Despre noile clădiri vechi ale Bucureștiului: restaurare și consolidare

Am putea spune că un proces de restaurare este un act de tandrețe. Îndreptat și către construcție în sine, dar și către orașul care o conține. Sigur că niciuna (sau prea puține) dintre intervențiile care o formează nu este propriu-zis tandră, dar scopul este, nu? O clădire căzută (nu doar la figurat) este ridicată, curățată, îndreptată și apoi de-a dreptul reinventată. Prin asta au trecut imobilele din secțiunea Arhitectură construită / arhitectură, conversie și restaurare a Anualei de Arhitectură București 2019 – iată selecția noastră mai jos.

Citește celelalte articole ale rubricii Anuala de Arhitectură 2019 aici.

Restaurare imobil D+P+1+M (Graphic Industrial) – premiul secțiunii

Dacă stai în București, e puțin probabil să nu fi trecut în ultima vreme pe strada Arthur Verona, fie că ai ajuns acolo pentru Cărturești Verona, salvatorul cumpărătorilor de cadouri târzii, fie că ai străbătut-o de-a lungul vreunui Street Delivery. În ambele cazuri sau în oricare altul, privirea ți-a căzut, cu siguranță, pe casa de la nr. 2, restaurată și transformată de arhitecții de la Graphic Industrial din fostă cafenea într-un birou de avocatură și apoi premiată la Anuala de Arhitectură 2019.

La exterior, volumetria bogată e pusă în valoare de tonurile fine de culoare.  

La interior, aproape că ne așteptăm să dăm peste o serată interbelică în fiecare nouă încăpere –  impresia este meritul tavanelor de 3 metri înălțime, al parchetului din lemn masiv, al corpurilor de iluminat și al mobilierului care vine, în mare parte, din magazine de antichități. Dar poate cel mai frumos dintre spațiile casei este mansarda care grupează serviciile secundare în jurul unui hol cu luminator – da, și aici ne-ar plăcea să ne scriem articolele.

Zorileanu 18 – clădire rezidențială (K-BOX Construction Design) – premiul secțiunii

Dacă celălalt premiant al secțiunii, proiectul de pe Arthur Verona, a trecut printr-o transformare cafenea – spațiu de birouri, traseul proiectului Zorileanu 18, și el premiat la Anuală, a avut un punct de pornire opus: construită în anii ’90, clădirea de birouri își contrazicea vecinii, clădiri de locuințe, prin stil, estetică și funcțiune. Așa că reconversia la rezidențial a venit ca un pas firesc.

Noua formă ajută clădirea să se asorteze (și la propriu, și la figurat) cu imobilele din jur și se adaptează la standardele contemporane de design urban.

C_LAD (Dragoș Dragnea, Justin Baroncea) – nominalizare

Despre Justin Baroncea ți-am mai povestit de-a lungul vremii și de fiecare dată i-am asociat numele cu reciclarea creativă: născocirea funcțională a unor vieți noi și utile pentru obiecte vechi și lăsate de izbeliște – iată-le aici. De data aceasta, proiectul cu care e asociat Baroncea (împreună cu Dragoș Dragnea), C_LAD, echivalează cu o nouă viață dată unui fost restaurant / fostă casă din apropierea parcului Floreasca. Le dăm cuvântul arhitecților:

“Pe strada de lângă parc am văzut trei ferestre pictate strident, montate în trei goluri țuguiate, așezate peste un brâu de ipsos. Sub brâu trei panouri albe cu valuri. Intervenții stilistice pretins neovenețiene pe o clădire fost restaurant, fostă casă. În stânga –  ferestre țuguiate, în dreapta – ecran de blocuri, în spate – parc”.

Clădirea a trecut printr-o etapă de consolidare, iar rezultatul implică beton aparent alb și cofraje din lemn rășinos ars – totul, într-o formă casetată, perforată de goluri de fereastră și cu interioare luminoase.

Vila Washington (Studio3Plus) – nominalizare

Nu departe de Piața Victoriei, Vila Washington, proiectată de arhitectul Octav Doicescu în perioada interbelică, s-a degradat progresiv câteva zeci de ani, lăsată a nimănui. Și-a păstrată, însă, o parte dintre finisajele originale, cele care au ajutat-o să-și mențină valoarea arhitecturală și “stilul modernist temperat de accente regionale balcanice
și clasiciste”, așa cum l-au numit arhitecții care i-au semnat restaurarea.

Echipa Studio3plus a redesenat compartimentarea casei: etajul a devenit zona secundară a casei, cu bucătărie, living și dormitoare pentru oaspeți, iar dormitoarele au fost lărgite și au căpătat propriile băi. Reabilitarea balustradelor scărilor interioare a fost urmată de recuperarea integrală a parchetului. Dar poate cea mai spectaculoasă schimbare este refacerea balustradei distruse de la balconul etajului – a implicat un real efort artizanal realizat pe baza unor bucăți originale găsite în curte și a durat șase luni.

Restaurarea şi punerea în valoare a Muzeului Dr. Minovici Bucureşti, precum şi revitalizarea incintei istorice (Polarh Design) – Premiul Primăriei Municipiului București

Dacă ți s-a părut până acum că Muzeul Dr. Nicolae Minovici aduce cu un conac boieresc, nu ai greșit deloc, iar asta se vede și mai limpede după restaurarea și consolidarea semnată de Polarh Design. Construcția în stil neoromânesc – ridicată pe structura planimetrică a unei locuințe, așa cum ne-au spus arhitecții – a trecut printr-o serie de lucrări care și-au propus să îi reîntregească personalitatea, dar nu să o și actualizeze.

Balconul de la etaj, secțiunea noastră preferată, a trecut printr-un proces de conservare a stilului arhitectonic. 

Imobil Polonă 23-26 (Cumulus Architecture) – Premiul partenerului Semmelrock

De aproape 100 de ani, de când a fost construit (1927), volumetria imobilului de pe Polonă este asimetrică. Asta nu s-a schimbat odată cu restaurarea semnată de echipa Cumulus Architecture, însă intervențiile lor au crescut gradul de confort al locatarilor – de pildă, prin desfacerea unor pereți interiori, s-au obținut spații mult mai generoase.

Arhitecții au păstrat fațadele, însă ancadramentele și stucaturile au fost curățate și redesenate așa încât să-și recapete forma originală. 

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în Capitală și în diaspora. În 2019, Anuala de Arhitectură a inițiat programul “FORUM BUCUREȘTI”, care continuă și în 2020, cu scopul de a analiza oportunitățile de dezvoltare arhitectural-urbanistică a Capitalei din perspectiva europeană.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “arhitectură, conversie și restaurare” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2019 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Fotografii: Restaurare imobil D+P+1+M – Mihai Cengher, Dragoș Perju, Remus Harsan | C_LAD – Radu Malașincu, Andrei Mărgulescu | Vila Washington – Radu Malașincu | celelalte proiecte – prin Anuala de Arhitectură București

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed