecabil organizată. Au fost “pitite” cu grijă un frigider măricel, o mașină de spălat rufe și alta pentru vase. Ne place mult această optimizare atât de aerisită a spațiului, precum și lumina naturală, de care s-a profitat la maximum în toate încăperile. Îi și vedem pe Laura și Cătălin pregătind micul dejun, lângă fereastra dinspre Aleea plină de copaci ce duce la Parcul Circului, în timp ce Dora dă din coadă nerăbdătoare. 🙂

After

Craftr

Before

Apartament Craftr_before_Designist5

Craftr

De la cei doi arhitecți aflăm că: “dormitorul este tratat minimalist, în nuanțe de gri și alb, în care diferite texturi, precum cărămida aparentă și furnirul de nuc, conferă spațiului un caracter relaxat și confortabil.”

Craftr

Apartament Craftr_Designist14

Echipa CRAFTR a proiectat și placajul de lemn din dormitorul matrimonial, de asemenea, din motive de optimizare a spațiului. Are rolul de a integra un blat pliabil pe care stă in mod normal un laptop, când Cătălin și Laura se uită la filme din pat. Iar mai târziu, dacă va fi cazul, va găzdui un televizor montat deasupra acestui blat rabatabil.

Cărămida este cea originală a imobilului, veche din 1960, și care s-a păstrat în două dintre camere.

Craftr

IMG_3352Dora Labradora testând designul dormitorului. 🙂

Cel de-al doilea dormitor a fost amenajat momentan ca spațiu de lucru sau de găzduire a oaspeților. Cătălin și Andrei ne explică ideea de la care s-a plecat în amenajarea temporară a acestei camere: “mobilierul custom asigură o folosire foarte eficientă a pereteluifundal, pe care se sprijină canapeaua. Această cameră este gândită să își poată schimba funcțiunea în timp – prin înlocuirea canapelei și a corpurilor suspendate de deasupra acesteia. Cu un pat rabatabil, ea poate deveni camera unui copil.” Dar momentan Laura și Cătălin o consideră camera de adolescentă a Dorei “Labradora”. 🙂

Apartament Craftr_Dora Labradora_designistDora, portret la ea acasă. 🙂

Craftr Craftr

Biroul, la fel ca și mobilierul camerei, poartă semnătura CRAFTR și a fost executat tot cu ajutorul Fronte Design, dar pe un picior IKEA. 

Craftr

CraftrPentru amenajarea băii au ales un mix and match pentru finisaje, care, împreună cu dușul de tip walk-in, amplifică spațiul. Cum nici baia nu face excepție de la conceptul extra-organizat și gândit până în cele mai mici detalii, are prevăzute spații generoase de depozitare atât sub lavoar, cât și în spatele oglinzii.

Craftr

Finisajele au fost achiziționate de la producătorul Girom, prin intermediul căruia plăcile ceramice pentru pardoseala cabinei de duș au fost transformate în mozaic.

Before

Apartament Craftr_before_Designist25After
Craftr

“O fi bine în rai, dar cele mai interesante persoane nu ajung acolo”, spunea Nietzsche cândva. Noi credem că fiecare își poate alege, și mai ales face, propriul colț de paradis, aici aproape. 😉

Fotografii: Cosmin Dragomir

46 Comments

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed