Swissôtel – quiet luxury, undeva între Viscri și Elveția, chiar la Poiana Brașov

Toamna aceasta ne-a adus deja câteva călătorii de designist. 🙂 Una dintre excursiile-experiență de care am avut parte a fost la Poiana Brașov, unde am fost oaspeții Swissôtel.

Aceasta a fost camera noastră la Swissôtel.

Swissôtel este un loc special. Iar dacă nu ai remarca rapid detaliile de inspirație transilvăneană ale designului interior, ai putea crede că ai ajuns la schi, în Elveția. Un hotel nou-nouț în Poiană, despre care îți povestim în continuare, din proprie experiență. 👇

Swissôtel, aflat la doi pași de telecabină, înconjurat de o pădure de brazi, a fost inaugurat chiar în vara acestui an. Conceptul amenajării a pornit de a ideea de a insera în designul interior minimalist o serie de elemente transilvănene. Inspirat din patrimoniul arhitectural al satelor din Transilvania, în special al satelor săsești Viscri și Șona, aflate în patrimoniul mondial UNESCO, designul interior aduce în atenția călătorului acest vibe transilvănean printr-o serie de elemente caracteristice caselor din zonă: grinzile aparente și mobilierul din lemn, lâna în cazul mochetelor, pereții tencuiți cu var și paleta cromatică, inspirată de fațadele albastre ale caselor săsești. 

Designul hotelului de 5 stele celebrează patrimoniul material transilvănean, reinterpretat contemporan prin colaborări cu arhitecți, designeri și meșteșugari locali – o întreagă echipă de specialiști care și-a adus contribuția la rezultatul final. Accentul cade pe simplitatea și firescul elementelor naturale.

Lemnul nordic termotratat este materialul central în decor și vine cu o notă caldă atât în camere, cât și în spațiile comune, inclusiv în lifturi.

Mobilierul din lemn masiv, lucrat cu grijă, reflectă meșteșugul tradițional transilvănean, creând un spațiu contemporan, dar care păstrează din farmecul rustic al regiunii Viscri: vei remarca mici elemente sau traforuri ale lemnului, care te duc cu gândul la satul din patrimoniul UNESCO.

Design multisenzorial și sustenabilitate

Swissôtel din Poiana Brașov ne-a oferit în weekend-ul pe care l-am petrecut aici o experiență unică de relaxare și ne-a conectat cu natura, pe care o simți din orice colț al hotelului. Dar hai să-ți povestim mai întâi despre miros – o aromă de miere, flori și pădure pe care o simți încă de la intrarea în lift. Apoi te conduce, ca un fir roșu al întregii experiențe, prin spațiile comune ale hotelului, apoi către camera ta, ca și cum ai fi la SPA și atunci când ai plecat de acolo. 

Camera noastră – nivelul Loft. 

Am aflat de la Alexu Toader, consultant de dezvoltare pentru Swissôtel Poiana Brașov și promotor al mișcării de revitalizare a satelor din Transilvania,această aromă specială este o componentă esențială a atmosferei relaxante de la Swissôtel Poiana Brașov: 

Lemnul folosit în amenajare este Thermowood, pin nordic netratat chimic, din surse sustenabile. Procesul de tratare termică conferă lemnului o durabilitate deosebită și o stabilitate remarcabilă, păstrând în același timp un miros natural plăcut de pădure, miere și flori. Thermowood este folosit de obicei în proiectele de arhitectură ecologice, datorită rezistenței la condiții meteo aspre și sustenabilității sale. Un aspect inedit și extrem de important este că, pentru a reduce risipa, a fost folosit același tip de lemn în toate zonele: fațadă, tavane, traforuri, balustrade, mobilier interior și SPA.”

Hai să-ți povestim despre conceptul de design multisenzorial care stă la baza senzației de “tot unitar” pe care am experimentat-o la Swissôtel. 

Designul multisenzorial este o abordare în designul interior, care are ca scop stimularea simultană a mai multor simțuri pentru a crea interacțiuni mai profunde între utilizatori și spații sau obiecte, pentru o experiență per total mai bogată, captivantă. În loc să se concentreze doar pe elementele vizuale (așa cum se întâmplă adesea în designul clasic, să-i zicem), designul multisenzorial ia în considerare simțurile tactile, auditive, olfactive și uneori chiar gustative, pentru a oferi o experiență completă.

Mirosul este unul dintre cele mai puternice simțuri în ceea ce privește crearea unei experiențe memorabile. În designul multisenzorial, mirosurile sunt utilizate pentru a crea o anumită atmosferă sau pentru a evoca emoții specifice. Integrarea simțurilor multiple devine esențială pentru a transforma spațiile din simple structuri funcționale în medii care îmbogățesc experiența utilizatorilor. Prin utilizarea materialelor naturale, texturilor organice, a iluminatului adaptiv, a sunetelor naturale și a mirosurilor, arhitecții și designerii creează medii care oferă această experiență holistică.

Primul hotel de 5 stele din Poiană

Swissôtel Poiana Brașov are un concept inedit, care îi conferă un statut unic în peisajul hotelier din România.

Am aflat că este primul hotel de 5 stele din Poiană și primul hotel din România ce aparține lanțului hotelier Swissôtel. 

Nu este un hotel mare, ai mai degrabă senzația aceea de boutique hotel, însă toate camerele sunt mari și spațioase. Are doar 64 de unități, ale căror suprafețe variază între 50 mp și 100 mp. Cei care poposesc aici sunt persoane care aderă la mișcarea quiet luxury, care înțeleg nevoia de intimitate și apreciază conceptul inedit de design al hotelului – de la turiștii internaționali care explorează Transilvania până la cei din România, care caută o escapadă “de designist”, așa ca noi. 🙂

“Este amplasat strategic în inima Transilvaniei, dar și lângă pârtie, înconjurat de natură, oferind cadrul ideal pentru relaxare. Dintre atuurile hotelului: excelența elvețiană – oferim standarde ridicate de profesionalism, tipice pentru brandul premium Swissôtel; sustenabilitate – reducem risipa de energie și impactul asupra mediului prin soluții eco-friendly; quiet luxury – redefinirea luxului prin eleganță subtilă, care se îmbină armonios cu mediul înconjurător; natural wellbeing: construim stare de bine prin integrarea naturii în toate aspectele experienței la hotel, de la SPA-ul boutique la locația privilegiată în inima munților. În plus, aș adăuga abordarea personalizată: pentru că toți suntem diferiți, camerele și apartamentele nu sunt standardizate, ca la un hotel convențional, iar serviciile sunt personalizabile pentru a răspunde nevoilor fiecărui oaspete”, adaugă Alexu Toader.

O colecție de vase dedicată hotelului

Cănile și vasele decorative din camerele hotelului au fost create de Viscri Ceramics, un studio de ceramică contemporană din Viscri. Artisții ceramiști folosesc tehnici vechi de olărit pentru a crea piese contemporane. Glazurile folosite sunt inspirate de nuanțele de var regăsite pe fațadele caselor din sat. Colecția de cești și vase decorative create pentru Swissôtel Poiana Brașov sunt inspirate de albastrul caselor din Viscri, păstrează vizibilă textura organică a lutului și a fost lansată la Romanian Design Week anul acesta. 

“Colecția de ceramică albastră de la Viscri Ceramics este completată de o serie de pahare din sticlă albastră reciclată, inspirate de pocalurile de împărtășanie săsești și manufacturate în Mediaș de Atelier Stycle. Aceste obiecte reprezintă o combinație între sustenabilitate, design contemporan și măiestrie tradițională, elemente care se regăsesc constant la nivelul hotelului”, ne povestește Alexu Toader, consultant de dezvoltare pentru Swissôtel Poiana Brașov.

Echipa de proiect. Și ce echipă! 

Swissôtel Poiana Brașov este un proiect de arhitectură și design interior, la care a lucrat o întreagă echipă de specialiști. O serie de colaborări care conturează un spațiu ce devine un statement de design contemporan, inspirat de patrimoniul cultural al Transilvaniei și infuzat cu sustenabilitate și precizie elvețiană.

  • ➡️ Întregul concept al designului interior și al fațadei este realizat de echipa Cumulus, sub conducerea arh. Eliza Yokina și arh. Adrian Soare. Conceptul redefinește experiența luxului prin integrarea naturii și a identității comunitare transilvănene în ADN-ul hotelului. Designul spațiilor combină materiale naturale, suprafețe mate și texturi brute cu altele moi, creând un refugiu liniștit. Camerele reprezintă o interpretare modernă a unui interior transilvănean, recepția aduce piatra muntelui într-un mediu cald, iar atmosfera SPA-ului subliniază o conexiune profundă cu natura, cu vegetație luxuriantă și o lumină calmantă. Fațadele hotelului oferă o declarație vizuală impresionantă, dar armonioasă, încadrând pădurea și conectând interiorul cu natura. Clădirea se integrează perfect în peisaj, cu un exterior elegant și atemporal. 
  • ➡️Arh. Nicolae Petrencu, arhitect coordonator și șef proiect pentru amenajarea spațiilor comune – regăsim aici linii contemporane curate, îmbinate cu detalii calde, de inspirație locală.
  • ➡️ Echipa Primitiv Plants a adus expertiza sa din domeniul plantelor în zona SPA-ului, care pune accentul pe conexiunea profundă cu natura, prin vegetație luxuriantă și elemente de calm și vitalitate.
  • ➡️ Experiența în aer liber este îmbogățită de Poteca Studio – grădina este o extensie serenă a hotelului, îmbinând flora locală cu un peisaj care devine un refugiu liniștit pentru oaspeți.
  • ➡️ Arh. Corvin Cristian și Plus Minus Arhitectura semnează designul interior al restaurantului hotelului – un design care reflectă esența ospitalității transilvănene. Prin simplitatea sa și detaliile subtile, spațiul a fost gândit ca un canvas, care poate găzdui evenimente pop-up și decoruri cu elemente de inspirație rurală.

Ne-am simțit răsfățați

Confortul oaspeților este o prioritate la Swissôtel Poiana Brașov, ceea ce am simțit în toate aspectele experienței de cazare. Noi am stat într-o cameră de tip Loft (acestea au o terasă maaare de tip rooftop + jacuzzi în aer liber!) și am avut sentimentul că întindem mâna și atingem brazii. 🙂 Am admirat un apus spectaculos din cameră ⬇️, chiar la check in, și ne imaginăm cum ar fi fost să-l fi urmărit din jacuzzi, cu un pahar de prosecco, dar nu am fost pe fază. 

Am aflat că este primul hotel din România care promovează conceptul de private SPA atât prin aceste jacuzzi-uri exterioare de pe terasele anumitor camere, cât și prin integrarea unui sistem de rezervări la Purovel SPA (primul SPA boutique inspirat de cultura elvețiană a vitalității) în așa fel încât fiecare oaspete să se bucure de discreție și liniște.

Așa se vedea pădurea de pe terasa camerei noastre. 

Am avut cei mai pufoși papuci ⬇️ pe care i-am primit vreodată într-un hotel, halate moi și produse cosmetice naturale de la Purovel – te simți cu adevărat răsfățat!

Noi nu am ajuns la SPA (era prea frumos afară și am vrut să ne bucurăm de cât mai multe plimbări în natură), dar am aruncat un ochi: te poți bucura de masaje terapeutice, tratamente faciale și alte proceduri de wellness, toate realizate cu produse premium. După o zi petrecută pe pârtiile de schi, cui nu i-ar prinde bine?! 🙂

În concluzie, ne-a plăcut Swissôtel Poiana Brașov și am mai programa o ședere și la iarnă, când brazii și munții vor fi acoperiți de zăpadă. Este locul acela unde te bucuri de o experiență de relaxare completă, atât pentru corp, cât și pentru suflet. Aici, natura devine o extensie a hotelului, iar fiecare element de design și confort îți va bucura ochiul de “designist”. 🙂

Deasupra terasei aveam cerul și logo-ul hotelului. 🙂

Fotografii: menthol.ro / Florin Cristache
Fotografie din dronă: Ana Rubeli
Fotografii care reflectă experiența noastră: designist.ro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed