Povestea unui apartament cu influențe tradițional-jucăușe, din centrul vechi al Capitalei

Stilul nordic contemporan a devenit teren de joacă pentru Anna Chițan, designerul Annterior, obișnuită deja să șlefuiască apartamentele mici până scoate la lumină comori ascunse sau monede noi și strălucitoare, după caz. 🙂

Pentru că Anna este o povestitoare pricepută, ne-am gândit să o lăsăm chiar pe ea să explice capitolele amenajării cu accente tradițional-jucăușe, ale unui apartament de două camere și 40 de metri pătrați, aflat chiar în centrul istoric al Bucureștiului.

apartment-centru-vechi_Annterior_Designist24Ne-a plăcut încă de la început ideea ingenioasă de a înrăma o ie românească: super tablou decorativ!

Așadar, așază-te rapid pe un fotoliu confortabil sau dă pe silent telefonul la birou, căci l-am adaptat designist pe a fost odată ca niciodată pentru a te ghida prin capitolele acestei amenajări. 🙂

Capitolul 1: Introducere în tema amenajării

Proprietarii și-au dorit o amenajare în care să regăsească în primul rând referințe și motive tradiționale, puțin arhaice, dar și interbelice românești, toate integrate într-un context ușor scandinav.

apartment-centru-vechi_Annterior_Designist28

“Cred că ideea cu leagănul ne-a venit când, căutând alte obiecte de mobilier, l-am remarcat în zona de grădină a unui magazin Mobexpert și am avut o epifanie. 🙂 Ca să ne asigurăm că nu e doar o soluție amuzantă și estetică, ci și una practică, a fost nevoie să îl asiguram cu un cârlig înșurubat până în placa de beton dintre etaje. Este, fără discuție, cel mai confortabil loc din casă și, de când am finalizat acest proiect, mă tot gândesc că am și eu nevoie de un leagăn similar în viața mea,” ne povestește amuzată Anna.

Capitolul 2: Intriga poziționării 

Apartamentul se află într-o clădire situată la limita centrului istoric, însă clădirea nu este una specială. Proprietarii și-ar fi dorit un spațiu într-un imobil cu mai multă personalitate, însă problemele de structură și de siguranță seismică au deturnat decizia către o clădire mai puțin fermecătoare, dar mai sigură.

apartment-centru-vechi_Annterior_Designist25Măsuța din living vine de la Kika, iar covorul de la IKEA.

Capitolul 3: Desfășurarea achiziționării apartamentului

Proprietarii sunt din provincie și au achiziționat apartamentul pentru fiica lor ce urma să se mute la București pentru studii. Aceasta locuiește acum împreună cu o colega și cred că sunt niște tinere studente foarte norocoase. 🙂

apartament-centru-vechi_Annterior_Designist16

Capitolul 4: Momentul culminant al compartimentării

Ceea ce este acum dormitor, fusese inițial livingul apartamentului și vice versa. Accesul în fostul dormitor se făcea doar prin living. Am eliminat peretele dintre bucătărie și dormitor. Fără această modificare holul și bucătăria apartamentului ar fi rămas niște spații extrem de întunecate.

Acum accesul către living și cel către dormitor sunt independente și, astfel, cei ce locuiesc aici dispun de mai multă libertate de mișcare – atât cât se poate într-un spațiu mic.

apartament-centru-vechi_Annterior_Designist17

“După eliminarea peretelui dintre living și bucătărie, pentru compensarea rezistenței am înlocuit peretele cu stâlpi și grindă din șine de tren, pe care le-am lăsat aparente,” aflăm de la designer.

apartment-centru-vechi_Annterior_Designist21

apartment-centru-vechi_Annterior_Designist20Vasele decorative de lut vin din Obor.apartment-centru-vechi_Annterior_Designist19

“Bănuții sunt cei de cinci bani, de cupru, obținuti de la bancă cu insistențe de a primi doar noi și strălucitori. Rezultatul mi se pare spectaculos și chiar merită osteneala aplicării bănuț cu bănuț, dar poate că o vreme o să încerc altceva, mai simplu de pus în practică, dar nu mai puțin spectaculos”, ne-a mărturisit Anna.

apartment-centru-vechi_Annterior_Designist18

“Mobila de bucătărie și insula au fost realizate la comandă de către cel mai priceput și ingenios tâmplar. Am folosit un blat de lemn de la Hornbach. Scaunele fără spătar, cu șurub, le-am găsit la Kika și au fost exact ACELE scaune pe care ni le doream,” ne povestește cu entuziasm Anna.

Capitolul 5: Concluzia amenajării în cifre

Bugetul a fost de 11.000 de euro și amenajarea a durat un pic mai mult de două luni. Și acest apartament a fost renovat în totalitate, s-au refăcut și consolidat pereți, au fost înlocuite întreaga instalație electrică și sanitară, precum și ușile, am refacut șapa și parchetul, au fost izolați o parte din pereții exteriori și apoi a fost mobilat și decorat.

apartament-centru-vechi_Annterior_Designist14

“Corpurile de iluminat din dormitor sunt do it yourself. Electricianul ne-a ajutat și a mutat circuitele electrice astfel încât să fie poziționate în dreptul noptierelor, și apoi am îmbrăcat firele în sfoară și am adăugat becurile care se sting și se aprind prin acționarea unui fir care iese din fasung,” ne-a spus Anna.

apartament-centru-vechi_Annterior_Designist4

apartament-centru-vechi_Annterior_Designist13Minunatul cufăr vintage și covorul cu motive tradiționale vin de la Heartwood.ro, iar pălăriile de paie întregesc colțul românesc din dormitor.apartament-centru-vechi_Annterior_Designist10

apartament-centru-vechi_Annterior_Designist9Noptierele geometrice vin de la Kika, iar patul scandinav a fost găsit la IKEA. O notă subtilă de vopsea turcoaz deschis era exact ce îi lipsea unui perete alb, scos acum din anonimat. 🙂 apartament-centru-vechi_Annterior_Designist1Pentru a păstra influențele art-nouveau ale Bucureștiului interbelic, baia a fost finisată cu mozaic alb-negru tip tablă de șah.apartament-centru-vechi_Annterior_Designist6

“Lavoarul este realizat dintr-un lighean din tablă emailată, căruia i-am făcut o gaură pentru scurgere și astfel am înlocuit chiuveta clasică cu o soluție foarte simplu de realizat și foarte ieftină,” aflăm de la designerul Annterior.

apartament-centru-vechi_Annterior_Designist8

Cine a spus că polițele din baie nu pot avea și rol decorativ, pe lângă cel uzual de depozitare?

De ceva timp încoace trendul tradițional își face loc la masă, pe pereți, pe tricouri, bijuterii, jucării, direct în casele noastre. Amenajarea Annei ne-a convins încă o dată că românescul se pretează perfect și pentru generația în conversi și geacă de piele, care poate nu mai recită la fel de duios Miorița, dar cu siguranță o adaptează. 😉

Fotografii: prin Annterior

9 Comments

  1. Ana

    De unde ati cumparat usile albe si clantele?

  2. Roxana

    Imi place mult ideea. Usile de unde au fost achizitionate?

  3. Jean

    Un contact al tamplarului priceput avem? Thanks

  4. @Roxana & Ana: usilr sunt de la Hornbach, iar clantele asijderea. 🙂
    @Jean: poti sa-mi scrii pe pagina Annterior?
    @all: multumesc 🙂

  5. Cristina

    Frumos amenajat, foarte placut vizual. Puteti sa imi spuneti de unde a fost achizitionat covorul ?

  6. Laura

    Foarte frumos! Imi puteti spune va rog, de unde au achizitionat mozaicul din baie? In bucatarie au optat pentru sapa epoxidica?

  7. Raluca

    Super apartamentul!
    Cum ai lipit banutii? adeziv?

  8. Mira

    O intrebare: e legal sa folosesti monedele in felul acesta? Stiu ca nu ai voie sa le distrugi, dar nu stiu daca folosite in acest fel e considerat distrugere…. Sunt doar curioasa daca si-au pus problema. Ideea este f f misto. Intreg apartamentul e o bijuterie.

  9. Designist

    Mira, ne bucurăm că îți place amenajarea. La întrebarea ta însă, am introduce ca răspuns un emoticon cu o față gânditoare și o mână care se scarpină în creștetul capului… 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed