Terasa Răgaz – un loc fain cu tihnă inclusă, la Cluj

Începând de astăzi Designist te trimite în cele mai stylish locuri urbane! Te ademenim cu terasa Răgaz, un loc fain cu tihnă inclusă, aflat în inima Clujului. Aici vii când ai nevoie de o clipă. O clipă în care să fii doar tu și gândurile tale, o clipă în care să te redescoperi, o clipă în care să te simți ca într-un fotoliu de acasă.
Stay tuned mâine pentru a afla ce concurs ți-am pregătit împreună cu Terasa Răgaz!

Campanie-locuri-sic-designist

De ce am ales Răgaz? Pentru că decorul și piesele poartă semnătura a trei tineri arhitecți clujeni, dintre care unul este și designer de obiect – face căști din lemn și este jumătate din Prototip Studio. Și pentru că ne place conceptul Răgaz: mai e nevoie și de locuri ferite de agitația urbană, în care tihna te ajută să gândești și vorbești în voie & liniște, relaxat.

Terasa Ragaz - Designist (11)

Am stat de vorbă cu Adela Florea, unul dintre fondatorii Răgaz, iar mai jos veți găsi toate motivele pentru a vă opri măcar la o cafea aici.

Terasa Ragaz - Designist (3)

De ce Răgaz?

Răgaz pentru că avem nevoie de o clipă . O clipă în care să fim doar noi și gândurile noastre, o clipă în care ne putem redescoperi. La noi e muzică ambientală, sunt cărți, prăjituri de casă și toată atmosfera te  face să te simți confortabil, ca într-un fotoliu de acasă.

Terasa Ragaz - Designist (9)

Cât de multe modificări a necesitat spațiul pentru amenajarea terasei, mai ales că vorbim de parterul unui hotel?

Asupra încăperii cafenelei nu s-a intervenit în nici un fel, ba  chiar am fost constrânși să nu modificăm prea mult, fiind  un spațiu închiriat. Astfel am încercat  să compensăm  toate neajunsurile în ceea ce privește finisajele interioare  prin design.

Spațiul interior inițial a fost conceput ca un spațiu flexibil  care poate servi pentru diferite tipuri de evenimente (conferințe, seminarii etc), putând fi împărțit în trei încăperi separate dacă acest lucru se cere. Imaginea de terasă care i-a fost atribuită cafenelei este datorată faptului că fațada dinspre curtea interioară este complet vitrată, fiind alcătuită din uși rabatabile care pot  deschide  spațiul complet pe timp de vară.

Terasa Ragaz - Designist (14)

Este clădirea hotelului Fulton una veche, istorică, au fost constrângeri și în acest sens?

Spre surprinderea multor oameni, clădirea este construită recent, după anul 2000 . Clădirea existentă până la acea dată pe acest sit a fost complet demolată.  Noua clădire preia într-o oarecare măsură tipologia de așezare a celei vechi, expresia arhitecturală  fiind una cu influențe istoriste, neadaptată concepțiilor arhitecturii contemporane. Spațiul inițial dădea senzația mai degrabă a unui subsol de clădire istorică datorită finisajelor interioare, a placajului ceramic care imita cărămidă și a pardoselii de asemenea din blocuri ceramice în acceași nuanță.

Terasa Ragaz - Designist (2) Terasa Ragaz - Designist (4)

Cine sunt arhitecții/designerii cu care ați colaborat pentru amenajarea cafenelei?

Echipa este formată din arhitecți tineri care aveau experiența lucrului împreună încă din studenție: Mihai Zăgrean, Bogdan Goția și Tiberiu Bucur. Au acționat, ca echipă, la elaborarea conceptului de ansamblu pentru designul cafenelei, dar și individual – fiecare a proiectat în parte câte un element de mobilier. În final rezultatul a fost unitar prin materialitate și limbaj.

Materialele utilizate nu au fost foarte variate, însă cu un efect maxim prin asocierea lor: lemn de fag și plexiglas translucid, care împreună au dat un aer luminos unei încăperi cu o atmosferă închisă prin finisajele pe care le avea deja: piatră și placaj ceramic care imită cărămida aparentă. Atât de partea de proiectare , cât și de partea de producție s-a ocupat echipa de arhitecți: de la crearea formelor, la alegerea materialelor și formarea unei echipe care să se ocupe de asamblarea și finisarea mobilierului.

Terasa Ragaz - Designist (8)Mai adăugăm pe listă un designer din Cluj care a participat la decor: Oana Big, POUF, care a creat pernele scaunelor.

Terasa Ragaz - Designist (5)

Care ar fi, de fapt, conceptul mobilierului de la Răgaz?

Conceptul liniei de mobilier pentru Răgaz a urmat un principiu simplu: de a crea o atmosferă primitoare într-un spațiu gândit inițial pentru o cu totul altă funcțiune. Lemnul de fag, folosit în mare la toate piesele de mobilier, alături de plexiglasul alb, translucid creează senzația de luminozitate în încăperea ai cărei pereți sunt finisați cu cărămidă aparentă. Astfel s-a creat și un contrast  între ce aparține noii amenajări și elementele deja existente.

Nu s-a dorit neapărat o cafenea urbană animată, în care lumea să se înghesuie la bar sau la masă. Nu s-a făcut economie de spațiu, ci s-a optat pentru un spațiu aerisit unde oamenii sunt invitați să ia loc în scaune generoase, cu distanțe asemenea între ele. Oricum, locul inspiră relaxare, confort și voie bună, iar dimensiunile și forma scaunelor, mesele joase, lumina te invită la savurat cafeaua și la discuții lungi alături de prieteni.

Terasa Ragaz - Designist (6)

Dar lămpile? Cine le-a creat? 

Designul corpurilor de iluminat aparține celor de la Prototip Studio.  Au fost create în urma unui șir de experimente în mai multe tipuri de materiale și cu diferite sisteme de prindere care rezonau cu forma spațial-geometrică. Sunt realizate din plexiglas, un material care se regăsește și pe suprafața barului. În cadrul  echipei de arhitecți,  toate lucrurile au fost gândite împreună, iar corpurile de iluminat  au completat viziunea de ansamblu: forme geometrice simple, linii curate, spațialitate accentuată.

Terasa Ragaz Cluj - Designist (2)

Înțelegem că e un spațiu pentru nefumători și încercați să atrageți și familiile cu copii să petreacă urban și relaxat. Există un loc de joacă pentru copii, cu ce altceva îi mai răsfățați la voi?

Am ținut neapărat să facem un spațiu de nefumători deoarece avem nevoie. Vrem un loc unde să respirăm aer, nu fum de țigară, un loc curat pentru cei care ne calcă pragul. Există un miniloc de joacă amenajat cu lucruri din lemn, o tablă pe care se poate desena cu cretă, acuarele și pensule pentru că vrem să încurajăm copiii să fie creativi. Nu am vrut clasicele jucării din plastic, tobogane din lemn sau biluțe colorate.

În meniu avem prăjiturele cu magiun sau mere, special create pentru ei, nesquik cu lapte sau freshuri din fructe și legume.

Terasa Ragaz Cluj - Designist (1)

Terasa Ragaz - Designist (12)

Cum încercați voi să poziționați Răgaz în Cluj, spre ce tipuri de oameni care ies în oraș va orientați?

Ne dorim să vină oameni care apreciază frumosul în toate ipostazele lui (fie că e vorba despre o carte, o cafea făcută cu grijă și dăruire sau un film documentar). Oamenii vin și se întorc pentru că le-a plăcut ceva anume, alții nu se mai întorc pentru că nu se fumează, dar cu siguranță majoritatea pot spune că Răgaz e un loc deosebit.

Terasa Ragaz - Designist (15)

Terasa Ragaz - Designist (16)

Ne plac rafturile de cărți și faptul că invitați oameni să-și aducă cartea preferată la Răgaz. Cum funcționează de fapt, ce primești dacă aduci o carte care-ți place la Răgaz, poți lu alta la schimb?

Am vrut ca oamenii să redescopere bucuria de a citi. Astfel am făcut Campania O cafea pe-o carte. Aduci o carte și noi îți dăm o cafea gratis. Poți, de asemenea, să aduci o carte și să iei alta în schimb. Mai există și varianta: la două cafele bio cumpărate primești o carte gratis.

Bineînțeles am dat și cărți gratis doar pentru că ne-au plăcut oamenii. Au venit aici, au citit și la plecare le-am făcut cadou cartea pe care au citit-o. Avem o bibliotecă foarte vastă pentru o cafenea. Am primit cărți de la clienți, de la cunoscuți, de la oameni care pur și simplu au aflat de noi și au vrut să ne ajute cu îmbogățirea bibliotecii. Majoritatea sunt cărți vechi (de anticariat), albume de artă, colecții de romane. La noi găsiți de la cărți pentru creșterea copilului până la spiritualitate sau poezie.

Terasa Ragaz - Designist (7) Terasa Ragaz - Designist (13)

Faceți-ne o listă de minimum 3 băuturi tare bune încât să intrăm în spiritul Răgaz, să simțim că timpul are mai mult răbdare cu noi 🙂

Încercăm, pe cât posibil, să avem băuturi cât mai naturale. Vedeta verii a fost limonada cu mentă în care foloseam lămâie stoarsă proaspăt (pe loc), apa plată și miere bio. Nu folosim deloc zahăr la ceaiuri sau limonade, iar la cafele doar zahăr brun. O altă preferință a clienților este cafeaua în 4 culori (topping de caramel, lapte, cafea, spumă de lapte) care arată foarte fain (de fapt sunt 4 nuanțe nu culori).

Pentru seară vă recomandăm un vin bun de la cramă Nachbil sau Segarcea.

Terasa Ragaz - Designist (19)

Ce noutăți mai pregătiți la Răgaz?

Noutățile sunt prăjiturile de casă, șandvișurile lacto-vegetariene și probabil, pentru că vine sezonul, vinul fiert cu gutui. Mai nou găzduim și ateliere creative pentru cei mari și cei mici – le găsiți pe pagina de facebook Răgaz.

Terasa Ragaz - Cluj - Designist (2)

Ce înseamnă Răgaz pentru voi?

Pentru mine, Răgaz e clipa mea pe care o împart cu ceilalți. Vreau ca lumea să simtă Răgazul cum îl simt eu și în același timp fiecare în felul lui propriu, vreau ca lumea să stea o clipă în loc, să-și ia timp pentru ea, să își creeze o lume proprie la noi, în care se poate retrage ori de câte ori simte nevoia.

Terasa Ragaz - Cluj - Designist (1)

Odată locul introdus, mâine, Marți, va urma și Concursul. Premiul: o cină vegetariană în 2 la Răgaz! Stay tuned 🙂

Fotografii: Adrian Pop

4 Comments

  1. Emil Gutea

    Scaunele sunt facute de voi? Se pot cumpara?
    Multumesc.

  2. Bună Emil,

    Îți sugerăm să contactezi direct Terasa Răgaz, care va lua legătura cu arhitecții implicați în proiect. Iată datele de contact aici: https://www.facebook.com/ragaz.ro/info

    Mulțumim!

  3. Amazing place !! Faptul ca este de nefumatori si ca design-ul interior este unic face totul !

  4. […] e responsabilă de pernele fotoliilor de la Terasa Răgaz, din Cluj. Practic, așa ne-am […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed