Studio de 40 mp sau cum tot felul de alăturări istețe îți pot face viața mai simplă

Se dau următoarele: o garsonieră nerenovată de la darea în folosință, la mijlocul anilor ’60 (bonus – situat lângă Cișmigiu), un burlac open minded care lucrează în domeniul industriilor creative și un arhitect care știe să facă spațiile mici să pară mai mari. Se obține un studio sleek, în alb și negru, care îți arată că unele lucruri sunt făcute să fie pereche.

Ți-am mai povestit despre Alexandru Călin, arhitectul care a regândit cei 40 de metri părtați ai acestei locuințe, atunci când ți-am prezentat un birou fucsia al unor ITiști din Bacău. Se pare că lui Alexandru îi plac alăturările istețe și contrastele, chiar și când nu folosește roz aprins. 🙂

De această dată a decis să meargă pe alb-negru și pe ideea de complementaritate, care se regăsește atât în modul în care a abordat spațiul, cât și în cromatică. Iată perechile pe care le-am identificat și care îți pot servi drept inspirație pentru casa ta, mai ales când ai de “îmblânzit” un spațiu compact.

studioul alb-negru

Spațiu mic – compartimentare eficientă

Amenajarea se potrivește cuiva care vrea să se simtă bine acasă, dar petrece mai mult timp în afara ei. 🙂 Tocmai ce l-am descris pe actualul proprietar! Compartimentarea smart, folosirea din plin a albului, din tavan până-n podea, și lumina naturală ne-au făcut să uităm că avem la dispoziție doar 40 de metri pătrați. A contribuit, trebuie să recunoaștem, și senzația că putem oricând lua masa cu Tilda Swinton. 🙂 Dining într-o garsonieră – da, se poate! 🙂

studioul alb-negru

Mobilierul custom made, de inspirație nordică, a fost desenat și executat cu Mobilaunicat.ro.

studioul alb-negru

Minimalism – ludic

Într-un spațiu mic precum acesta, liniile pure, simplitatea și finisajele în tonuri de alb oferă spațiu de respiro. Combinația de alb-negru nu produce prea mult “zgomot”, iar pe noi ne-a făcut să ne gândim la un cadru de film.

Tocmai pentru că decorul este mai degrabă “reținut”, simțul ironiei și personalitatea jucăușă a proprietarului se fac mai bine văzute: capul de rinocer din materiale multicolore este doar unul dintre exemple, un altul sunt cartoon-urile pop art cu Secret Life of Heroes.

studioul alb-negru

Detalii scenografice – spații de depozitare inedite

Corpurile de iluminat sunt cele care dau ritm și atmosferă spațiului locuit, întocmai ca într-un cadru de film, unde lumina oferă importanța cuvenită spațiului și personajelor. Ne place mai ales lampadarul de la VOX care prin statura și silueta sa sobră amintește de un studio de fotografie. Tot la ideea de punere în scenă ne duce și spațiul de conversație: „Luați loc aici, vă ascultăm! Aprindem și lumina ca să vă vedem mai bine. ”

Dar, pentru că viața presupune și chestiuni practice, nu putem să nu remarcăm și spațiile de depozitare ingenioase situate deasupra intrării de la baie, dar și nișa de lângă hol.

studioul alb-negru

„Poftiți în lumina reflectorului!”. E de la VOX prin BoConcept

studioul alb-negru

Oglinda rotundă pare ochiul unui obiectiv de cameră foto care privește către alt decor.

studioul alb-negru

Înăuntru – în afară

E o graniță fină între interior: dining, bucătărie, zona de canapea (care se extinde și se transformă în spațiu de dormit), și zona vitrată  –  cu un mic spațiu de conversație în fostul balcon, devenit parte integrantă a micuței locuințe. Ne-a plăcut cum golul unei foste ferestre a fost umplut cu o mică bibliotecă, care și filtrează lumina amiezii.

studioul alb-negruAh, și ne-a mai plăcut soluția de iluminare –  corpurile de iluminat cilindrice, negre,  care te pot salva atunci când ai tavane joase și cauți ceva între plafonieră și pendant. :). Aceleași corpuri de iluminat au fost folosite și în bucătărie.

Fotografii: Alexandru Călin și Ioan Bădilă

26 Comments

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed