Design maghiar feat. romii din Transilvania

A+Z Design sunt un studio din Ungaria, adică vecinii noştri, numai că până una alta mai creativi decât noi (fără a pune paie pe vreun foc naţionalist ori minoritar, zic 🙂 I-am descoperit toamna asta datorită unei colecţii pe care o să am grijă să mi-o amintesc drept una dintre cele mai faine descoperiri ale lui 2011: colecţia lor Gipsy expusă în cadrul The Tramshed, o manifestare de design mai neconvenţional, asociată London Design Festival.

Ce a urmat pe site-ul studioului maghiar a întărit şi întregit povestea. Colecţia lor, Gipsy Collection, înseamnă piese de un nomadism preţios, fin şi dezirabil, ca să nu zicem sexi. Şi pentru că numele nu a fost pus doar de suprafaţă, de realizarea unor piese s-au ocupat chiar romii din Transilvania, ale căror obiecte de zi cu zi fac statement-ul acestei colecţii.

Bodon, răcitor pentru vinuri, cu capac ţesut din lână. Poate fi făcut pe comandă.
Bunica mea spunea acestor oale mari “garniţe” şi păstra în ele, la untură,
carnea de porc până-n vară.

Motivul pentru care am ales-o nu e “senzaţionalul” numelui – Gipsy (un subiect sensibil care face trafic şi la bine, şi la rău), ci frumuseţea nomadă a pieselor, transformarea lor din cele mai banale ustensile rustice (garniţe, tuciuri, copăi) în obiecte de design, tehno, high end.

Bogracs, din oţel emailat. Tuciurile pentru cea mai bună mămăligă acum corpuri de iluminat.

Nu e vorba nici de acel cool-ism, de cele mai multe ori gratuit, dar necesar impunerii unor piese puternic colorate: Gipsy Collection e mai degrabă reuşita unui standard ridicat în contextul unor obiecte de la care nu mai era nimic de aşteptat, în afară poate de reinterpretări tot rustice, la limita kitsch-ului domesticit.

Măsuţa Tuzhely, cu primus funcţional încorporat, şi băncuţa Tekno.
Copaia propriu-zisă a fost lucrată manual de romii din Transilavnia. 

Lămpile Bogracs şi Tekno. Tot ei, romii din Transilvania, au bătut manual metalul pe laturile băncuţei-sofa. Iar Mac-ul vine la fix 🙂

Au mers însă şi mai departe de atât, pretinzând că Gipsy poate însemna Nordic. Nu glumesc şi nu au glumit nici ei! Perspectiva lui Atilla şi Zsuzsa dă peste cap multe prejudecăţi: le dă de 3 ori peste cap şi le transformă într-o colecţie impecabilă – Nordic Gipsy.

Nordic Bori

Nordic Floor lamp

Nordic Stool

Nu vorbim de piese foarte accesibile, cel mai probabil mă aştept să le văd distribuite în proiectele mai avangardiste de baruri şi restaurante, de care Attila şi Zsuzsa se ocupă deja. Un lucru e însă de reţinut şi aplicat: în locul băncilor şi băncuţelor lăcuite de lucesc din foişoarele caselor şi pensiunilor autohtone, în locul felinarelor invariabil din fier forjat, nu ar fi rău ca cineva să încerce să transforme garniţele vechi în taburete, copăile nefolosite în băncuţe, tuciurile mai mici în lămpi. Cu siguranţă, ar fi mai interesant aşa.

Summer Trim sau ce poţi face cu un şezlong banal dacă ai multe multe petice.

 

Povestea însă nu se termină aici: tot în 2011, la polul diametral opus, A+Z vorbesc cu extratereştrii 🙂 E vorba de o altă colecţie, senUfo, ale cărei lampadare alien au făcut furori la Tent London (tot în cadrul London Design Festival).

Lampadarele, pe numele lor Pillhead, arată ca doi extratereştri prietenoşi. Au picioare din oţel şi abajur din aluminiu (oare ce-şi spun, le place pe Pământ?)

Măsuţele senUfo, simpatice ca nişte broascuţe space age.

Attila F. Kovacs şi Zsuzsa Megyesi au creat A+Z în 2009, după ani de experienţă în arhitectură şi design. Atilla a lucrat aproape 10 ani ca designer pentru scenarii de film, seriale, reclame. Unul dintre filmele pentru care a lucrat e recentul Bel Ami, cu Robert Pattinson, Uma Thurman, Christina Ricci.

Atilla + Zsuzsa

Cu prima ocazie cu care trec prin Budapesta, le voi face o vizită la showroom. Şi neapărat îmi voi face timp de o cafea în Port H, barul amenajat de ei, care arată genial. Până atunci, am decis că A+Z = LOVE!

8 Comments

  1. Bravo lor pentru proiect. Am putea lua si noi exemplu si sa mentinem mestesugul “modern”. Cei de la http://www.mestesukar.ro au cam aceeasi idee, de a reinventa uneletele si traditiile romilor astfel incat acestia sa poata sa mentina traditia si manualitatea de care dau dovada.

  2. Mădălina Georgescu

    Asa este : ) Nu stiam de mestesukar.ro, multumim!

  3. Elis Popescu

    De la mestesukar.ro am cumparat doua inele-emoticon, din argint, geniale! 🙂

  4. grig

    Super! Arata foarte bine!

  5. Georgiana E.

    Un proiect frumos. Ma bucur ca scoateti la lumina tot felul de idei frumoase! felicitari.

  6. Multumim frumos, Georgiana! Ne bucuram si noi ca iti plac 🙂

  7. I always emailed this webpage post page to all my contacts, for the reason that
    if like to read it afterward my links will too.

  8. […] Design maghiar feat. romii din Transilvania […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed