Living, dining și dormitor în 38 de metri pătrați, chiar în centrul Bucureștiului. Și un decor seren, care te transportă departe, spre țările nordice.

Despre spațiile mici și amenajările lor inedite ți-am mai tot povestit, dar parcă niciodată îndeajuns, pentru că mereu mai e ceva nou de învățat. De exemplu, că există un mini-apartament ca o oază de liniște și bunădispoziție chiar în mijlocul aglomerației urbane din București. Unde mai pui că încalcă și normele obișnuite ale organizării unei zone open-space: are pat și în living, iar pe perete bucătăriei stau lipite manual aproximativ două mii de monede! Te-am făcut curios? Ce bine. 🙂

mini-ap-magheru_annterior_designist15

Despre Anna Chițan, de la Annterior, ne-ai mai auzit vorbind acum doi-trei ani, când îți povesteam cum e să amenajezi un apartament de 100 de ani, în Timișoara. Între timp am aflat că rezolvă probleme legale în viața de zi cu zi, dar și compartimentări problematice ale vechilor apartamente comuniste, și nu numai, în timpul mai puțin liber. Așadar, ne-am gândit s-o luăm la întrebări despre mini-apartamentul de 38 de metri pătrați din centrul capitalei, pe care l-a amenajat toamna trecută.

Microfonul e pornit, toată lumea pe poziții, Anna ai legătura! 🙂

mini-ap-magheru_Annterior_Designist3

Unde este amplasat mai exact mini-apartamentul?

Se află în plin bulevard Magheru, în apropierea sălii Dalles, dar fiind poziționat astfel încât toate ferestrele sunt orientate spre o curte interioară a blocului, este un apartament cu foarte multă liniște. Acea curte interioară, amenajată de curând, este o oază de verdeață și natură chiar la fereastra apartamentului, în centrul absolut al orașului.

mini-ap-magheru_annterior_designist17

Din ce an este imobilul din care face parte apartamentul?

Imobilul în care se află apartamentul a fost construit în 1958 și, din păcate, nu este vreo capodoperă arhitecturală, nici pe departe, ci o clădire de filosofie comunistă ridicată cu scopul de a găzdui cât mai mulți oameni și probabil și cu acela de a obtura vederea către clădiri mai demne de admirat, dar cu “istoric nesănătos.”

mini-ap-magheru_annterior_designist19

Fotoliul retro-contemporan a fost găsit și adus acasă de la Ping Pong Shop. Prietenii săi sunt lampadarul turcoaz, venit de la Hornbach, și taburetul cu rol de măsuță de cafea, de la IKEA. Împreună formează colțul de citit sau… colțul vesel, cum l-am numit noi. 😉 

mini-ap-magheru_annterior_designist11

mini-ap-magheru_annterior_designist13Cine locuiește aici și care este povestea achiziționării apartamentului?

Apartamentul a fost moștenit de proprietar de la o rudă îndepărtată și a rămas mult timp nelocuit și neamenajat. De curând, a decis să-l “reinventeze”, cu scopul de a fi închirat.

Care este brief-ul amenajării de la care ai plecat? Au existat cerințe specifice din partea proprietarului?

Am “beneficiat” de multă încredere din partea proprietarului, astfel încât brieful a fost destul de sumar. Am căzut împreună de acord că liniștea din apartament inspiră serenitate și calm, și am gândit totul în direcția aceasta.

mini-ap-magheru_annterior_designist16

“Oițele ne-au găsit pe noi, nu noi pe ele. Sunt decorative și, deși puțin ludice, am considerat că rimează cu intenția noastră estetică,” povestește cu haz Anna.

mini-ap-magheru_annterior_designist18

mini-ap-magheru_annterior_designist20Patul din living a fost construit din lemn, pe dimensiunile alcovului. Ține loc și de canapea, pe timpul zilei, îmbie și la un pui de somn odihnitor după-amiaza, iar seara, tragi cortina și te așezi la un film. Cum îți spuneam, zona de noapte e reprezentată de dormitor.

mini-ap-magheru_annterior_designist21

Cum ai schimbat compartimentarea inițială a locuinței?

Peretele despărțitor dintre bucătărie și living a fost singurul eliminat, iar efectul a fost neașteptat chiar și pentru noi. Apartamentul s-a umplut brusc de lumină și am obținut senzația de spațiu: suprafața de 38 de metri pătrați aproape că a devenit neverosimilă.

Am eliminat ușile balconului și am creat în acel spațiu o zonă de lucru. Ferestrele erau singurele care fuseseră deja înlocuite, dar ușile din apartament au fost toate schimbate. Oricât ne-ar fi plăcut să le salvăm, fiind niște uși din lemn care adăugau puțin caracter spațiului, n-a fost chip: din considerente de buget, timp și stare avansată de degradare. Am păstrat însă feroneria din bronz, care s-a dovedit a fi o frumusețe după câteva reprize de curățat.

mini-ap-magheru_annterior_designist35

mini-ap-magheru_annterior_designist31

Un pic neașteptat, dar scăunelele tradiționale de la masa de dining au fost găsite în Obor. 

mini-ap-magheru_Annterior_Designist

“În loc de faianță sunt aproximativ două mii de monede lipite individual pe perete. Mai în glumă, mai în serios, această acțiune a fost extrem de migăloasă și, dacă totul a decurs minunat pe parcursul proiectului, monedele ne-au pus nervii la încercare tuturor. Am petrecut ceva zile (și nopți) lipind monede, și-atât”, aflăm de la designer.

mini-ap-magheru_annterior_designist29

mini-ap-magheru_annterior_designist30

Care a fost bugetul și cât a durat amenajarea?

Bugetul stabilit inițial a fost de 10.000 de euro, dar a fost depășit până la urmă cu 10%, din pricini neașteptate și surprize inerente oricărui proiect. Amenajarea a durat aproximativ două luni și a cuprins lucrări de renovare consistente: refacerea pereților, a șapei de sub parchet, înlocuirea ușilor, demontarea și remontarea parchetului, schimbarea instalațiilor electrice și de apă, refinisarea băii. Apoi a urmat partea mai soft, de amenajare.

mini-ap-magheru_annterior_designist25

mini-ap-magheru_annterior_designist28Dormitorul este și el o oază de liniște, retrasă de ochii curioșilor. Noptierele neconvenționale, găsite la Visuell și Mobexpert, oferă o notă inedită stilului retro-contemporan, cu influențe nordice.mini-ap-magheru_Annterior_Designist8

mini-ap-magheru_Annterior_Designist5

mini-ap-magheru_Annterior_Designist1

mini-ap-magheru_annterior_designist23Finisajele din baie vin de la Hornbach și Leroy Merlin. Clanța în stil Art Nouveau face casă bună cu oglinda grațioasă găsită la Dedeman și cu auriul monedelor de la bucătărie.mini-ap-magheru_annterior_designist22

Încercăm cu greu să ne stăpânim entuziasmul, nu doar datorită soluțiilor găsite de Anna, și ci pentru că, iată, începe să se contureze vestea că există apartamente de închiriat amenajate designist, chiar în centrul orașului. 🙂

Fotografii: prin Annterior

30 Comments

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed