Cât te costă să amenajezi creativ un apartament de 2 camere într-o garsonieră de 37 mp

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_14

Totul a început de la o cameră goală de 36,75 mp și de la provocarea pe care ne-a lansat-o ansamblul rezidențial The Park, din București, la finalul anului trecut. Un proiect în care noi, cei de la Designist, am trecut de partea cealaltă a fileului și am jucat rolul designerului de interior. Vă spunem că nu e deloc ușor, mai ales când ai un buget fix, chiar restrictiv, și când principala cerință a brief-ului este să folosești cât mai mult design românesc.

Un proiect care ne-a bucurat, ne-a adus multe satisfacții și care ni s-a potrivit mănușă. Este unul dintre cele 5 noi showroom-uri de la The Park, pe care vi le vom prezenta în curând, rând pe rând. 🙂

Cat-te-costa-sa-amenajezi-un-apartament-de-doua-camere-intr-o-garsoniera-de-37-mp_23

Noi zicem că am reușit, fără a cheltui o avere, să conturăm una dintre cele mai cute garsoniere din București, dar asta rămâne să ne confirmați voi. Sperăm să vă placă mai ales vouă, celor cu spirit tânăr și iubitori de culoare :). Și da, garsoniera este de vânzare! (update: între timp s-a vândut).

Conceptul amenajării interioare este semnat de colega noastră Elis Popescu, care a făcut echipă cu arh. George Barbu pentru proiectarea mobilierului custom made, dar și cu mai bine de 20 de designeri români de produs de la care am cumpărat obiecte.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_2

Bugetul a fost de 6.600 euro + TVA și a inclus toate piesele de mobilier, corpurile de iluminat, decorațiunile, accesoriile, mânerele, salteaua, cuvertura de pat, finisajele decorative, manopera, materialele echipei de lucru, electrocasnicele (mai puțin combina frigorifică, care poate fi ulterior încorporată în mobila de bucătărie, în corpul special prevăzut).
Ce nu a inclus: parchetul și gresia din bucătărie, ușile, tâmplăria cu geam termopan, centrala termică, caloriferele, zugrăveala cu vopsea lavabilă albă, finisajele și obiectele sanitare ale băii, acestea fiind toate parte din dotările standard ale apartamentelor din blocul The Park.

Elis a pornit de la ideea de a contura un decor urban, cu accente ludice, presărat cu elemente mai puţin convenţionale: leagănul ce completează zona de conversaţie, etajere cu cărţi stivuite pe post de noptiere sau ilustraţii cu mesaje care te invită la interpretare şi îţi stârnesc un zâmbet în colţul buzelor.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_22

Garsoniera are o suprafață utilă de 36,75 mp și, chiar dacă e un spațiu compact, am pornit de la ideea că cel/cea/cei care vor locui aici NU și-ar dori să doarmă pe o canapea extensibilă. 🙂 Deşi un spaţiu mic pare mai uşor de amenajat şi mai puţin costisitor, el de fapt impune o serie de limitări. Acestea cer uneori soluţii mai complicate şi mai scumpe decât în cazul unor spaţii generoase.

“Am ţinut foarte mult să disciplinăm spaţiul, rezultând astfel 5 zone esenţiale pentru o locuire confortabilă: vestibul, bucătărie, living, dormitor cu dressing, loc de luat masa. Am reuşit, dacă vreţi, să amenajăm un apartament de 2 camere în 36,75 mp!”, povestește arh. George Barbu.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_16Pernuța decorativă este semnată de brandul românesc Maluuj. Preț: 95 lei, o poți comanda aici.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_8

Livingul a fost conturat pornind de la două elemente de bază: o canapea galbenă şi covorul ţesut manual de artista Maria Mihalachi din Piatra Neamţ, care are menirea să “aşeze” amenajarea în spaţiul decorativ şi artistic românesc. Astfel, nu e un living de oriunde, ci un living dintr-un apartament din România. 🙂

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_7

Alegerea canapelei a fost în sine o mică aventură. Iniţial, alesesem tot o canapea galbenă de două locuri de la made.com, un brand din UK, despre care v-am povestit acum ceva timp pe designist.ro. Acest brand din păcate nu livrează în România, așa că ne-am fi străduit să o aducem cu un transportator de la noi. Până am făcut toate demersurile necesare, modelul acela de canapea nu a mai fost disponibil, iar după ce am suferit vreo două zile după canapeaua respectivă am comandat online această canapea made în Poland (wintech.pl), care are trei locuri şi, în plus, a fost mai ieftină – 1.848 de lei prin vivre.ro.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_6“Cea mai mare provocare și, în același timp, o mare consumatoare de timp, a fost jonglarea cu Excel-ul în care notam fiecare piesă comandată, cu preţul aferent – bugetul iniţial presetat de către beneficiarul The Park fiind de 6.000 euro + TVA. În cele din urmă, am ajuns la o investiţie finală de 6.600 euro + TVA (adică aprox. 8.200 euro). Sigur, tocmai atunci când ai nişte constrângeri, fie ele de buget sau de spaţiu, apar exact acele soluţii şi idei la care altfel nu te-ai fi gândit”, povestește Elis.Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_20Masa cu 3 picioare este din lemn masiv și a fost realizată la comandă de Brut Concept în colaborare cu Laura Iosub. Preț: 880 lei.

 • Comoda și biblioteca din lemn (gama Nornas) sunt IKEA și au costat împreună 1.598 de lei.
 • Covorul creat de artista Maria Mihalachi este țesut la război, din lână. Prețul (pentru l 80 x L 140 cm) a fost de 351 de lei.
 • Draperiile (model Sanela), perdelele (model Lill) și galeria (model Racka) sunt IKEA și au costat împreună 286 de lei.
 • Ilustrația Apartment Cat este semnată de George Roșu, de cumpărat prin colorhood.com. Preț (50 x 70 cm): 262 de lei.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_21Căsuțele decorative din lemn vin de la Deco-box, creație Liliana Stoica, și au costat 120 lei/setul de 10 căsuțe. Le poți comanda prin pagina de facebook Deco-box.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_15Garsoniera noastră are și un loc de joacă. 🙂 Leagănul este semnat de timișorenii de la UȚA Furniture și a costat 226 lei. Noi am ales modelul UȚA 2. Tema de amenajare a presupus, pe lângă încadrarea într-un buget rezonabil, și reflectarea apropierii proiectului rezidențial de Parcul Tineretului. Astfel, a apărut ideea de a folosi leagănul -un element inedit pentru o locuință.

Leagănul care atârnă din tavan şi care funcţionează la interior mai degrabă ca un element decorativ, ludic, făcând conexiuni cu spaţiul exterior (parcul Tineretului din imediata apropiere) şi cu priveliştea superbă peste coroanele copacilor, este detaşabil astfel încât vara îl poţi lua cu tine în parc, ataşându-l de creanga unui copac, la o şuetă cu prietenii sau într-o pauză de dat cu rolele.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_1

Corpul de mobilier multipurpose (L 263 x 39 x 263 cm), cu două fețe, creează un vestibul, dar este și paravan pentru zona de odihnă, fără să blocheze lumina naturală. Nu este un corp masiv și plin, ci dimpotrivă designul său, realizat de arh. George Barbu, este un joc simetric de spații pline și see through. A fost realizat la comandă cu o firmă de mobilier din PAL și MDF și a costat 4.516 lei. Ce înglobează acest corp:

 • o zonă de cuier cu oglindă
 • două pantofare
 • diverse compartimente deschise, unde poţi așeza un rucsac, o geantă, coşuleţe cu chei şi multe alte lucruri indispensabile într-o casă
 • un compartiment unde poţi “parca” un troller mediu (ne imaginăm că viitorul locatar este un adevărat călător designist) sau cizme mai înalte
 • un dulăpior pentru depozitarea aspiratorului
 • etajere deschise pentru cărți, obiecte deco sau pentru cutii de depozitare (cutiile negre textile sunt IKEA și au costat 15 lei/buc.)
 • 6 sertare (3 pe partea cu holul și 3 pe partea cu dormitorul)

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_12

Livingul este separat de bucătărie printr-o masă lungă și îngustă, un hibrid între o masă și un corp de bar.  Are aceeaşi înălţime cu blatul de lucru, tocmai pentru a nu obtura trecerea luminii , dar mai ales pentru a deveni blat de lucru suplimentar în bucătărie.

Sub această masă (blatul are 50 cm lăţime), am gândit o etajeră pe rotile, cu două fețe, astfel încât, atunci când viitorii locatari au oaspeți, aceasta se poate muta cu ușurință, rezultând spațiu la masă pentru 6 persoane. În rest, există spaţiu liber pentru a sta confortabil cu picioarele şi pentru ca scaunele de bar să poată fi poziţionate și faţă în faţă.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_13

 • Masa este realizată pe comandă, după schițele noastre, pe cadru metalic vopsit în câmp electrostatic. Preț: 2.984 lei (include și corpul mobil din MDF gri deschis)
 • Ceasul este Diamantini & Domeniconi (model Riccio, îmbrăcat în bumbac croșetat tip bob de orez). Am fi avut și alte opțiuni made in RO, dar acesta se potrivea perfect aici! A costat 593 lei, îl poți comanda pe introdesign.ro

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_9

Scaunele de bar sunt rotative, prin urmare înălțimea lor este reglabilă – pot deveni și taburete,  în completarea canapelei din living, dacă ai oaspeți. Sunt din lemn de brad și costă 100 lei/buc. Le-am găsit, după multe căutări, pe bricowood.com, din Piatra Neamț. A trebuit să le finisăm cu un lac special. Pernuțele gri sunt IKEA.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_10

 Farfuriile zburătoare (un set conține două farfurii și un bol) sunt creația lui Dragoș Motica (prin ubikubi.ro) și costă 31 de euro/setul.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_25 Pendantele de deasupra mesei sunt din fetru, cu fir textil și sunt semnate de Anca Fetcu. Prețul lor a fost de 700 de lei, iar Anca le-a creat special pentru dimensiunile mesei. În restul zonelor, am folosit 4 plafoniere Philips (modelele Twirl și Ecomoods) comandate prin lampishop.ro. Prețul lor a ajuns la 970 de lei. Lampadarul negru din living este tot Philips (model Jasper) și a costat  336 lei. 

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_4 Bucătăria a fost realizată la comandă după schițele noastre. Fronturile sunt din MDF, iar interiorul este din PAL, desigur, pentru a ține costurile în frâu. Blatul este din lemn de mesteacăn și a fost cumpărat de la IKEA împreună cu mânerele metalice. Prețul mobilierului de bucătărie, cu tot cu cele două blaturi, mânere și iluminat LED, a fost de 7.417 lei. Chiuveta și bateria sunt Pyramis și au costat 250 lei, respectiv 380 lei. Electrocasnicele sunt Whirlpool și le-am obținut la prețuri mai bune decât în magazine. Au costat 1.640 de lei (plita + hota + cuptorul). Combina frigorifică se va încorpora ulterior în mobilier, în compartimentul special prevăzut. 

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_17Patul este model Mandal, de la IKEA. Cele 4 lăzi de depozitare ne-au convins că este alegerea cea mai bună pentru o garsonieră. Preț: 1.199 lei. Dressingul este din PAL neted, cu uși culisante, are două compartimente principale (pentru el şi ea) și a costat 2.172 de lei. Pentru că am realizat mobilierul custom made cu aceeași firmă, am obținut o reducere de preț la costul total al întregului mobilier.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_24

În dormitor, am folosit un sticker de perete care ține loc de tăblie de pat, tocmai pentru că spaţiul de aproximativ 50 cm dintre biblioteca multifuncţională şi pat nu ne permitea să irosim nici un centimetru. În acelaşi spirit, pernele decorative cu vulpi adormite sunt realizate din restul de material de la draperii, după ce le-am scurtat, personalizate de artista Ioana Bănică  – o poți contacta prin facebook: Marele Deget Mare.

Lămpile de veghe, pentru citit, sunt două becuri decorative cu fir textil suspendate de două console din lemn cumpărate de la IKEA – o soluţie pe care am mai văzut-o în diverse amenajări şi care a redus costurile, fără să facem rabat de la partea decorativă.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_19

Cărţile care plutesc pe perete sunt fixate cu ajutorul unei etajere speciale – Conceal Double Shelf by Umbra, design Miron Lior, câştigător al mai multor premii de design. Cărţile joacă astfel rol de noptieră. Preț: 186 lei/bucata prin homedeco.ro. Becurile Edisson cu fir textil au costat împreună 280 lei – prin tiffany-art.ro.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_18

Am ţinut că fiecare zonă să aibă un punct al său de atracţie și nu am neglijat holul. Astfel, volumul care înglobează baia a fost tratat diferit: cu ajutorul unui şablon creat de designerii de la Stencilit (un duo format dintr-un român şi o estoniană) am reuşit să personalizăm cei doi pereţi cu simbolurile cărţilor de joc, mergând în continuare pe firul ludic al amenajării.  Ne-a luat aproape o zi întreagă, dar a meritat! 🙂 Șablonul a fost un cadou de casă nouă de la Stencilit, dar el nu costă mult – 30.50 euro /buc.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_3

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_26

Ca să recapitulăm, așa arăta garsoniera când am văzut-o prima dată: goală și însetată de culoare 🙂

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_5

Ana Bănică de la Cai Verzi pe Pereți ne-a ajutat să montăm sticker-ul Mesteceni. Am avut nevoie de două kit-uri, preț: 180 lei/kit. Îl poți comanda și tu online aici.

Cat te costa sa amenajezi un apartamet de doua camere intr-o garsoniera de 37 mp_27Dacă te interesează să vezi garsoniera, poți să-ți programezi o vizită la The Park, folosind datele de contact de la acest link. Iar dacă ți-a plăcut ceva care nu este menționat în articol, scrie-ne la designist@designist.ro și încercăm să-ți oferim informația.

Și nu în ultimul rând, suntem onorați că livingul garsonierei este pe cea mai recentă copertă ELLE Decoration. 🙂

Garsoniera

Echipa de proiect
Concept design interior: Elis Popescu – designist.ro
Proiectare mobilier pe comandă: arh. George Barbu
Lucrări și montaj: Desco Construct

Dacă suntem pe stilul tău și dorești consultanță pentru amenajarea locuinței tale, scrie-ne pe adresa designist@designist.ro.

Fotografii: Alex Boghian, Robert David

61 Comments

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed