Google House București: o intervenție ce dă măsura creativității racordată tehnologiei

Cum birourile noastre preferate sunt Birourile Google de peste tot din lume, ne-am bucurat să vedem o casă Google în București: dacă nu un birou permanent, ne mulțumim și cu o casă temporară, care dă măsura creativității conectate tehnologiei de top.

Google House - Bucuresti - Designist (9)

Google House a fost deschisă pe 20 mai, iar de implementarea proiectului s-a ocupat agenția FCB Bucharest. Decorul este semnat de arhitectul Dragoș Șolot, cu care am povestit mai în detaliu despre intervențiile necesare pentru a transforma un spațiu dat (e vorba de spațiul showroom-ului cafenea Maison 13, din București) înr-o casă cu 5 camere, pentru o familie contemporană racordată tehnologiei și internetului.

Google House - Bucuresti - Designist (10) Pentru că timpul conturării decorului a fost de doar 2 săptămâni (!), a fost închiriată o barcă nouă și transformată în canapea. Realizarea uneia pe comandă ar fi depășit deadline-ul amenajării.Google House - Bucuresti - Designist (11)

Înainte de a intra în povestea amenajării, premisa proiectului ne-a pus în fața unor cifre aproape “uimitoare”: ştiaţi că o treime dintre românii conectaţi la internet intră on-line de îndată ce se trezesc?; sau că Google Maps e preferat de peste trei sferturi dintre români?; iar Google Translate e folosit de aproape 60% în călătoriile lor?.

Concluzia, întărită de studiul „Internetul în viaţa de zi cu zi”, comandat de Google şi realizat în cinci ţări: România, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Polonia, este clară: în viaţa oricărei familii contemporane internetul este cât se poate de prezent. De aici Google House.

Google House - Bucuresti - Designist (12)

“Transformarea unui spaţiu de tip bar-cafenea (Maison 13) într-o locuinţă unifamilială a fost o provocare. Casa Google avea nevoie de amenajarea a cinci camere în care tehnologiile specifice Google să fie integrate în funcţie de interesele sau ocupaţiile unei tinere familii care iubeşte călătoriile, filmele, muzica sau domeniul IT.

Mi-am propus aşadar să adaptez designul şi functiunile unei case obişnuite la stilul de viaţă al familiilor contemporane, care necesită o actualizare constantă cu tendinţele şi cu inovaţia. Punctul cheie al intervenţiei mele a fost propunerea şi transformarea unor obiecte în piese de mobilier interactiv, care să permită integrarea în mod organic a tehnologiilor Google.”, povestește arh. Dragoș Șolot.

Google House - Bucuresti - Designist (13)Bucătăria

Odată stabilit conceptul, cât timp a durat până la conturarea decorului Google House? Şi cât de mare a fost echipa pe care a trebuit să o coordonezi?

Am avut la dispoziţie două săptămâni din momentul aprobării conceptului şi până la momentul implementării propriu-zise. În acest interval au fost produse elementele desenate de mine şi achiziţionate celelalte obiecte pentru decorare. Iar din punct de vedere amenajare, Maison 13 s-a transformat în Casa Google în doar trei zile. În acest timp, cu ajutorul echipei FCB Bucharest, formată din zece oameni, ne-am concentrat eforturile pentru a acomoda cât mai natural noul decor.

Google House - Bucuresti - Designist (3)

De unde vin piesele cu care ai compus decorul? Şi cât timp a luat crearea celor special concepute pentru Google House?

Am folosit elemente cât mai uşor de găsit şi care, printr-o intervenţie minimă, să poată dobândi o funcţiune nouă, completată de aplicaţiile Google. Practic am propus o conversie a unor obiecte care de cele mai multe ori sunt folosite cu un alt scop.

Ca exemplu ar fi: barca transformată în canapea, cufărul cu ecran interactiv, barul făcut din piese LEGO, mobilierul de bucătărie, oglinda din dormitor transformată în TV, “mocheta” din hol care a devenit o hartă etc. Toate acestea au luat formă după ce propunerea mea a ajuns la departamentul de producţie al agenţiei de publicitate FCB Bucharest, care a lucrat în acest sens timp de o săptămână.

Google House - Bucuresti - Designist (1) Dormitor cu tablouri Deco Box, cu care te-ai întâlnit deja pe Designist, dar și la Made in RO – Târg de design românesc.Google House - Bucuresti - Designist (7)Cufărul cu ecran interactiv

Mai sunt şi alţi creatori din România implicaţi în proiect, în afară Lilianei Stoica, de la Deco Box? Când am văzut barul Google din LEGO, ne-am gândit la Creative Brick. 🙂

Intervenţia Lilianei de la Deco Box s-a potrivit perfect pe conceptul propus, la fel a fost şi cea a lui Paul Budan de la Origamic.ro, care face origami pentru a transmite mesaje într-un mod cât mai creativ. În cadrul acestui proiect am integrat piesele origami din nevoia de a direcţiona vizitatorul către bucătărie şi astfel am decorat un perete întreg cu un stol de 200 de cocori coloraţi care păreau că zboară într-acolo.

Google House - Bucuresti - Designist (2)“Mocheta”-hartă și stolul de cocori origami care te ghidează spre bucătărie.

Google House - Bucuresti - Designist (4)Tablou Deco Box

Poate unii dinte voi ați vizitat casa, în cele 3 zile în care a fost deschisă, și ați interacționat cu tehnologiile adaptate fiecărei încăperi în parte. Iar dacă nu, mai multe detalii despre tehnologiile folosite și alți parteneri implicați, aici.

Dragos_Solot_Architect - DesignistDragoș Șolot, tânărul arhitect care semnează decorul Google House

Fotografii: Cristi Duminecioiu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed