Ce se întâmplă când un apartament spațios din București își celebrează provocările de design

Cine spune că un gât atipic de lung trebuie acoperit? Sau că o pereche de urechi ample nu trebuie să poarte cercei? Sau că un apartament în care un stâlp a fost ingenios integrat în designul interior nu poate fi absolut șarmant? Noi sigur nu, mai ales după ce am descoperit proiectul Industrial Vibes, semnat de echipa Alb Design Studio (arh. Bianca Pais și designerul Alexandru Balaşa): îți prezentăm mai jos un apartament mare, a cărui amenajare a transformat constrângerile constructive în provocări și prezumtivele bătăi de cap în statement-uri de design interior. 

Lista de shopping a întregii amenajări te așteaptă la finalul poveștii.

Apartamentul are o suprafață de 115 mp și 4 camere, fiind situat la ultimul nivel al unui imobil P+9+10 restras, parțial mansardat și cu o compartimentare atipică, “dar foarte ofertantă”, cum ne-au spus autorii proiectului:

“Configurația spațială a apartamentului ne-a încântat pentru că iese din tiparele layout-urilor de apartamente din ansamblurile rezidențiale și oferă mai multe opțiuni de organizare a spațiului și a funcțiunilor, în special în zona de zi.”

Before (stânga) & After (dreapta)

Clădirea în care se află apartamentul a fost finalizată în anul 2009, iar singurele finisaje care au rămas pe baricade, însă, au fost cele care bifează niște elemente de bază, deși în primă fază, au provocat niște mixed feelings. 🙂

Ne referim la finisajele din baia mare și la peretele din cărămidă de sticlă tip Nevada ⬆, care revine în forță, instagramabil.

Rezultatul: un apartament-loft, care nu se ferește de accentele industriale și de culorile tari, ca să își creeze atmosfera domestică.

Soft-industrial și mult curaj

Când proprietarii sunt fermi în deciziile lor, procesul merge mai simplu, cu un boost de energie și în tabăra designer-arhitect: “În proiectele de design interior, o parte importantă din echipă sunt chiar proprietarii și acest teamwork constant este cheia unui rezultat frumos”, ne-au spus Bianca și Alexandru, adică Alb Design Studio. ⬇️

“Am încercat să nu încadrăm proiectul într-o singură direcție stilistică, astfel încât să profitam de această libertate și să le permitem proprietarilor să intervină pentru a aduce individualitate în spațiul lor. Considerăm că proiectele reușite sunt cele care se conturează plecând de la câteva cuvinte cheie și referințe cromatice sau de atmosferă și în care atât noi, cât și proprietarii aducem idei și propuneri”.

Pentru proiectul din fotografii, cuvintele cheie au fost soft-industrial, iar referințele au fost accentele metalice, materialele cu aspect mai degrabă brut, nuanțele puternice, dark sau saturate.

“Un alt cuvânt cheie a fost «lumina» și ideea de spațiu liber, permeabil, deschis. De multe ori, când au la dispoziție un living de 55 mp, tendința oamenilor este să îl fragmenteze și să închidă anumite zone (bucătăria, holul), dar aici am dorit să avem un spațiu cât mai fluid, în care zonele funcționale să rămână împreună, delimitate doar vizual prin diferite elemente care să marcheze trecerile (insule, culori, poarta din riflaje etc)”, ne-a spus echipa arhitect-designer. 

📌 La capitolul materiale, pardoseala continuă în întregul apartament a fost un must – dăm o notă mare continuității vizuale punctate de texturi îndrăznețe și accesorii cu nuanțe vii.

Lumină, lumină, lumină!

Nimic nu spune zonă de zi mai clar decât un perete întreg vitrat și muuuultă lumină naturală. Ca urmare, echipa Alb Design a ținut să nu obtureze acest avantaj cu nicio perdea sau cu draperii: să fie lumină, utilă și ca să “îmblânzească” adâncimea încăperii.

Astfel, chiar și holul de la intrare este luminat natural, pentru o imagine completă asupra zonei de zi. 

Și acum, stop cadru pe personajele principale ale amenajării:

“Ne-am folosit de micile constrângeri constructive ale spațiului și am încercat să le transformăm în atuuri. Practic, elementele care, poate, în mod normal ar fi ridicat câteva probleme, au adus în cazul nostru și mai multă personalitate proiectului”, spune echipa Alb Design. 

Primul sub reflector: stâlpul de beton armat de dimensiuni deloc neglijabile 👉 70 x 70 cm! Echipa a decis să-i păstreze și să-i integreze în amenajare “sinceritatea structurală și materială”, așa că l-au folosit ca suport pentru radiator și l-au înconjurat cu o etajeră metalică / separator permeabil între zonele astfel create:

zona de living…

…și zona de dining. ❤️

Bucătăria a rămas exact ca în configurația inițială apartamentului, însă amenajarea custom a dus la utilizarea completă a suprafeței ei. Astfel, o peninsulă a intrat în scenă: funcționează și ca separator între zona de gătit și cea de living și este locul ideal pentru micul dejun.

În rest, constrângerile constructive despre care ți-am mai povestit au primit un nou membru al echipei “de separatori”:

“Ne-am folosit de geometria plafonului, de stâlpul de beton și de poarta realizată din riflaje pentru a separa vizual două zone și pentru a monta iluminatul funcțional pentru bucătărie și living”, ne-au povestit Alb Design. 

Stai cu ochii pe riflaje: sunt elemente recurente ale amenajării.  

Dormitorul a schimbat un pic narativul amenajării: accesul se realizează acum din dressingul aferent. Plafonul înclinat a fost fructificat și aici: patul este acum centrat pe grinda existentă, aceeași care separă cele două tipuri de finisaje ale peretului: riflajele și tencuiala decorativă, un cuplu cald-rece.

Tot mobilierul din dormitor este custom made.

Zona preferată a echipei Alb Design: setup-ul dedicat muzicii. Se află pe peretele dinspre dormitor, adiacent zonei de dining și marcat de două aplice de perete 𝄞

📌 Proiectul de design interior a durat aproximativ 6 săptămâni, iar implementarea s-a întins pe o perioadă de 4 luni – de la înlocuirea finisajelor inițiale și modificarea instalațiilor până la montajul mobilierului realizat la comandă. De reținut și mențiunea echipei: “bugetul a fost de 40.000 euro, însă implementarea s-a încheiat la finalul anului 2022, așadar costul ar trebui raportat la acea perioadă”.

🛒 Surse de shopping 

🟫 parchet rezistent la apă: Romtec Invest
🚪uși: Porta Doors
💡iluminat funcțional (șinele cu spoturi): Maytoni
🛋️ canapea și scaunele de dining: Kave Home
💚 fotoliul verde din living: colecția The Home
🛏️ pat: realizat la comandă

Meet the team: Bianca Pais & Alexandru Balaşa

Ei sunt Alb Design Studio

It takes a village, spun unii, iar noi suntem de acord, mai ales dacă village-ul în cauză este format dintr-un arhitect și un designer de interior, adică echipa completă pentru a crea un proiect de amenajare atent gândit. Așa a început și povestea Alb Design, în anul 2019, când Bianca și Alexandru și-au dat seama că pot crea mai ușor împreună, pentru clienții lor, tot ce își doreau.

“Numele studioului reflectă convingerile și valorile către care tindem cu fiecare proiect: claritatea, simplitatea, acuratețea și sinceritatea. Ne cunoșteam din timpul facultății, însă decizia de a lucra împreună a venit după încheierea studiilor, când am realizat că împărtășim aceleași principii”, ne-a spus Bianca. 

Rolurile diferite duc la responsabilități asemenea, în funcție de etapa proiectului: Bianca și Alexandru lucrează împreună în etapa de concept, apoi activitățile lor distincte continuă  pentru a obține cel mai bun rezultat. Desigur, și aici pot interveni reglaje fine:

“Comunicăm constant atât între noi, cât și cu beneficiarii și nu credem în rețeta perfectă pentru a realiza un proiect. Chiar dacă etapele sunt aceleași aproape întotdeauna, noi facem tot posibilul să aprofundăm anumite discuții sau faze din proiect în funcție de necesitățile fiecăruia”.

În final, am pregătit 5 întrebări altfel pentru echipa Alb Design Studio… 

1. Ce piesă de design ați lua cu voi pe o insulă pustie?

Alexandru: Storcătorul de fructe al lui Philippe Starck ar fi ideal, mai ales pe o insulă cu fructe exotice 😎
Bianca: Scaunul Acapulco, sper că e vorba despre o insulă din Pacific 😊

2. Ce material este subestimat? Dar supraestimat?

Alexandru: PAL-ul. Nimeni nu are încredere în el, dar toată lumea îl folosește. Un corp de mobilier realizat din PAL, cu decoruri mai deosebite, poate deveni un obiect de design. Supraestimat cred ca este MDF-ul.
Bianca: Tabla – ondulată, cutată, perforată etc. cred că este subestimată și asociată dintr-o preconcepție doar cu industrialul. Este un material relativ ieftin și foarte versatil, care ar putea fi integrat cu brio chiar și în designul rezidențial. Supraestimată cred că este ceramica cu print de tip marmură.

3. Care a fost ultima voastră descoperire design-wise?

Alexandru: Am descoperit recent un detaliu de îmbinare de mobilier custom pe care aștept cu nerăbdare să îl pun în practică.
Bianca: Un detaliu de balustradă pentru scări elicoidale, pe care și eu abia aștept să îl aplic într-un proiect.

4. Dacă ați fi un stil de design sau arhitectural, ce ați fi?

Alexandru: Art Deco
Bianca: Midcentury Modern

5. La ce vă gândeați înainte să răspundeți acestor întrebări?

Alexandru: La un circuit de iluminat cap cruce.
Bianca: La următoarea vacanță.

Fotografii: Sabin Prodan 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed