26 de lucrări de artă stradală schimbă fața Sibiului: Sibiu International Street ART Festival

Peste 30 de artiști invitați din România, Brazilia, Rusia și Anglia dau culoare zidurilor gri și în acest an la Sibiu International Street ART Festival (SISAF) până pe 8 iulie. În plus, ediția 2018 include și o premieră: picturi pe un autobuz, un panou publicitar, mai multe puncte de transformare electrică și o centrală termică.

18 noi murale vor fi realizatepe zidurile a 6 școli și licee din oraș, dar și pe calcanele unor instituții pe care nu s-a mai pictat până acum – Sala Transilvania și Casa de Cultură a Studenților. De asemenea, o centrală termică va fi total îmbrăcată în culoare de către Optics Crew, iar 3 puncte de transformare electrică vor fi revitalizate.

Sibiu

Pentru ca arta stradală să fie și mai angrenată în spațiul urban, o altă premieră la SISAF 2018 este pictarea unui autobuz al companiei de transport public Tursib, de către artistul Bogdan Cazacincu, care poate fi urmărit în timp ce lucrează în zona centrală a orașului. Tot din categoria noutăților face parte și realizarea unei lucrări de artă stradală semnată de artistul Robert Roca, ce va fi plasată pe un panou publicitar din Sibiu, atât în timpul festivalului, cât și după încheierea sa.

Sibiu

„Ne propunem ca de la un an la altul să facem arta stradală tot mai accesibilă sibienilor. Dacă acum anii trecuți aveam lucrări doar pe școli și licee, iar de anul trecut am adăugat un prim bloc, la ediția a IV-a ne-am dorit să aducem această formă de artă în plin spațiu urban, pentru ca oamenii să se oprească pentru o clipă și să simtă ceea ce artistul a încercat să transmită. Sperăm că a noastră comunitate locală, dar și turiștii și comunitatea artiștilor, vor fi la fel de deschiși și vor îmbrățișa, în continuare, ideea că Sibiul a devenit oficial o galerie de artă stradală în aer liber” – declară Andrei Oltean, președintele Asociației ART Factory Transilvania.

Sibiu

Toate muralele acestei ediții se vor finaliza până duminică, 8 iulie, atunci când pot fi văzute în circuitul de street art parcurs pe biciclete. În varianta integrală, Sibiu Street Art Tour cuprindea, înaintea acestei ediții, 48 de murale și 3.500 metri pătrați de culoare, fiind singurul tur de artă stradală din lume de o asemenea amploare, ce conține lucrări pe instituții publice de învățământ.Sibiu

În completarea lucrărilor permanente, alți 5 artiști care au urmat tema “#CanYouFeel?”, aleși în urma selecției de proiecte din luna mai, își vor implementa lucrările pe panourile plasate în zona 0 a festivalului – Parcul Sub Arini, în cadrul sesiunilor de Live-Painting.

Programul festivalului din acest an cuprinde o serie de evenimente adiacente. SISAF mai propune o expoziție de lucrări semnate de artistul vizual Pisica Pătrată, urmată de o întâlnire-dialog cu acesta, un workshop pentru copii și unul bazat pe tehnica stencil-ului, dar și momente de street dance pregătite de Kolorat Dance Studio. Joi seara este programată proiecția filmului „Cu drag, Van Gogh”, iar după ora 22:00, Turnul Sfatului – unul dintre simbolurile Sibiului, va fi adus la viață de către artistul Paketa12, care a pregătit o sesiune de video-mapping.

Spre finalul săptămânii, Sibiul vibrează în ritmuri urbane. Macanache (vineri, 6 iulie) și trupele Nopame și All This Band (sâmbătă, 7 iulie) vor aduce muzica străzii, după ce DJ precum Funkydrop, Homeboy LDJ, Tuți și Noisytape vor anima atmosfera în zona de relaxare, în care s-au pregătit hamace și bean bag-uri.

Mai multe detalii despre festival găsiți pe www.streetartfestival.ro

Fotografii: prin SISAF

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed