Știi că o amenajare e altfel când nu-i recunoști piesele. Bun venit într-un apartament din Timișoara!

Când descoperi o amenajare și după ce pui mai multe întrebări legate de piese afli că doar bucătăria nu a fost creată după desenele designerilor, îți dai seama că ești într-un cu totul altfel de decor, în care “regulile” vibrează după alte principii. Și da, următoarele întrebări care ți se aglomerează în minte sunt “dar canapeaua, măsuțele, lampadarul, patul, comoda… de unde vin, unde au fost realizate?”.

3Apartament Timisoara - Ezzo Design - Designist

Suntem în Timișoara, într-un apartament de 120 de metri pătrați, într-un bloc nou construit. Lumina retro, melancolică a fotografiilor ne introduce discret într-un scenariu eclectic unde nu numai amenajarea, dar și cea mai mare parte a pieselor sunt semnate de echipa Ezzo Design. Și sunt Made in Timișoara.

7Apartament Timisoara - Ezzo Design - DesignistChiar am fost curioși de ce designerilor Ezzo le place “calea mai grea”, aceea a realizării pe comandă a celor mai multe piese din decor. Avantajele sunt, cu siguranță, evidente: senzația neprețuită că ai intrat într-un cămin și totul se îmbină armonios, nu ai impresia unui mix&match pe care l-ai putea reproduce din magazine. Dar timpul, munca, lucrul îndeaproape cu micile ateliere care produc special o comodă, câteva măsuțe, un lampadar… ?

Îl lăsăm pe Ștefan Lazăr (creative director Ezzo) să vă explice de ce va alege întotdeauna această provocare:

“Majoritatea pieselor, chiar dacă au un corespondent pe piaţă, au fost modificate din punct de vedere al finisajelor sau chiar al proporţiilor. Am să fiu sincer: ne plac atelierele. Iubim mediul de lucru “murdar”. Nu ştiu cum şi de ce, dar nu avem o relaţie prea bună cu comercianţii. În sensul că nu ne prea plimbăm prin magazine. Ei nu ne ştiu la faţă şi nici noi pe ei. Mulţi au impresia că mergem “în altă parte”, dar nu, noi nu ne prea umezim degetele să rãsfoim cataloagele. Suntem nişte indivizi activi şi ne place să ne “înhăităm” cu persoane ce ni se aseamănă.

Poate pare nepractic şi timp pierdut, dar am senzaţia că efortul meu, cât de mic, va ajuta să se dezvolte şi piaţa noastră. Dacă ar fi după mine, nu aş cumpăra nimic de afară, aş executa totul aici la noi, cu români, dar sunt des prins în imposibilitatea de a face anumite elemente şi explicaţia e simplă: lipsa tehnologiei, meşteşugul pierdut, tradiţia întreruptă de revoluţia industrială.”

9Apartament Timisoara - Ezzo Design - Designist Canapeaua, măsuțele, lampadarul vintage, din MDF vopsit negru, consola dinspre hol au fost toate realizate pe comandă, după desenele designerilor. Aplicele sunt și ele o creație spontană, ingenioasă, cu becuri Edison.10Apartament Timisoara - Ezzo Design - Designist Ne plac nișele vitrate create în peretele ce separă livingul de bibliotecă. Zona de zi e mult mai luminoasă, iar rezolvarea scenografică, ca un tablou înrămat (în stânga cu o compoziție naturală din trunchiuri de mesteceni) contribuie la scenariul artist al spațiului.11Apartament Timisoara - Ezzo Design - Designist

Primele intervenții în apartament au fost la nivelul finisajelor, totul fiind preluat la gri. Au apărut bineînțeles și obstacolele, de exemplu alinirea la același nivel a finisajelor pentru podea, ce aveau diverse grosimi, iar șapa fusese deja turnată. A mai fost montarea unității de climă, unde a fost nevoie de multe ajustări ale sistemului deja existent, prevăzut cu comandă internă, în timp ce unitatea montată nu răspundea acestei comenzi.

Dar cea mai provocatoare operațiune a fost încorporarea centralei în mobilierul de bucătărie comandat la IKEA și revopsit. Pe scurt, mutarea ei de pe poziție ar fi însemnat pierderea garanției. Astfel au recurs la modificarea instalației de dedesubt. Apoi “în funcţie de poziţionarea corpului de pe colţ (care o ascunde) a fost stabilită placarea cu faianţă a peretelui în dreptul blatului, încât celelalte corpuri suspendate să se alinieze la partea superioară cu corpul de pe colţ şi la partea inferioară cu bordura faianţei”, explică Ștefan Lazăr.

14Apartament Timisoara - Ezzo Design - Designist

Nicio piesă nu a post propusă în proiect până când designerii nu s-au asigurat că o pot și realiza, chiar dacă asta uneori presupune, cum recunoaște amuzat Ștefan, ca la vopsitoria auto să fie vopsite calorifere și frigidere. 🙂

Un alt argument în favoarea realizării pe comandă a pieselor e controlul mult mai bun asupra întregului proiect: “Pe lângă faptul că pot controla produsul în aşa fel încât să iasă exact nuanţa pe care eu mi-am dorit-o, pot estima şi timpul pe care îl voi consuma în implementarea proiectului. Dacă plec la vânătoare după obiecte o să iasă un melanj între ceea ce am găsit şi ceea ce mi-am dorit. Iar vânătoarea unei singure piese poate dura și o săptămână”, ne-a povestit Ștefan.

12Apartament Timisoara - Ezzo Design - Designist Bancheta mov, biroul cu cadru din cupru, biblioteca și decorațiunile cu iz industrial au fost toate special create pentru amenajare. Mecanismul de ceas este realizat din alucobond învelit în foaie de cupru antichizată. Doar scaunul de birou a fost comandat în Anglia.13Apartament Timisoara - Ezzo Design - DesignistCuierul din stejar masiv și scaunele “de teatru”, din lemn și metal, au fost lucrate după desenele designerilor.

Care e rolul designerului de interior în viziunea lui Ștefan?

“Clienţii nu vin la mine ca la o croitoreasă, pentru că au ei ideile,  dar nu ştiu să coasă la maşină. Vin la un designer, aşa că le spun de la început să-mi explice la ce le trebuie, cum şi când poartă “rochia” şi mai departe ştiu ce am de făcut.”

15Apartament Timisoara - Ezzo Design - Designist Ce am pus pe listă din dormitor? Peretele gri acoperit de instalația de becuri vintage și tăblia din perne a patului!16Apartament Timisoara - Ezzo Design - Designist 17Apartament Timisoara - Ezzo Design - DesignistComoda a fost lucrtată pe comandă. Am reținut jocul eclectic al mânerelor.

Bineînțeles că propunerile sunt discutate, însă amprenta pe care designerul o lasă asupra amenajării este cea a creativității la nivel de forme, volume, nu se rezumă doar la a coordona piese deja existente într-o unitate estetică agreată.

18Apartament Timisoara - Ezzo Design - DesignistPeretele băii matrimoniale a fost placat cu lemn de abachi special pentru saună, băițuit.19Apartament Timisoara - Ezzo Design - Designist

În baia mică dulapul verde e o creație dedicată acestei amenajări, lămpile au fost revopsite, iar plăcuțele de faianță și gresie – mozaic vin din Anglia, de la Topps Tiles.

“Lavoarul din cupru este lucrat de o familie de romi care face cazane de ţuică. Pe perioada verii ei vin în Banat să lucreze cazane, dar sunt de origine din Galaţi. Numele lor – Bobocea şi Mihalache :)”.

20Apartament Timisoara - Ezzo Design - Designist 21Apartament Timisoara - Ezzo Design - Designist

Ne-a scăpat ceva. Posterele filmelor celebre grafic integrate în decor. Le dorim cinefililor care locuiesc aici să-și deruleze cât mai armonios și sofisticat filmul casei lor. Decorul îl califică din start în categoria filmelor de artă, ever green-urile de care nu te-ai despărți duminica, într-o lumină nostalgică, caldă ca a acestui cuib altfel, din Timișoara.

Fotografii: Andi Popescu 

25 Comments

 1. Alexandra

  Aveti idee de unde sunt achizitionate taburetele crostetate?

 2. Anna

  Exista un distribuitor Topps Tiles in RO? Imi place foarte mult faianta din bucatarie!! Multumesc!

 3. Lili

  Taburete crosetate am vazut la Mobexpert.

 4. Mihai

  Daca nu ma insel am vazut in Ikea.

 5. Ana, Nu prea are cum sa existe un distribuitor al lor in Romania pentru ca si ei sunt la randul lor tot niste comercializanti, dar poti sa comanzi de la ei de pe site. Asa am procedat si noi.

 6. Alina

  Foarte placut rezultatul muncii acestei echipe de design! Idei frumoase si interesante. 🙂

 7. Covorul e foarte interesant, unde se poate comanda?

 8. Oana

  Buna, de unde este achizitionat tabloul cu menora din living?

 9. Alex

  Stiti cumva unde gasesc si eu aseenea lampa cu trepied?(cea din poza a 7)

 10. Alex

  *asemenea

 11. Alex, lampi similare poti gasi si pe http://www.deco-boutique.ro/

 12. Alexandra

  Incearca pe site-ul http://www.made.com

 13. Alexandra

  Diferenta de pret in favoarea http://www.made.com e graitoare.

 14. Alex

  Multumesc Gabriela .:)

 15. Raluca

  Imi puteti spune de unde se pot achiziționa crengile decorative? De asemenea, unde se poate vopsi mobilierul de la Ikea?
  Mulțumesc.

 16. Sorana

  comenyile de pe http://www.made.com se pot livra si in Romania? Multumesc

 17. Bună, Sorana,

  Deși ei spuneau că livrează în Europa, nu livrează în România. Ce poți face este să comanzi într-una din țările în care ei livrează și să rogi prieteni care stau acolo să ți le trimită în România. Noi așa am plănuit. 🙂

 18. Alexandra

  Asta înțeleg eu prin design! Felicitari!

 19. Alexandra

  De unde se poate achizitiona cada?

 20. Ana Maria

  Fotoliul, de unde poate fi achizitionat? Exista si alte culori?

 21. Designist

  Ana Maria, nu cunoaștem furnizorul fotoliului. Dacă ținem cont de ce ne povestește Ștefan Lazăr (creative director Ezzo) la începutul articolului, s-ar putea să fie realizat la comandă sau cumpărat de undeva și customizat (retapițat) de ei . Te sfătuim să iei legătura cu biroul de arhitectură Ezzo, care a realizat amenajarea, pentru mai multe detalii.

 22. Iva

  Ceau, de unde se pot achizitiona trunchiurile de mesteceni?

  Multumesc!

 23. Cristian

  Baia matrimoniala m-a impresionat extrem de mult. Mi se pare piesa de rezistenta a apartamentului. De multa vreme caut idei de bai si am vazut cateva similare dar aceasta consider ca atinge toate nevoile. Sa-mi pot duce planul la indeplinire as avea cateva intrebari care sa ma ajute:
  – De unde pot achizitiona cada?
  – Lemnul abachi special pentru sauns, baituit se efectueaza doar la comanda?
  – `Stativul` de lemn al lavoarului si inclusiv lavoarul de unde imi recomandati sa le achizitionez?

  Va multumesc

 24. Designist

  Buna, Cristian! Pentru mai multe detalii despre amenajare, iti recomandam sa iei legatura cu echipa Ezzo Design, autorii proiectului.

 25. Lampadarul din biblioteca este original? De unde este comandat?

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed