Apartamentul Copper, din București. Sau când un arhitect începe să spună povești.

Acum câteva săptămâni am cunoscut-o pe Oana Gavrilă, care este arhitect și tocmai finalizase amenajarea unui apartament de 100 de metri pătrați, din zona Vitan, București. Vedem fotografiile, ne plac și urmează acea discuție care, în general, de partea multor designeri și arhitecți se termină cu “nu mă prea pricep la povești din cuvinte”. 🙂 Am încurajat-o pe Oana că, până la urmă, e vorba doar de o poveste pe scurt, care va răspunde câtorva întrebări… Și primim documentul, și ne dăm seama că povesta Oanei este atât de faină încât nu mai are nevoie decât de moderare din partea noastră.

Morala poveștii: nu dați înapoi de la poveștile “din cuvinte”, fac și mai expresive poveștile pe care le spuneți prin finisaje și obiecte. 🙂 Oana, ai legătura!

28Apartament Copper - Bucuresti - Designist

Oana Gavrilă este arhitect la Diez Office:

Povestea acestui apartament a început acum mai bine de un an, când am primit un mesaj timid într-o seară, care suna cam aşa : “Bună seară, Sunt C., prietena lui I. Când vă pot suna să vă întreb detalii legate de amenajarea unui apartament? C”.

Discuţii la fel de timide au continuat până la începutul anului 2015, când beneficiarii au ales şi au cumpărat acest spaţiu: un apartament de patru camere, de 100 de metri pătraţi.

26Apartament Copper - Bucuresti - Designist

Dăm acum cuvântul proprietarei, care ne lămurește asupra debutului “timid” al poveștii:

Sunt anumiţi paşi pe care îi faci când te decizi să cumperi o locuinţă: cauţi apartamentul/casa, te duci la bancă, te enervezi la bancă, începi să plăteşti rate, renovezi apartamentul şi apoi te muţi.

Noi am făcut paşii invers (aşa or face toţi inginerii?!?). Am început ‘aventura apartament’ cu 2 covoare cumpărate din Maroc şi cu un apel telefonic către un arhitect pe care nu îl văzusem niciodată.

Deşi încă nu găsisem un loc al nostru, aveam câteva cerinţe: apartament luminos, bucătărie mare, 3 camere, plăci de mozaic în baie şi bucătărie, butoane la dulapuri, bibliotecă mare-mare, mobilă de bucătărie turcoaz în stil franţuzesc şi neapărat perdele albe de in.

După ceva peripeţii am găsit apartamentul (nu o să mint, nu a fost dragoste la prima vedere, încă visez la un balcon imens). După alte peripeţii, intrasem şi noi în rândul lumii, plăteam rate, cum ar veni, făceam lucrurile în ordinea firească.

Aşa că în ianuarie 2015, am sunat din nou arhitectul să ne întâlnim şi să stabilim ce putem face în noua locuinţă.

27Apartament Copper - Bucuresti - Designist

Apartamentul, ne-a mai povestit proprietara, nu are un balcon imens, ci unul meschin, și se afla într-un bloc construit în 1992, iar spatiul generos, cităm, “nu te impresiona cu nimic.” Fiind vorba de o cameră în plus față de planul inițial, compartimentarea s-a făcut astfel: bucătărie, camera de depozitare, living, dormitor matrimonial, dormitor pentru copil, baie matrimonială, baie pentru oaspeți și hol cu rol de dressing.

In afara mobilei de bucătărie, noptierei pentru El, corpului de depozitare din dormitor și oglinzii din baia mica (de la IKEA), toate corpurile de mobilier au fost realizate pe comandă, inclusiv canapeaua și patul din dormitor. Iar corpurile de iluminat vin de la IKEA și Kare.

8Apartament Copper - Bucuresti - Designist

diana_oros_2015-0458

Oana ne ghidează acum prin etapele amenajării:

Îmi aduc şi acum aminte momentul în care am ajuns în apartament şi m-am întrebat “oare cum a putut locui cineva aici?”. Dar beneficiarii m-au liniştit şi mi-au spus că de fapt fusese un spaţiu ocupat de o firmă.

În tot apartamentul pardoselile erau finisate cu gresie, uşile erau dintr-un furnir scorojit cu inserţii din panouri de sticlă, clasicele jaluzele verticale stăteau la locul lor de cinste, iar pe lângă toate acestea praful plutea în aer.

După această vizită am început discuţiile cu beneficiarii pentru a înţelege ce îşi doresc de la acest spaţiu. Ideile de bază pe care le-am primit au fost următoarele: ne dorim o locuinţă colorată şi în pas cu noile trenduri, în care să ne simţim bine în momentul în care ajungem acasă. Şi, foarte important, bucătăria trebuie să aibă plăci ceramice colorate, iar mobilierul trebuie să fie turcoaz/verde pastel.

2Apartament Copper - Bucuresti - Designist

Într-un final mobilierul bucătăriei a ajuns să fie gri cu accente verzi 🙂 De ce? Pentru că am găsit exact modelul pe care şi l-au dorit beneficiarii într-un magazin care furnizează mobilier standard, iar diferenţa de preţ între cel standard şi cel făcut pe comandă era majoră. Aşa că le-am propus beneficiarilor să facă un mix între bucătăria standard şi cea pe comandă. Proprietara mi-a spus “ok, sunt dispusă la acest compromis, dar trebuie să am o cameră turcoaz”, iar câştigător a fost dormitorul.

3Apartament Copper - Bucuresti - Designist Am introdus această bucătărie într-unul dintre articolele noastre recente referitoare la finisaje din ciment și piatră naturală în bucătărie.4Apartament Copper - Bucuresti - Designist 5Apartament Copper - Bucuresti - Designist

Partea cea mai frumoasă pentru un arhitect este atunci când primeşte acceptul de la client pentru conceptul propus din prima discuţie. Asta s-a întâmplat în cazul acestui proiect. M-am apucat de treabă, am discutat cu beneficiarii studiul de fezabilitate prin care le indicam obiecte, imagini de referinţă, pentru a-şi da acceptul, iar reacţia lor a fost: “da, aşa vrem să arate!”

Zis şi făcut! Discutăm şi propunerile 3D ale spaţiilor, iar răspunsul final a fost acelaşi : “da, aşa vrem să arate casa noastră!”. Nu vă puteţi imagina ce satisfacţie poate să aibă omul/arhitectul respectiv în momentul în care clientul îi spune din prima că amenajarea propusă este exact ceea ce şi-a dorit pentru casa lui!

1Apartament Copper - Bucuresti - Designist

“Deşi livingul este camera cea mai mare din apartament, toţi prietenii noştri preferă bucătăria şi până acum pot spune că bucătăria este locul cel mai folosit din toată casa. Eu prefer să şi lucrez aici, în loc de living. În bucătărie, soţul meu a dorit neapărat cuptor negru şi blat de lemn. Aşa că după ce am schimbat 3 plite, 2 hote şi 2 frigidere, rezultatul este ce vedeţi acum. Tot aici am găsit loc şi pentru tabla cu magneţi.”, ne-a spus proprietara.

6Apartament Copper - Bucuresti - Designist

Urmează partea grea a proiectului, detaliată de Oana:

O echipă de specialişti preiau spaţiul pentru a executa modificările, reparaţiile, suplimentările sau “demolările” propuse în proiect. Partea cea mai grea a fost în momentul în care instalatorii electrici au început refacerea şi suplimentarea sistemului electric. Prin pereţi nu aveam cum să tragem toate firele, pentru că absolut toţi pereţii din casă sunt din beton şi asta ar fi însemnat să “mutăm” tot blocul 🙂

Ne-am decis atunci să le tragem prin pardoseală, care la momentul respectiv era finisată cu gresie, pe care oricum aveam de gând să o acoperim cu o şapă şi apoi să alegem un alt finisaj. Dar în momentul în care am început să o spargem am descoperit că nu era un singur strat de gresie, ci trei!!! Ceea ce înseamnă că fiecare proprietar pe care l-a avut apartamentul a pus câte un strat de finisaj fără să îl mai scoată pe cel deja existent.

Înlăturarea celor 3 straturi de gresie a însemnat o muncă de aproximativ 2 săptămâni, în care trebuia să respectăm orele de linişte. Dar oricât de mult ai încerca să respecţi acele ore, tot ne-a fost greu din cauza sistemului constructiv al blocului. Este un imobil făcut din plăci din beton prefabricate, tip celule. Aşadar, dacă proprietarul de la parter dă o gaură în perete, o aude şi vecinul care stă cu 8 etaje mai sus, dar şi vecinul de la scara cealaltă. După ce am terminat de spart şi am testat răbdarea vecinilor, restul a fost mai uşor.

14Apartament Copper - Bucuresti - Designist Baia matrimonilă, cu cada îmbrăcată în cupru15Apartament Copper - Bucuresti - Designist

De ce i-a spus acestui apartament “Cooper House”?

Oana: Totul a pornit în momentul în care s-au schimbat caloriferele şi, implicit, trebuia să schimbăm şi ţevile care se racordau la coloane, şi atunci am spus: “dar de ce să le vopsim? Le lăsăm aşa!“ Iar beneficiarii au fost de acord şi mi-au lăsat mână liberă.

Implementarea designului a început în momentul în care am început să caut prin magazine finisajele pentru băi. Cea pentru oaspeţi a suferit modificarea radicală faţă de proiectul iniţial: în proiect erau propuse culori neutre – bej şi maro, dar în momentul în care am ajuns în magazin şi am văzut plăci ceramice de 10×10 cm la un preţ foarte bun, noul concept începuse să ia contur în mintea mea. Aşa că i-am sunat pentru că de data aceasta nu mai era vorba de un detaliu, ci schimbam toată încăperea, şi am obţinut rapid acceptul lor şi pentru această modificare. 🙂

16Apartament Copper - Bucuresti - Designist 17Apartament Copper - Bucuresti - Designist 18Apartament Copper - Bucuresti - Designist

Continuăm povestea pe încăperi:

“Holul, fiind lung, a preluat rolul de dressing, pentru că în dormitor nu am vrut să aglomerăm spaţiul. Pentru mine tot timpul a reprezentat o problemă laterala aceea de 60 de centimetri care te izbeşte în momentul în care intri într-un spaţiu. Şi atunci am integrat un dulap cu poliţe deschise, pentru le da posibilitatea de a-şi personaliza spaţiul… deschis şi practic.

Amprenta mea în zona de la intrare se traduce prin amplasarea unor elemente reconvertite. Am păstrat o uşă veche, am vopsit-o şi am transformat-o în oglindă. Percep păstrarea unui element din vechiul spaţiul ca pe o moştenire, iar de câte ori am ocazia să facă asta nu ezit. Clasicul taburet de la intrare a fost făcut dintr-o putină din lemn pe care am vopsit-o în aceleaşi culori cu “rama” oglinzii şi am accesorizat-o cu o pernă, în loc de capac, pentru şezut.

29Apartament Copper - Bucuresti - Designist

Trecem prin holul dressing şi, pe lângă o cămară generoasă în care se pun flori de soc la uscat, borcane şi alte din cele necesare la casa omului, ajungem în living:

În living, cerinţele au fost clare: canapea, corp TV, măsuţă de cafea, bibliotecă şi birou. Doar că nu e aşa simplu precum pare. 🙂 Canapeaua trebuia să fie extensibilă şi să aibă forme deosebite, în nici un caz “clasică” în adevăratul sens al cuvântului. Am vizitat vreo trei magazine ce furnizează astfel de mobilier, dar nu am avut noroc. Aşa că a fost făcută pe comandă.

Biroul în prima fază a fost propus cu blat din lemn şi picioare metalice vopsite electrostatic, dar în timpul şantierului stând şi uitându-mă la ţevile de la calorifere mi-am zis că trebuie să le fac şi pe cele de la birou la fel. Elementul de cupru l-am preluat şi pentru măsuţa din living, dar asta după ce m-am asigurat că masca pentru cada din baia matrimonială are material suficient.

13Apartament Copper - Bucuresti - Designist 12Apartament Copper - Bucuresti - Designist

Zona de noapte am vrut neapărat să o despart de restul casei şi le-am creat un hol mic între baia matrimonială şi dormitor, pentru a le oferi intimintate – deschizi ușa și intri într-un hol mic din care se face accesul în dormitor și în baia matrimonială.

Dormitorul a fost câştigătorul culoarei turcoaz și tot aici au fost integrate plăci de lemn pictate manual, pe perete. Obiectul special este un geamantan din 1920, pe care l-am trimis la retapițat (la interior): acum are rol de noptieră şi spaţiu de depozitare pentru măsuţa de machiaj.

9Apartament Copper - Bucuresti - Designist

“Televizorul” din faţa patului are suportul din lemn… Care televizor? Da, nu exită un televizor în dormitor, dar veioza a costat cât unul, aşa că a ieşit această glumă. 🙂

20Apartament Copper - Bucuresti - DesignistVeioza din dormitor, i se mai spune și “televizorul”. 🙂

10Apartament Copper - Bucuresti - Designist Pernuța Frida vine de la Maluuj, un studio de design românesc. Am folosit și noi o pernă de la ei în amenajarea garsonierei de 37 de metri pătrați.19Apartament Copper - Bucuresti - Designist

Baia matrimonială a avut aceeaşi temă ca şi bucătăria: plăci ceramice colorate pe pardoseală. Era să renunţăm la plăcuţele colorate, pentru că în momentul în care au fost îndepărtate cele trei straturi de gresie, am descoperit un mozaic alb, care era superb şi am vrut să îl păstrez. Problema a fost că nu era pus pe întreaga suprafaţă, aşa că am revenit la culoare.

Masca din cupru pentru cadă a luat naştere tot pe şantier, când stăteam şi mă întrebăm cu ce acoperim latura căzii. Având elementele din cupru în jurul meu, “piticul” de pe creier s-a activat din nou: “dar de ce nu o faci tot din cupru?”. Şi atunci am început căutările, dar problema rămânea: cine o va executa? L-am convis pe domnul instalator să îşi facă timp de lucru pentru ea în timpul orelor de linişte. Tabla a fost pusă aşa cum ne-a fost livrată, nu am tratat-o cu lac, din dorinţa de a prinde patina aceea frumoasă în timp.

diana_oros_2015-0527

Baia de oaspeţi are personalitate prin dispunerea asimetrică a unor plăci gablene de faianţă, iar accentul de culoare este dat de oglinda turcoaz, cu spaţiu de depozitare.

O altă parte frumoasă a acestui proiect a fost că proprietarii şi-au dorit foarte mult mânere haioase, colorate, altfel că la final am mers împreună la shopping: trimite două fete la shopping dacă vrei să le vezi fericite. 🙂 

Și povestea Oanei se termină, pentru moment, aici.

21Apartament Copper - Bucuresti - Designist 23Apartament Copper - Bucuresti - DesignistBaia de oaspeți

22Apartament Copper - Bucuresti - Designist

Nu-i așa că arhitecții spun povești frumoase? 🙂 Pe noi chiar ne-a inspirat Oana.

Fotografii: Diana Oros

25 Comments

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed